featured

ABD Senatosu, F-35 için yaptırım kararı aldı

ABD yönetiminin iki Türk bakana yönelik yaptırım kararı almasından sadece saatler sonra, bir Türkiye karşıtı karar da ABD Senatosu’ndan geldi.
ABD Senatosu, daha önce komisyondan geçen, Rusya’dan S-400 alan Türkiye’ye karşı, F-35 savaş uçaklarında yaptırım uygulanmasına ilişkin kararı Genel Kurul’da da 87’ye karşı 10 oyla onayladı.
Senato’nun da kabul etmesinin ardından, Türkiye’ye F-35 yaptırımlarını da öngören kararın yürürlüğe girmesi için tek onay mercisi ABD Başkanı Donald Trump kaldı. Trump’ın imzalaması halinde, Türkiye’ye F-35 yaptırımı da resmileşecek.
TRUMP’IN VETO ETMESİ ZOR
Yaptırım kararı, ABD ‘nin 765 milyar dolarlık savunma politikası bütçesine dahil edilmesi nedeniyle, Trump’ın bunu veto etmesi zor görünüyor. Ancak ABD yasa yapma sisteminde, bu tip kararlar kongre onayından sonra, başkan imzası aşamasındayken de de değişebiliyor.
Ancak ABD yönetiminin de tutuklu Amerikalı Rahip Andrew Brunson nedeniyle, iki Türk bakan, Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül’e yaptırım kararıyla birlikte, Trump’ın önüne gelen F-35 kararında yumuşamaya gitmesinin pek olası görünmediği ifade ediliyor.
2 TÜRK BAKANA YAPTIRIM KARARI
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Türkiye’de yargılanmasına devam edilen Amerikalı Papaz Andrew Brunson’ın serbest bırakılmamasını gerekçe göstererek Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ABD’nin yaptırım getireceğini açıklamıştı.
Sanders, “Başkanın talimatıyla Hazine Bakanlığı, Papaz Brunson’ın tutuklanması ve hapsedilmesinde rol oynayan Türk İçişleri ve Adalet bakanlarına yaptırım getiriyor.” ifadelerini kullanmıştı.
 Sanders, söz konusu iki bakanın ABD’de bulunan olası mal varlıklarının da bloke edileceğini ifade etmişti.
ABD Hazine Bakanlığı da yazılı açıklamasında, Gül ve Soylu’nun, ‘Brunson’ın tutuklu olmasında rol oynayan kurumları yönettikleri için’ yaptırım listesine alındığını bildirmişti.
 ABD kanunlarına göre yaptırım listesine alınan kişilerin ABD’deki muhtemel mal varlıkları dondurulurken, Amerikalılarla ticari ilişki kurması da yasaklanıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir