Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli derken, dünyanın gözü şimdi de 3. Havalimanı’nda. Peki 3. havalimanı inşaatında son durum ne?
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli gibi mega projelerden sonra dünyanın gözü şimdi de 3. Havalimanı’nda. İnşaat çalışmalarında sona gelinen Yeni Havalimanı 29 Ekim’de resmen açılıyor. Peki bağlantı yolları ve metro inşaatında son durum ne?
Tamamlandığında 200 milyon yolcu kapsitesine sahip olacak olan 3. havalimanıyla ilgili açıklama yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, havalimanında testlerin devam ettiğini söyledi. Bağlantı yollarının tamamlandığını da belirten Özdemir, “Yeni Havalimanı için her şey hazır.” dedi.
Yeni Havalimanı bağlantı yolları tamamlandı
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, İstanbul Yeni Havalimanı bağlantı yollarıyla ilgili olarak: “İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışına ilişkin, açılış tarihinde herhangi bir aksilik yok. Allah bir mani vermezse 29 Ekim’de havalimanımızı açacağız. 22 Haziran’da ilk uçaklar da indi. Çok başarılı iniş oldu. Konuştuğum yolcular çok rahat ve güzel bir şekilde indiklerini söylediler. İnşaat hızla devam ediyor. Ulaşıma gelince kara yolları konusunda bütün yollar tamamlandı, şu anda bile hazır… Atatürk Havalimanı’nın 5 katı daha fazla kara yoluyla bağlanmış oluyoruz.
Metro ise 2019’un sonuna kadar yetişecek, programlarında bir aksilik gözükmüyor. Atatürk Havalimanı’ndaki çalışanlara gelince, burada 100 bin çalışan olacak. Atatürk Havalimanı kapanacağı için oradaki iş gücünden mutlak surette faydalanacağız. İşimize yarayacak önemli derecedeki iş gücünü kullanmamız lazım.” dedi.
150 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip
Yeni Havalimanı tamamlandığında 150 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak ve 10 milyar 247 milyon Euro’ya mal olacak. Yap-İşlet-Devret modeliyle ihalesi yapılan üçüncü havalimanı tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İnşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen Yeni Havalimanı, 4 etapta tamamlanacak.
Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden meydana gelecek. (emlakkulisi)
Kusurumuza bakmasın ama Sn. Nihat Özdemir, tribünlere oynayan politikacılar gibi konuşmuş. Kendisi hem mühendistir, hem de uçak yolculuğu konusunda çoğumuzdan daha deneyimli bir kişidir (SAW’dan gelen deneyimleri de cabası…). 22 Haziran’da CB’nı ve erkanı taşıyan iki küçük dar gövdeli uçak iniş yapmış 34/16 pistine. Acaba niye büyük uçakla gelmediler? O uçaktaki yolcularla konuştuğunu söylüyor Nihat Bey? Çekilen videolarda kendisini ben göremedim: oysa diğer ortakları CB’nına resmen yapışmışlardı, hatta arkalarda İlker Aycı “ben de buradayım, beni de görüverin” diye çabalıyordu… Nihat Bey, açıklasın: o uçaklar o piste hangi statüde ve hangi onayla inmiştir? 34/16 pisti o an itibariyle ICAO sertifikasyonunu da geçmiş miydi?
Metro’ya gelince: 1) 2019 sonuna ne yetişecek? Metro’nun inşaatı mı, yoksa bu da sürücüsüz metro olduğundan en az 6 ay sürecek deneme sürüşleri ve sertifikasyon süreci de buna dahil mi? (Üsküdar-Çekmeköy M5 metrosunun sürünmekte olan halini hatırlatırım…) Ben inşaatı bilmem, “yolcu taşımaya başlayacağı tarihi tanırım!” 2) Başlangıç istasyonu olacak Gayrettepe (aslında Zincirlikuyu) istasyonuna daha kazma çakılmış değil!… 1.5 yılda mı başlanıp tamamlanacak??? Daha Kâğıthane-Gayrettep arası tünelin kazım çalışmalarına dahi başlanamadı. Konu aslında ihmal ya da bilgisizlik değil. Bu istasyon sadece M2 hattı ile değil, daha ihalesi bile yapılmamış olan 3. Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin o bölgedeki istasyonu ile entegre olacak. Bu da işleri geciktiriyor; M11’in bu başlangıç istasyonunun tam yerine karar veremiyorlar! Bu nedenle M11, yolcu taşımaya her ne zaman başlayabilecekse (ki ben en iyi olasılıkla 2020 ortası diye tahmin ediyorum ama AKP Seçim Vaatleri Bildirgesinde bu tarihi 2021olarak vermişti…) Kâğıthane – Yeni Havalimanı arasında çalışmaya başlayacaktır.