featured

50 PİLOTU İŞSİZ BIRAKAN ATLAS OLAYI

 
50 PİLOTU İŞSİZ BIRAKAN ATLAS OLAYI…
Değerli okurlar, küresel ısınmanın, doğayı hoyratça tahrip etmenin sonuçlarını görmeye başladık. Aralık ayına kadar süren ilkbahar tadındaki ılık günlerin sonuna geldik. Kara kışa adım atmak üzereyiz. Havacılıkta da sıkıntılı günler devam ediyor. THY’nin geçen yıl yaşanan kur şokundan sonra zor bir döneme girdiği ortada. 2019 yılının ilk 6 ayında ciddi zarar açıklayan, üçüncü çeyreğinde de beklenen karlılığı yakalayamayan bayrak taşıyıcının son çeyrekteki performansı belirleyici olacak. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’ye bakarsanız bu sene herkesin imreneceği kadar kar edecekmiş THY’miz… Kar edeceği konusunda bir şey diyemem, kar edersiniz etmesine de “herkesin imreneceği” kadar olur mu onu bilemem.  Ama  ilk     9 ay verileri öyle ahım-şahım bir kara da işaret etmiyor.
ZAGROS’TAN GELEN DARBE.
Havacılıkta yaşanan sıkıntı THY ile sınırlı değil. Bir süredir “suni teneffüs” ile idare eden Atlas Global firması da sonunda pes etti ve uçuşlarını durdurma kararı aldı. Fakat bu kararın “bir gece ansızın” açıklanması ile ciddi bir mağduriyet riski ortaya çıktı. Kararı aldınız tamam da,  şuna bir-iki gün opsiyon koyarsınız, dersiniz ki, “2 gün sonra durduracağız.” eyvallah…Demek ki durum birkaç seferin yapılması ile daha da kötüleşecek kadar vahim hale gelmiş. Atlas’ın uçuşları durdurması ile ilgili yaptığı açıklamadaki 3. havalimanı vurgusu dikkat çekiciydi. Peki Atlas Global bu noktaya nasıl geldi? Biliyorsunuz bu şirket, yıllar boyunca Kuzey Irak’ta büyük paralar kazandı. Kuzey Irak operasyonlarında devrede olan yerel ve güçlü ortaklarla Zagros isimli bir şirket de kurdu. Daha sonra ne oldu ise, araya kara kediler girdi. İş mahkemeye kadar gitti. Son olarak Zagros’un AtlasGlobal’in banka hesaplarına el koydurduğu iddia edildi. Hatta Atlas’ın buna karşı tedbir olarak yurt dışından gelen paraların eline ulaşması için yabancı  bankalarda yeni hesap açtırdığı öne sürüldü. İşte, Atlas’ın açıkladığı 16 Aralık tarihi de bu yüzden telaffuz edildi. Bu tarihte yurt dışından geleceği varsayılan para ile sıkıntının aşılacağı düşünüldü.
ORTAKLIK İÇİN ÖNERİLEN PARA NASIL YARIYA DÜŞTÜ?
Seferlerin durdurulması sonucu mağdur olanların durumunun saptanması için 16 Aralık 2019 tarihinin verilmesi de bu iddiayı destekliyor. Öyle olmasa, uçuşların durdurulmasını izleyen gün çağrı yaparsınız ve başvuran herkese anında parasını iade edersiniz.Herhangi bir işleme gerek yok ki… Anlaşılan 16 Aralık’ta gelecek para üzerine kurgulanmış tüm işlemler. Peki ya o para gelmezse? İşte o zaman işler sarpa sarabilir. Aslına bakarsanız, son 1 yıldır işlerin iyi gitmediği iddiaları dolaşıyordu kulislerde. Hatta geçmişte sivil havacılığın önemli bir oyuncusunun ciddi bir para teklif ederek AtlasGlobal’i satın almak istediği bu teklifin Atlas’ın patronajı tarafından düşünmeden reddedildiği söyleniyordu. Geçtiğimiz haftalarda işlerin sıkıntıya girmesinden sonra sözü edilen işadamının Atlas cephesinden arandığı ve satış veya ortaklık için görüşme niyetinin ortaya konulduğu iddia edildi. Bu kez alınan cevap ise çarpıcıydı. “Alırım ama geçen yıl önerdiğimin yarısını veririm!”  Bu noktada AtlasGlobal’in patronu Murat Ersoy’un ne olursa olsun yönetimi bırakmama yolundaki ısrarının da ortak bulma veya satış noktasındaki gelişmeleri engellediği iddiasını da ekleyelim.
KILAVUZU İYİ SEÇMELİ…
Atlas’ın geçtiğimiz yıllarda bir Derviş sorunu olduğunu eklemezsek olmaz. İran’da milyonlarca dolar parası olduğunu söyleyerek AtlasGlobal’e sızan Derviş isimli İranlı iş adamının şirkette büyük itibar gördüğü, patronun odasının yanında bir makam odasına yerleştiği, kendisine bir ev tahsis edildiği ifade ediliyordu. Atlas’a ciddi paraya malolan Derviş balonu sonunda söndü.  Derviş gitti bu kez devreye bir dönem bir büyük şirkette de çalıştığı belirtilen bir hanım girdi. Yetmedi, bir de gazeteci… Biliyorsunuz gazeteciler havacılığı, havacılardan çok daha iyi bilirler ! Mesela Hakan Çelik isimli gazeteci bilet fiyatlarında sabit ve değişken maliyetlerinin oransal dağılımını, yakıtın  payını çok iyi bildiği için, havacılık dehası bay Hamdi’nin bile bilgisine başvurduğu bir kişidir. Neyse özetlersek, Havayolu işletmeciliğinde danışacağınız kişileri iyi seçmek gerekir.
ATLAS’IN DÜŞTÜĞÜ DURUMDAN GEREKLİ DERSLERİ ÇIKARTMAK…
Bu noktada siyaset kurumunun olaya bakışını da atlamayalım. Ülkemizde sivil havacılığın düzenleyicisi ve denetleyicisi konumundaki kuruluş SHGM yani Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüdür. SHGM’nin bağlı olduğu bakanlık ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıdır. Uçuşların durdurulmasından sonra Sayın Bakanın açıklamalarını görmüşsünüzdür mutlaka. Yüzlerce kişinin ekmek yediği, zincirleme olarak binlerce kişiye para kazandıran, ülke turizmi ve ekonomisi için önemli bir yere sahip havayolu krize girmiş, sayın bakan biletleri iptal olan yolcuların alacağının peşine düşmüş. O da önemli mutlaka, hatta sadece bilet paralarının iadesi ile karşılanamayacak  maddi ve manevi mağduriyetler de yaşanmıştır, o da kabul. Ama sorulması gereken soru şu: Yıllardır iyi – kötü ülke ekonomisine hizmet etmiş, katma değer yaratmış, ciddi kaynak harcanarak yatırım yapılmış bir şirket nasıl bu hale düştü? Bu şirketi bu hale getiren etkenler yarın diğer şirketleri de zora sokar mı? Bu bir sarı alarm mıdır? Yol yakınken tedbir almamız için üzerine gidilmesi gereken bir uyarı mıdır?
ATLAS, 50 PİLOTU İŞTEN ATTI…
Bu soruların sorulduğunu duymadım. Biz öncelikli olarak çalışanların durumuna bakalım. Bir süredir maaş ödemelerinde sıkıntılar yaşandığı sır değildi. Geçen ay kabin personeline ikişer bin TL ödenmesi ile yetinilmişti. Ve Cuma günü korkulan oldu. Yaklaşık 50 İkinci pilot AtlasGlobal tarafından işten çıkarıldı. Bu pilotların çoğunluğu tecrübesi ve uçuş saati az olanlardan oluşuyor. Sektör sıkıntıda, düşük sezon başlamış. Yani bir başka şirkette iş bulmaları da zor. Tam kışın başında bu insanları kapıya koymakla nasıl bir sıkıntıya sokacağınızın farkında mısınız? Kirasını, çocuğunun okul parasını, borçlarını ödeyemeyecekler. Ellerine tutuşturulacak 15 günlük veya 1 aylık tazminatlarla ortada kalacaklar. Şimdi sormak lazım: Madem 16 Aralık’ta para sorununuzu çözecek, 21 Aralık’ta da operasyonlara yeniden başlayacaksınız, bu personelinizi niçin işten çıkardınız? Yoksa önce atalım, işler düzelince çağırırız tıpış tıpış  gelirler, diye mi düşünüyorsunuz? Bu arada bazı Atlas kaptanlarının da gidişattan huylanarak Onur başta olmak üzere başka şirketlere başvurduğu biliniyor.
Dileriz bu gelişmeler zincirleme etki yapmaz, dileriz sorun bir an önce çözülür ve AtlasGlobal tekrar havalanır. Dileriz ortaya çıkan pilot arzını, havacılık işletmelerimiz kötü niyetle kullanmaz. Dileriz bu açıkta kalan pilotları kendi personelini terbiye etmek için Demokles’in kılıcı pozisyonunda görmez. Dileriz, Thomas Cook’un işsiz pilotlarını almak yerine Türk pilotları tercih ederler.
Diyeceksiniz ki, konuyu eninde sonunda çalışana getiriyorsun. Doğru, ne demiş şair? “Şarabı çok sevmemiz üzüme düşkünlüğümüzden değildi. Biz ezilenden yanaydık.”
Biz de hep hakları elinden alınanlardan, güçlü işveren karşısında yalnız olanlardan, kısaca çalışandan yana olduk, böyle de olmaya devam edeceğiz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

22 Yorum

  1. 5 yıl önce

    Atlas Global’den tek isteğimiz emeklerimizin karşılığını bir an önce almak! Biz ona canla başla çalıştıys ak o da bizi daha fazla mağdur etmemeli!!!! Duyun artık bizi yeter aylardır çektiğimiz!!!!!

    Cevapla
  2. 5 yıl önce

    Vay vay Murat Ersoy şirket patronu vay vay atlas yöneticileri vay vay atsteam yöneticileri vay halinize o kadar çalışanın ahını aldınız alın dizede kalmadı şirket şirketi yönetmeyi bilmeyen sayın yöneticiler ahh ahh keşki o koltuklardan kalksanız o kadar saçma bir şirket ki bence bu durumları hakediyor sayın Murat Ersoy ATSteam yönetimini değiştirmeyi unutma bence tabi şirket düzelirsee şirket zaten kaptan şirketi egosu tavan yapmış kaptan şirketi kozların hakkı yeniyor tekniği hazmedemeyen kaptanlar bence şirket düzelirse herşeyi düzelt Murat Ersoy şirketin %50 maaş azaltmaya çalışan personelin varya belki artık akıllanırsında uçak başında çalışanına selam verirsin

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Atlasglobal’de maaşlar ilk defa gecikmeli ödendi. Her yere borç takardı ama personelin maaşını mutlaka öderdi. Uçuşları durdurma noktasına geldiğine göre, durum oldukça ciddi olmalı. Murat Bey’e tavsiye vermek haddime değil ama, bu kadar çalışanın hakkı ve hukukunun korunması anlamında bazı tavsiyelerim olacak. Sorular:
      1. İş planınız nedir? Ne iş yaparsınız siz?
      2. Route seçmeden önce bir analiz çalışması yapıyor musunuz?
      3. Yöneticilerinizi seçerken, hangi kriterleri esas alıyorsunuz?
      4. İK Süreçleriniz etkin mi? İK Danışmanlık firması kullanıyor musunuz?
      5. Doğru yöneticiyi mi, ekonomik (ucuz) yöneticiyi mi seçiyorsunuz?
      6. Yöneticilerinizle bire bir görüşüp, koçluk yapıyor musunuz?
      7. Yöneticilerinizi ziyaret edip, ilginizi ve desteğinizi gösteriyor musunuz?
      8. Çalışanlarınızı seviyor musunuz?
      9. Çalışanlarınızın performansını ölçüyor musunuz?
      10. Bom boş oturan çalışanlarınız var mı?
      11. Operasyonlarda yoğun çalışan departmanlara ödül verdiniz mi?
      Daha çok yazılacak madde var…

      Cevapla
  3. 5 yıl önce

    akademi aday adaylarını evlerine gönderin bu hazır pilot arkadaşları bünyenize katın THY bu çocuklar hakiki bizim çocuklarımız, nerden nasıl hangi torpille geldiği belli olmayan mülakatları selamla sabahla geçenlerle uğraşmak lüzumu yok derim

    Cevapla
  4. Geçen hafta 50 first officer çıkartıldı kalan 15 -20 FO da bu hafta çıkartılacak. Eğitimde 25 civarı FO var umarım onlar zarar görmeden saatlerini doldurup atarlar biryere kapağı. Çıkartılma olayına gelirsek bir kağıt parçasıyla bir açıklama yapmadan (kağıtta yazmışlar sağolsun götü gidişat bla bla ) sözleşmeler feshedildi. Daha 2 hafta önce toplantıda “herşey mükemmel “ derken biranda ne olduğunu açıklamak zorundalar. Bu FO lar bu şirket ne dediyse yaptı, saatlik günlük belirlenen uçuş programlarıyla uçtular piyasanın en düşük maaşını aldılar . Sonuç bir açıklamayı dahi hakketmediler . Yazıklar olsun biz hakkımızı helal etmiyoruz.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Size katılmamak mümkün değil. İnsani değerlerin sıfır olduğu bir yer. Çalışanlara insan gibi davranmayan bir şirket. İlk toplantıda, her şey yolunda deyip maaşları ödeyeceğiz dediler ve ödediler de, ancak, bir kaç gün sonra operasyonları durdurup, işten çıkarmalar başladı. Madem bu işi yönetemiyorsun, çık bu sektörden. Herkesin geleceği ile oynama hakkını nereden alıyorsun.
      Bu ne rezillik, herkese borç takmışsınız, uçakların kalkması için borç ödemek zorunda kalıyorsunuz. Geçen yıl birçok havalimanından uçaklara el koydular, uçuşu engellediler de ondan sonra oraya olan borçları ödediniz. Bu şekilde mi yönetmek istiyorsunuz? Sizin normaliniz bu mu yoksa? Ahlaksızlık resmen, iş ahlakı yok resmen.
      Bir tane de kıvırtan danışman var ortada dolaşıp duruyor, fis kos fis kos sürekli bayanlarda ve kabin memurları ile konuşup duruyor, hiç gelip bizlerle konuşmadın, bizim bir derdimiz var mı diye sormadın yahu. Senin ne işin var kabin memurları ile. Git adam gibi yönetime danışmanlık yapsana.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      atlas global’in fo profilini herkes biliyor. Zaten vasıfsız başka yerde kolay kolay uçamayacak elemanları istihtam ediyorlar.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Kaptan bey sizin vasfınızı kim belirliyor

      Cevapla
  5. 5 yıl önce

    Merhaba,
    Atlasglobal’de çalışıyorum. 50 piliotun işsiz bırakıldığı yalanına kayıtsız kalamam. evet kendisi ayrılan, istifa eden, Pegasus HY Cv verip işe başlayan olmuş olabilir. Ancan Sayın Murat ERSOY beyin personel çıkartın talimatı yok.
    lütfen haber yaparken HABERCİ gibi düşünerek haber yapın. YALANCI MEDYA tarafında, sadece dikkat çekmek amaçlı başlık atıp okunup veya yorum yapılarak raiting artırmayın.
    Yazık sizin gibi zihniyete

    Cevapla
    • Kanıt göster kanıt ama ben sana işten çıkartılan pilotlara atılan maili yollayabilirim yalaka !

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Merhaba bende orada çalışıyorum yalan yanlış bilgi vermeye gerek yok. Olanlar ne ise söylemekte fayda var. Çarşamba gününden itibaren çok sayıda ikinci pilota yol verilmiştir. Eğtimdekilere tahminimce eğitimleri bitene dek dokunulmayacak. Duyduklarımız 5+3 olarak charter uçulacak muhtemelen para durumuna göre ek uçak alınacak. Alınamazsa yaklaşık 40 civarı kaptan ile de yollar ayrılacak.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Sizin dünyadan haberiniz yok sanırım , yok yok durun tahmin edeyim sabah 11 de işbaşı yapıp öğlen 12 den 3 e kadar öğle yemeği arası veren ofis çalışanısınız kuvvetle ihtimal. İş bakın kendinize iş reklam şov peşinde koşacağınıza .

      Cevapla
  6. 5 yıl önce

    Gerçekten çok güzel yorumlanmış bir yazı yerinde kararında konuşmalar tebrik ediyorum.Atlas gibi Borajette aynı durumda Ama düzeleceğini sanmıyorum devam edilsede toparlanması çok zaman alır haklarında hayırlısı olsun dediniz gibi olan garibana ezilene oldu

    Cevapla
  7. 5 yıl önce

    Kötü gidişata Temizkan’ın katkısını unutmayalım.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Temizkan, uçuş operasyonu ile sorumlu bir genel müdürdü. Ticari tüm kararlar, patron ve kendisine iş getiren dalkavukları tarafından yapıldı. Bir route analizi yapmadan işe girilir mi? Pegasusun çekildiği bir hatta bodoslama dalınır mı? Yaptığınız tüm işler batıyorsa, siz bu işe uygun değilsiniz demektir. İyi ki bu dönemde bir uçak kazası yaşamadınız. Bunun için tecrübeli kaptanlarınıza ve tekniğe teşekkür etmelisiniz. Ama nerde sizde o kıymet bilmek.

      Cevapla
  8. Thy de işten atılan toplam kaç kişi olduğunu açıklayacaktınız.

    Cevapla
  9. 5 yıl önce

    Atlasta yolun sonuna gelinmiş gibi görünüyor. Yazık oldu.

    Cevapla
  10. 5 yıl önce

    Atlas Global’den 50 pilotun çıkarıldığı haberini ilk defa bu yazıda okuduk ve öğrendik. Diğer sitelerin duymaması olası mı? Değil bence. Mutlak duymuşlardır. Ama bir tanesi bile yazamadı. Bravo sayın yazar.

    Cevapla
  11. 5 yıl önce

    Patronluk kolay değildir.Binlerce insanın, kundaktaki bebeğin, hasta-anaların, babaların da ekmeği kesildi.Öyle beceremedik, kapattık diyemezsiniz. Doğru yöneteceksiniz. İnsanların vebalini almayacaksınız.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Duyduğumu göre, yöneticileri korkuyormuş patrondan. Liderlik vizyon gerektirir. Öncüdür, role modeldir, dürüst ve güvenilirdir. Pegasusu örnek alın. Kaptan pilottan veya Teknikten Genel Müdür olmaz. Ticareti bilen adamı getirin yahu. Daha önce birkaç şirket yönetmiş, bütçesini büyütmüş, kar etmiş birine bakmanız lazım. Bir de o şirkete adamları kim alıyor, kim seçiyor yahu. Nasıl bir iş bilmezlik.

      Cevapla
  12. 5 yıl önce

    sayı 50’den fazla. 65 civarında.

    Cevapla
  13. 5 yıl önce

    Paylaşılacak bir para varsa patronlar paylaşır. Ödenecek bir bedel varsa çalışanlar öder. Bunun adı kapitalizmdir. Mesela şirketler tasarrufa ilk çalısan çıkarmakla başlar. Çünkü onlara sahip çıkacak bir DEVLETLERİ yoktur.

    Cevapla