ABD, Pilotlarımız Uçmayı Unuttu — Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin Memuru, SHGM, DHMİ
featured

ABD, Pilotlarımız Uçmayı Unuttu

ABD Ulaştırma Bakanlığı, hazırladığı yeni raporda, kokpitlerdeki otonom teknolojilerin gelişmesi nedeniyle artık pilotların manuel uçuş deneyiminden uzaklaştıkları konusunda uyarıda bulundu. Raporda, pilotların uçağın manuel kontrolünü ele alma konusunda yeteneklerinin zayıfladığı ve bunun bir sorun haline gelmeye başladığı belirtiliyor.
İşte o raporda yazanlar:
“Uçak otomasyonlarındaki gelişmeler, güvenlik alanında ve pilotların görevlerinde önemli değişikliklere sebep oluyor. Verimliliği ve güveni arttırmak amacıyla geliştirilen sistemlerin, pilotların iş yükünü azaltması ile birlikte, birçok kazaya sebep olduğu da görülüyor.
Öyle ki sadece 2013 Haziran ayında Asiana Airlines 214 uçuşunda kaza yaşadı ve bu kazaların sebebi olarak pilotların beklenmedik durumlar karşısında manuel kontrolü sağlayamadıkları ortaya çıktı.
Sonuç olarak otomasyon sistemlerine olan güven, endüstri uzmanları tarafından artık endişe ile karşılanıyor ve pilotların beklenmedik anlarda uçak kontrolünü sağlama konusunda yeterli deneyim ve eğitime sahip olmadıkları düşünülüyor.” (Gizmodo)
Yorumum;
Teknolojik boyut havacılığımızı da tehdit etmektedir . Pilotlara yardımcı olunacağı düşünülüp otomasyona ağırlık verilmesi son zamanlarda ölümlü kazalara sebep olmaktadır. THY’nin Amsterdam kazasının yanısıra, Air France’nin AF-447 sefer sayılı uçağının okyanus üstünde deep stall’e uğrayarak düşmesinin baş nedeni otomasyondur. Uçak üretici firmalarının birbiri ile rekabet edebilmek için gittikce otomasyona ağırlık vermeleri pilotlarımızı sadece sistem operatörlüğü yapma boyutuna getirmekte ve olası bir otomasyon sorunu durumunda, pilotlarımıza zor anlar yaşatmaktadır. Bu çılgın teknoloji nereye kadar havacılığımızı etkiler şimdiden bilemem ama, simulatörlerin yanı sıra pilotlarımızın zaman zaman manuel uçuşlarının artırılmasında fayda var.
Sefa İnan

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 9 yıl önce

    Sevgili Sefa Bey, siz yazdıklarınıza inanıyormusunuz.Saçma şekilde yaptığınız yorumun arkasında duracak mısınız?Diyelimki şirketin biri 10.000 feete kadar hem iniş hem kalkışta manuel uçma kararı aldı, ne diyeceksiniz?İlk fırsatta burada yorumum diyerek pilotlar yolculu uçakta yolcuları deneme tahtası haline getirdi diye yazmaycak mısınız? Sizi tanıyorsam şuan kendi kendinize gülüp adam haklı diyeceksiniz.Lütfen düşünüp, geri adım atmayacağınız yorum yapın.Ha çözüm mü? Gazeteci olan sizsiniz biraz gayret bulursunuz… Yolcu olmadan olan uçuşlarında yeterli uçuş saatini dolduran kişileri düşünün nasıl olur nerde olur.Ayrıca örnek verilen kazalarda sap ile saman karışmış, yabancı kaynaktan okuyp bu kazaların nedenlerini iyi araştırın lütfen.Saygılar.

    Cevapla
  2. 9 yıl önce

    Otomasyonun tembellik yarattığı bilinen bir gerçek. Şirketler en azından simulatörlerde bol bol manuel kullanıma ağırlık versinler

    Cevapla
  3. 9 yıl önce

    Sefa bey bu yorumu yıllarca teknik görevli olarak uuçtum diye düşünerek yapıyosunuz sanırım. Keşke pilot olarak bu işi icra etmiş biri olsaydınız da öyle yorum yapabilseydiniz.

    Cevapla
    • Yazar 9 yıl önce

      Buyurun sizde yorum yapın. Bu benim yorumum. Ayrıca; Otomasyon konusu tekniği de yakından ilgilendirir. Otomasyon arızaları uçak teknisyenleri tarafından giderilir ve uçak sefere verilir. Sistemin nasıl çalıştığını bilmeyen teknisyen olası bir arızanın nereden kaynaklandığını nasıl bilebilir ki?

      Cevapla