ABD, F-35’leri nükleer bomba atabilmesi için geliştiriyor. Pazartesi günü ilk defa radara yakalanmayan bir hayalet uçak olan F-35’den içinde patlayıcı barındırmayan bir ‘eğitim’ bombası atıldı.
ABD Hava Kuvvetleri’nin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Nevada’daki Nellis Hava Kuvvetleri Üssü’nden havalanan bir çift F-35’in yakınlardaki bir test sahasına sahte nükleer bombalar attıklarını ve böylece hayalet avcı uçağının, dünyanın en güçlü silahlarını savaşa taşımaya bir adım daha yaklaştırdığını söyledi.
M5 Dergi‘nin haberine göre; bu testlerde kullanılan düzenekler, bombanın ve uçağın ne kadar iyi performans gösterdiklerini ölçen verileri toplamak ve depolamak için sensörlerle donatılmıştır ve gerçek silahların maketleridir. Nükleer malzeme içermezler ve dolayısıyla nükleer bir patlama üretemezler.
Nellis’teki 422. ve 59. Test ve Değerlendirme Filoları, uçuş testine liderlik etti. ABD Hava Kuvvetleri Nükleer Silahlar Merkezi, F-35 Müşterek Program Ofisi, Sandia Ulusal Laboratuvarları ve Hava Muharebe Komutanlığı bünyesindeki diğer kurumlar da testlerin gerçekleştirilebilmesi için birlikte çalıştı.
Nevada’da yapılan testte, F-35’lerin her biri, ‘B61-12 Gravity’ nükleer bombasının sahte bir versiyonuyla silahlandırıldı. ABD Enerji Bakanlığı’nın verilerine göre, bu nükleer silah yaklaşık 3,65 metre uzunluğunda ve yaklaşık 375 kg ağırlığa sahip.
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu 2016 yılında yaptıkları açıklamada, bu bombanın patlama veriminin 50 kilotona (veya 50.000 ton) TNT’ye eşdeğer olacak yüksekliğe kadar ayarlanabileceğini yazdı. F-35’ler ile denemesi yapılan bu bomba, Amerika Birleşik Devletleri’nin cephaneliğindeki en güçlü silah olmaktan hala çok uzak, ancak yine de İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya’nın Hiroşima kentine atılan bombanın birkaç katı büyüklüğünde.
ABD Hava Kuvvetleri’nin basın açıklamasına göre, 21 Eylül’de gerçekleştirilen bu uçuşlar, F-35’in Hava Kuvvetleri’ndeki varyantının ‘nükleer tasarım sertifikasyon süreci’ olarak adlandırılan süreçte ilerlemesi için gerekli olan “mezuniyet” testinin hazırlığı olarak gerçekleştirildi.
Bugünlerde ABD Savunma ve Enerji Bakanlıkları, Nevada’da F-35’lerle gerçekleştirilen bu testte toplanan verileri analiz etmekle meşgul.
F-35A’nın eğitim sahalarından ve sahte bombalardan sıyrılıp, gerçek dünyadaki savaş alanlarına geçişine olanak sağlayacak ‘nükleer sertifikasını’ ne zaman alacağı ise henüz belli değil. Ancak bu gerçekleştiğinde ABD Hava Kuvvetleri, filosunda nükleer bomba taşıyabilen ikinci bir radara yakalanmayan ‘hayalet’ uçağa sahip olacak.
Hava Muharebe Komutanlığı’nda ‘stratejik caydırıcılık ve nükleer entegrasyon’dan sorumlu bölüm şefi Yarbay Daniel Jackson, yapıtığı basın açıklamasında, “B-2 (Spirit) bombardıman uçağı, filonun önde gelen nükleer silah kapasiteli gizli uçağıydı.” dedi.
Eğer radara yakalanmak sorun değilse, nükleer silah taşıma kapasiteli başka uçaklar da var. F-15E Strike Eagle, F-16C ve D Savaşan Şahin avcı uçakları ise görünmezlik yeteneğine sahip değil ancak yine de nükleer silah taşıma yeteneğine sahipler. Üstelik B-21 Raider ağır bombardıman uçağının da aynı şekilde bu yeteneğe sahip olması ve en son tahminlere göre 2020’lerin ortalarında ABD Hava Kuvvetleri filosuna katılması bekleniyor.
Ya ucak duserse ?