featured

2019'da %5-6 Arasında Büyüme Öngörüyoruz

İGA Genel Müdürü Kadri Samsunlu Bloomberg HT’de Hande Berktan’a konuk oldu. Samsunlu, 76 milyon metrekare alanı ile dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı’na dair bilgiler verdi. Samsunlu proje için 7 milyar euro yatırım yapıldığını belirtti.
Samsunlu’nun konuşmasında öne çıkanlar şöyle;
“Bize verilen alan 76 milyon metrekare bu sayı dünyada bir havalimanı için ayrılmış en büyük rakamdır. Bunun sebebi havalimanı 1 değil tam 4 fazdan oluşmasıdır. Ortaklarımın bu proje için taahhütleri daha bitmedi önümüzdeki 10 yıl boyunca kademeli olarak hayata geçecek. Böylece 90 milyon yolcu kapasitesine sahip terminal yakın bir zamanda 200 milyona, 4 tane pistimiz (2 tanesi yedek, 2 tanesi ana pist) toplam 9 piste ve günlük 1300 olan hava trafiğimiz hareketimiz de 3500’e çıkacak”
“Bu proje için 7 buçuk milyar Euro yatırım yapıldı. Bunun 2 milyar Euro’sunu ortaklarımız sermaye olarak şirketlerimize koydu.  Şu an Türkiye’nin sermayesi en yüksek ve en çok aktife sahip şirketlerinden biriyiz. Çünkü bu Türkiye’nin en büyük projesi… Yaklaşık 6 bin kişilik yeni istihdam yarattık. 16 bin istihdamı biz ve paydaşlarımız yarattık. Ekosistemde 60 bine yakın çalışanımız var.”
“Bütün fazlar bittiği zaman Türkiye’nin GSYİH’nın yüzde 5’ine denk gelecek şekilde ekosisteme bakıyoruz.  6 Nisan’dan itibaren 21 milyon yolcu havalimanını kullandı. 135 bin uçak hareket etti.  Bu, yıllık hacmin yüzde 30’una denk geliyor.”
“Nisan ayını saymazsak iç hatlarda bir küçülme var ama dış hatlarda yüzde 6 buçuk büyüme var. İç hatlardaki daralmanın belli hatlarda devam edeceğini düşünüyorum.  Dış hatlarda güçlü bir sene görüyorum.  Atatürk havalimanı ile birlikte 2019 yılında yüzde 5-6 arasında bir büyümeye ulaşabileceğimizi öngörüyoruz.”
“Havalimanları ilginç bir sektör çünkü dünyadaki havalimanı yolcu sayısı düzenli bir şekilde artıyor. Bütün dünyada orta gelir seviyesi büyüyor ve küresel ticaret büyüyor. Uçak bilet ücretleri de reel anlamda düşüyor.  Havacılığa yolcu talebi hep yükseliyor. 11 Eylül ve 2008 krizinde çok küçük bir iniş var. Ortalama yüzde 5 bir büyüme var. Bu sene Avrupa yüzde 6,5 büyüyor.  Bu sektörü 4-5 bandından çıkmayacağını düşünüyoruz.  2016’da yaşadığımız gibi bir güvenlik sıkıntısı yaşamazsak, Türkiye’nin önünün çok açık olduğunu düşünüyorum.” (Bloomberg)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 5 yıl önce

    yazin bir kenara bu is bilmezlet devletten borç alarak yapmadı mi bu havalimanını ???? yani devlet neden yapmadı benim parami yandasina oy verip yaptirdi.. bu kadar koyn baska nerde vardir acaba…. kısın o ucaklar zamanında kalksın ben birseh bilmiyorum. daha yaz ayinda operasyonlar aksamali kalkıyor… zarar etttiği zaman vatandaşdan kesmeyeceksin kim bunu yaptiysa ondan tahsil edeceksin.. yil 2019 olmus ama sen daha planlama yapamıyorsun… millet kor olsa yine görür

    Cevapla
  2. 1- Diger kisimlar ne zaman faaliyete gececek yani 200 milyon yolcuya, insaat ne zaman baslayacak, tarih verebilirmisiniz. Kademeli gececek diyorsunuz ama tarih yok, sanirim sizde bimiyorsunuz.
    200 milyon yazmak basit peki bu yolcu nereden gelecek ve kac ucus yapar sizce tahmini
    2- katma deger falan bence olmadi her ne varsa Ataturk Hava limanindan devir aldiniz
    3 – Ataturkte calisan yokmuydu hic?
    Ataturk Hava Limani zaten kapasite 80 milyondu.

    Cevapla
    • 5 yıl önce

      Ataturk Havalimanı kapasitesi 38 milyondur. Keşke araştırsaydınız. Fazlar da kademeli şekilde yapılacak. Yolcu sayısı belli noktalara ulaşmadıkça genişleme yapılmayacak.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      Atatürk Havalimanı’nın kapasirtesinin 38 milyon olduğunu söyleyip, bir de araştırma yapılmasını salık veren arkadaşın Atatürk Havalimanı’nın 2018’deki yolcu sayısının 68 milyon olduğundan haberi var mı? Havalimanı kapasitesi dediğimiz zaman bunun tek bir büyüklük olmadığını, hava, pist, terminal gibi değişik bileşenleri olduğu hakkında fikri var mı? Bu ülkenin doğal kaynaklarının, finansal açıdan, eğer bizim bilmediğimiz göz önünde olmayan menfaatler yok ise, verimsiz olduğu apaçık projelere feda etmek kötüdür, bu kötülüğü yapanlar da kötüdür, bu kötülüğü cahilce savunup matah bir şeymiş gibi konuşanlar da kötüdür. kötünün yerine dilediğinizi koyabilirsiniz.

      Cevapla