featured

40 kişilik hidrojenli elektrikli uçak ilk siparişini ABD’den aldı

Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) test uçuşu elverişlilik sertifikası aldıktan sonra Universal Hydrogen, 40 yolcu kapasiteli bölgesel hidrojen elektrikli uçağını başarıyla gerçekleşti.

Universal Hydrogen Co. 2020 yılında mühendisler tarafından sıfır emisyonlu hidrojen elektrikle çalışan havacılığı hayata geçirme misyonuyla kurulan Güney Kaliforniya merkezli bir havacılık şirketi.

Uçak, hidrojen yakıt hücreleri ve elektrikli güç aktarma organları kullanarak 40’tan fazla yolcu taşıma kapasitesine sahip ve nihayetinde gökyüzüne çıkan türünün en büyüğü olacak.

Bugünkü son dönüm noktasına giden pist, FAA’nın Dash-300’e test uçuşuna sertifika vererek Universal Hydrogen’e kalkış izni vermesiyle başladı.

Şimdiye kadar uçmuş en büyük hidrojen elektrikli uçağı Washington’da havalanan ve 15 dakika boyunca uçan hidrojen elektrikli uçağının ilk başarılı uçuşu kutluyor.

İlk uçuş için uçağın motorlarından biri Universal Hydrogen’in yakıt hücresi-elektrikli güç aktarma sistemi ile değiştirildi.

Diğer standart motor, uçağın ve pilotu eski ABD Hava Kuvvetleri test pilotu Alex Kroll uçuş sırasında elde edilen güven hakkında yaptığı açıklamada;

Havaalanı üzerindeki ikinci tur sırasında, hidrojen güç aktarım sisteminin performansından memnunduk, bu nedenle esas olarak hidrojen gücüyle seyir göstermek için fosil yakıt türbin motorunu kısabildik. Uçak çok iyi bir şekilde idare edildi ve yakıt pili güç aktarım sisteminden kaynaklanan gürültü ve titreşimler geleneksel türbin motorundan önemli ölçüde daha düşük.

Hidrojenle çalışan elektrikli uçak havalanırken Connect Havayolları’ndan temsilciler de hazır bulundu.

Connect, 75 ATR 72-600 uçağını Universal Hydrogen güç aktarma organlarına dönüştürmek için 25 uçak için ilk siparişi ABD’den aldı.

Connect Airlines CEO’su John Thomas da yaptığı açıklamada;

Küresel havayolu endüstrisinin karbonsuzlaştırılmasının gerçek başlangıcı olarak tarih kitaplarına geçecek ve biz Connect Havayolları olarak, ABD’deki ilk operatör olarak Universal Hydrogen ile öncülük etmede oynayacağımız rolden son derece gurur duyuyoruz.

Kuzey Amerika’nın ilk sıfır emisyonlu havayolu olmayı taahhüt ettik ve güneş ışığından başka bir şeyle üretilemeyen ve sadece su yayan hidrojenle gerçekleştirdiğimiz bu tarihi uçuş, yolculuğumuzda önemli bir kilometre taşı olacaktır.

İlk başarılı uçuşun tamamlanmasıyla Universal Hydrogen, 2025 yılına kadar yukarıda bahsi geçen ATR 72 uçaklarını kullanarak hidrojen elektrikli yolcu uçuşları için tam sertifikasyon sağlaması beklenen iki yıllık bir test programını başlıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir