featured

3. HAVALİMANIYLA İLGİLİ ŞOK EDEN DETAY!

3. havalimanı bu yılın sonunda yada gelecek yılın ilk çeyreğinde hizmete açılacak. Havalimanı açıldığında ilk etapta 2 pist hizmet verecek ama tam kapasitesi çalışmaya başlayınca 6 pist aktif olarak çalışabilecek. Aynı anda 6 uçağın inip kalkış yapabileceği yeni havalimanın açılışı için heyecan tam gaz devam ediyor.
3. havalimanı bu yılın sonunda yada gelecek yılın ilk çeyreğinde hizmete açılacak. İlk etapta 3. havalimanı tam kapasite yapılmayacağı gibi aynı zamanda bütün pistler yapılmayacak. Ama 3. havalimanı bittiğinde dünyanın en büyüğü olacak. Şuan Almanya’da konaklayan uçakların neredeyse hepsi artık İstanbul’a gelecek çünkü artık dünyanın en büyük havalimanı İstanbul’da yapılıyor. Şehir merkezine uzak bir yerde yapılan yeni havalimanına özel olarak yapılan birçok detayı öğrenmek için yapılması gereken tek şey resmi web sitesine göz atmaktır. Resmi sitede birçok detaya yer verilmektedir. Yeni havalimanı projesinde isim konusunda herhangi bir detay bilinmiyor ki havalimanı isminin direkt olarak 3. havalimanı olması konusunda birçok detayın ele alacağı da biliniyor. Yapılan yeni köprüde isim çalışmaları bir halk oylamasıyla belirlenmişti. Yeni açılacak havalimanı ismininde bu şekilde belirlenmesi bekleniyor. Yeni havalimanında tam 6 pist olacağını biliyor muydunuz? Şuan işlek havalimanlarımızda bu kapasite söz konusu değildir. 3. havalimanında 6 pist olacağı için dünyanın enleri konaklamak için ülkemizde yer alan havalimanını hiç düşünmeden tercih edecektir.

BAKAN 3. HAVALİMANI HAKKINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Bir televizyon kanalında katılan ve sunucunun sorduğu sorular üzerine soruları yanıtlayan Ahmet Arslan, Üçüncü Havalimanı ile ilgili çalışmalar konusunda da İstanbul’u sevindirecek bir adım attı. Bakanın yaptığı açıklamalara baktığımızda ise yeni havalimanında 6 pist olacağını ve bunların her birinin yanında yedek pist olacağını da açıkladı. Yedek pistler her zaman oluşan bir aksaklıkta kullanılması için hazır olacak. Geçtiğimiz günlerde Sabiha Gökçen havalimanında pistteki göçük yüzünden, pist 12 dakika boyunca her türlü faaliyete kapatılmıştı. İki tanesinin başlangıçta açılacağını ve iki uçağın aynı anda iniş yapabileceğini söyleyen bakan bizi mest etti. Bu yılın sonunda yada gelecek yılın ilk çeyreğinde açılacak bu havalimanı açıldığında 2 pist aktif olarak çalışacak ve havalimanı açıldığında ayrı anda 2 uçak kalkabilecek. Yada bir uçak inerken birisi kalkışa geçebilecek.

YÜKSEK HIZLI TREN 3. HAVALİMANINDAN GEÇECEK

Konuyla ilgili olarak ayrıntılar çok yakında kamuoyu ile paylaşılacaktır. Televizyon programında sorulara yanıt arayan Ahmet Arslan, zaman içerisinde de yolcu artışı ile paralel olarak 6 piste ulaşılacağını kaydetti. Arslan, altı pist tamamlandığında aynı anda 6 uçağın aynı anda pistleri kullanabileceğini açıkladı. Bu dünyanın en büyük havalimanına yakışır bir hareket olduğu gibi aynı zamanda dünyanın örnek alabileceği bir proje oldu. Bugün Atatürk Havalimanında birçok uçak yoğunluktan dolayı inişlerde ve kalkışlarda dakikalarca veya saatlerce bekliyordu. Şimdi ise bu durum ortadan kalkacak ve yeni havalimanında trafik çok yakında bekleyecek. Şuan in cin boş arazilerde top oynuyor ama havalimanı açıldığında her yer insan kaynayacak. Havalimanı içerisinde birçok market, fast food zinciri olacak, taksi durakları olacak, eğlence alanları olacak, otobüs durakları olacak. Ahmet Arslan yaptığı açıklamalarda yine tüyleri diken diken bir açıklama sebpe oldu. Açıklamaya göre Gayrettepe’den Üçüncü Havalimanı’na metro olacak. Bunun akabinde de çalışmalarda oldukça büyük hız kazanan yüksek hızlı trenin deaynı şekilde 3. Havalimanı’ndan geçeceğini belirtti.

BİLET SATIŞLARI KASIM AYINDA START ALIYOR

THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada “Uçaklarımızın tamamı dolu, hepsi havada. Taşınma hazırlıkları sürüyor, 3. havalimanına bilet satışlarını kasımda başlatmayı öngörüyoruz” dedi. Bu açıklamaya göre gelecek yılın başında artık THY yeni havalimanında uçuşlara başlamak istediğini de duyurdu. Bununla birlikte dünyada oldukça büyük bir üne sahip olan Nusr-et’le görüşüp Business sınıfına bu tür ikramlarda da bulunabileceği açıklandı. Yeni havalimanı açıldığında oldukça lüks bir tasarıma sahip olacağını ve dünya tarafında oldukça fazla ziyaret alacağını açıklayabiliriz. Yeni havalimanı tam anlamıyla mühendislik harikası olacak. İnşaat tam gaz devam ediyor ve yap-işlet-devret modeli ile yapılan bu havalimanında, şirket kar etmek için yeni havalimanında  pistlik bir alanı hizmete açtıktan sonra inşaata devam edecek ve 2 yıl içerisinde havalimanı tam kapasite hizmet vermeye devam edecek.(.internetajans.net)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 7 yıl önce

    Valla, bunlar çoook da “şok edici” haberler/bilgiler değil. Önce pist işini ele alalım: Evet, bütün proje tamamlandığında ortada 6 pist olacak. Bunlardan 5 adedi kuzey/güney doğrultusunda ve birbirleriyle paralel. İlk ikisi 3.750 mt. ve 4.100 mt. uzunlukta ve bu ikisi ilk etapta devreye girecek, yani 2018 Ekim sonunda (hesapta!). Daha sonrasında da 3 adet daha 3.750 mt’lik pist… Bunlardan sonuncusu (ve en doğuda yani Akpınar’a yakın olanı) o tarafta DHL ve Airbus’un alacağı tesislerin ihtiyacı için ağırlıklı olarak kullanılacak; bunun ancak 2028 civarında devreye girmesi beklenebilir… Sonuncu pist (ama yapım sırasında 4. sırada olanı), doğu/batı doğrultusunda ve 3.000 mt’lik. Bütün pistler arasında ICAO’nun belirlediği yeterli açıklık lacağından teorik olarak aynı anda/bağımsız kullanılabilir. Yeni Havalimanı’nın yabancı havayolları için (yolcu ve kargo taşımacılığında) büyük ve emsalsiz bir aktarma merkezi olacağı ham hayalden ibaret; bu durum mevcut ikili havacılık anlaşmalarına göre olamayacak bir durum, THY ve diğer Türk Bayraklı havayolları haricinde… Örneğin, JFK’dan kalkan Amerikan bayraklı bir yolcu uçağı tabii ki İstanbul’a uçar. Burada yakıt/ikram ikmali yaptıktan sonra diyelim Çin’e de uçabilir ama İstanbul-Çin arasında yolcu ve kargo TAŞIYAMAZ. Tersi de aynen geçerli. Amerika – Çin arasındaki Istanbul aktarmalı yolcu trafiğini sadece TC bayraklı havayolları sağlayabilir. Ancak DHL ve benzeri “paket/posta” taşıyıcıları için durum farklı ve DHL burada böyle bir aktarma/ayrıştırma merkezi kurma kararı aldı. Nedeni coğrafi konum kadar, bu havalimanının 7/24 açık kalacağıdır; malum Avrupa’daki tüm büyük havalimanlarında 24:00-06:00 arası iniş/kalkış yok… Bu merkez hizmete girdiğinde, DHL dünyadaki daha uzak noktalarla getireceği kargoyu/gönderleri ayrıştıracak ve yakındaki diğer ülkelere daha küçük uçaklarla ve hatta THY seferlerini de kullanarak gönderebilecek. Evet, bir Gayrettepe-Yeni Havalimanı metro hattı inşaatı gecikmelerle başladı, devreye girmesi bugünden itibaren en az 2.5-3 yıl sonrası. Bir süre sonra da Halkalı-Yenihavalimanı metro hattının ihalesi yapılıp o hattın da inşaatına başlanır. Ancak bunlar Yeni Havalimanına yolcu getirip götürmekten çok burada çalışacaklar, işi lacaklar ve güzergahları üzerindeki yerleşim bölgelerinin ihtiyaçlarını/ulaşımını sağlayacaktır. Bunlara, Hong Kong, Seoul ve benzeri havalimanlarındaki “Airport Express” YHT’leri gözüyle bakılmasın. Anakara yönünden gelecek ve YSS köprüsünden geçerek Yeni Havalimanına gelecek olan YHT içinse “kim öle, kim kala!” diyebiliyorum. Görsek görsek 2030’larda görürüz. THY Kasım 2018 için Kasım 2017’de bilet satışına başlayacakmış da, acaba 2018 Kasımında THY hangi seferlerini buradan yapabilecek (gerek THY’nın taşınması, gerekse tesisin hazır olması açısından beş defa düşünülmesi gereken bir konu! Ordu Giresun açılışı hatırlansın, diyeceğim!). Bence yersiz gereksiz popülizm ve algı yönetimi yapılmaya çalışılmakta; tabi ki kandırılabilenler için.

    Cevapla