featured

ABD, Kuzey Kore'yi Japonya'ya gönderdiği 'Küresel Şahin' ile izleyecek

Japonya pasifist nitelikten daha da uzaklaşan yeni bir anayasa işareti verirken ABD, ‘Kuzey Kore’yi izlemesi için’ Japonya’ya RQ-4 Global Hawk (Küresel Şahin) adlı yüksek irtifada uçan İnsansız Hava Aracı’nı (İHA) gönderdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un

ABD yüksek irtifada seyreden RQ-4 Global Hawk (Küresel Şahin) İnsansız Hava Aracı’nı (İHA) Japonya’ya gönderdi.Böylece 5 ay sürecek konuşlandırmanın ilk adımı atıldı.
Japon medyasına göre ABD’nin insansız hava aracı Kuzey Kore yönetiminin hareketlerini izleyecek.
Japan Times’ın aktardığına göre, Guam’daki ABD üssünden yola çıkan insansız hava aracı pazartesi akşamı Tokyo’nun batısındaki Yokota Hava Üssü’ne vardı.
15 BİN METRE YÜKSEKTEN VERİ TOPLUYOR
Japonya Savunma Bakanlığı yetkilileri Global Hawk’ın 15 bin metre yüksekten fotoğraf çekebildiğini ve elektronik verileri toplayabildiğini söyledi.
Kalkış ve iniş sırasında Yokota’daki merkezden kumanda edilecek olan İHA’nın yüksek irtifada iken kontrolü ABD anakarasından yapılacak.
ABD ordusundan yapılan açıklamada İHA’nın ekime kadar Tokyo’da kalacağı belirtildi.
4 İHA DAHA JAPONYA’YA GÖNDERİLECEK

Japonya'nın en büyük savaş gemisi İzumo (sağda) ve ABD'nin bölgeye gönderdiği ikmal gemisi (solda)
Japon ordusu yeni yetkileri ilk kez kullandı: ‘İzumo’, ABD ikmal gemisine eşlik ediyor

ABD Pasifik Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada halihazırda Guam’da bulunan 4 adet Global Hawk insansız hava aracı ile 105 personelin de yakında Japonya’ya gönderileceği açıklandı.Son konuşlandırma Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze geliştirme programı nedeniyle Kore yarımadasında ABD ve müttefikleri ile Pyongyang arasında gerginliğin arttığı bir dönemde geldi.
Japonya ve ABD geçen günlerde Okinawa’da da bir ortak askeri tatbikat yapmıştı. Japan Times’ın haberine göre ABD Başkanı Donald Trump ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe pazartesi günü resmi olmayan bir telefon görüşmesi de yaptı.
Trump yönetimi Kuzey Kore konusunda ‘her seçeneğin masada’ olduğunu söylese de şu aşamada krizin diplomatik yollarla çözülmesinden yana.
ABE, PASİFİST ANAYASANIN 70. YILDÖNÜMÜNDE İLK KEZ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN TARİH VERDİ

ABD-Japonya
© REUTERS/ TORU HANAİ
Trump’tan Abe’ye: ABD, Kuzey Kore’ye karşı savunmayı güçlendirecek

Abe yaptığı açıklamada “2020’nin yeni bir anayasanın yürürlüğe girdiği yıl olmasını istiyorum” dedi.İki yıl önce Japonya parlamentosundan geçirdikleri kanunla 2. Dünya Savaşı sonrası pasifist niteliğe kavuşan ordunun yurtdışında muharip görevlere katılmasının önünü açan Abe, özel bir sempozyumda yaptığı açıklamasında “Halka anayasa revizyonu tasarısını sunmak için somut kavramlarla tartışmayı başlatmamız gereken noktaya eriştik” ifadelerini kullandı.
Anayasa değişikliği için Japonya parlamentosunun 3’te 2’sinin oyunun yanı sıra referandumda halkın çoğunluğunun onayı gerekiyor. (Sputnik)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir