featured

737MAX LARIN ARIZALARINA FAA NİN YANI SIRA EASA DA EL ATTI

Etiyopya Havayolları’nın ET302 uçuşunun Boeing 737 MAX 8’i içeren trajik kazasını takiben, Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) yolcuların güvenliğini sağlamak için gereken adımları atmaya başladı.
EASA da 2019-005 numaralı AD ile B737-800 ve 900 lerin uçuşlarını yasaklamış. FAA hala Boeing’i ve ülkesini korumak için direniyor. Ama EASA yasağı ile hem FAA ve hemde BOEING zora girmiş durumda.
Önlem tedbiri olarak, EASA bugün, Avrupa’daki tüm Boeing Model 737-8 MAX ve 737-9 MAX uçaklarının tüm uçuş operasyonlarını askıya alan, 19:00 UTC’den itibaren geçerli olan bir Uçuşa Uygunluk Direktifi yayımladı.
EASA ek olarak, üçüncü ülke operatörleri tarafından gerçekleştirilen tüm ticari uçuşları yukarıda belirtilen modellerin AB içinde veya dışında askıya alan 19:00 UTC’den itibaren geçerli olan bir Güvenlik Yönergesi yayınladı.
Kaza soruşturması, uçak ABD’de tasarlandığı ve yapıldığı için Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu’nun desteğiyle Etiyopyalı Otoriteler tarafından yürütülmektedir.
EASA, sadece kaza soruşturmasını desteklemek açısından yardım etmektedir. EASA, kendine gelen tüm verileri kullanılabilir duruma geldiğinde sürekli olarak analiz ediyor.
EASA Kaza soruşturmasının devam ettiğini ve kazanın nedenleri ile ilgili herhangi bir sonuca varmak için henüz erken olduğunu hatırlattı.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Sefa bey,
    FAA in henüz birşeye el attığı yok, Boeing i koruyor asıl, Asıl TRUMP ne dedi onu takip ediniz

    Cevapla
    • Yönetici 6 yıl önce

      Sayın okurum FAA bildiğiniz üzere Amerika otoritesi .uçak da Amerikan malı. Bu nedenle ilgili arıza için AD uygulaması yapılacaksa buna imzayı FAA atıyor boeing değil. Bu nedenle FAA yi yazmıştım. Her ülkede olduğu gibi firmalar kayırılabilinir. Ancak bu sefer konu önemli. Kayrıldı diyelim uçaklar düşe düşe mi uçacak:) Bu nedenle arıza bulunacak ve ilgili arızanın giderilebilmesi için boeing çalışma yaptıktan sonra FAA ye başvuracak onlar da gerek olursa AD yayınlayıp altına da imzasını atacak. İşi bu kadar temize çıkartılacak durum yok. Umarım arıza yapan sistemleri bulup düzeltici AD yayınlanır.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Trump bir havacılık otoritesi olmamasına ve bütün iticiliğine rağmen güzel laf etmiş.. Bu kadar otomasyon, pilotu devre dışı bırakan sistem mimarileri, asıl uçuculuk yeteneklerini körelten tasarımlar nedeniyle anormal olmayan durumlar dahi anormal statüsüne giriyor. Uçağı sevk ve idare etme, takat kullanma gibi en temel yetkinlikler kaybolup gidiyor. İnsan ve makine arasındaki arayüzün, üretici/işletmeci prosedür ve talimatlarının bu yetkinlikleri öldürmemesine müsaade edilmemesi gerekir. Herkese iyi akşamlar, sevgiler ve saygılar.

      Cevapla