featured

10 pilottan 9’u: Yorgunluktan kokpitte uyukluyorum

 

Havacılık Tıbbı Derneği ve Havacılık ve Uzay Tıbbı Platformu havayolu pilotlarının yorgunluk sorunuyla ilgili bir çalışma tamamladı. Havacılık ve Uzay Tıbbı Kongresi’nde sunulan raporda çarpıcı sonuçlar yer aldı.

Son dönemde sıkça gündeme gelen yorgun pilot konusunda bilimsel bir çalışma yayınlandı. Havacılık Tıbbı Derneği ve Havacılık ve Uzay Tıbbı Platformu tarafından gerçekleştirilen, “Türk Sivil Hava Yolu Pilotları 2022 Yılı 1. ve 2. Dönem Yorgunluk Anketi Çalışması” sonuçları açıklandı.

Kaptan Pilot Engin Aksüt ve Dr. Rana Kesken’in Havacılık ve Uzay Tıbbı Kongresi’nde sunduğu sonuçlar hergün yüz binlerce kişinin kullandığı yolcu uçaklarının kokpitinde oturan pilotlarla ilgili endişe verici durumu ortaya koyuyor.

Ankete 1. Dönem 802, 2. Dönem 716 pilot katıldı. Katılan pilotların yaklaşık yarısı kaptan yarısı “First Officer”dı. .

İşte anketten bazı sorular ve çarpıcı cevaplar:

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ anket1

Pilotlar, yüzde 92 oranında “Görevimle ilgili son aylarda kendimi yorgun hissediyorum” dedi.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ anket2

“Görevinizle ilgili olarak son dönemdeki yorgunluğunuzu en yorgun düzeyden (7). en dinlenmiş düzey (1) olan aralıkta bir skor vererek değerlendiriniz” şeklindeki çalışmaya pilotların yüzde 80’i “Tamamen yorgun”, “Oldukça yorgun” ve “Orta Düzey Yorgunluk” olarak işaretledi. Sadece yüzde 20’si “Biraz yorgun ve daha aşağı düzeyleri işaretledi.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ anket4

“YORGUNLUKTAN KOKPİTTE UYUKLUYORUM” 

Pilotlar, “Uçuşlarınızda yorgunluk nedeni ile uyukladığınız (mikro uyku) veya uykululuk hissettiğiniz oldu mu?” sorusuna çarpıcı bir şekilde yüzde 87 oranında evet dedi.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ anket5

ESNİYORLAR, BAŞLARI ÖNE DÜŞÜYOR…

Katılımcı pilotların neredeyse tamamı, “Görev sırasında birlikte çalıştığınızdiğer pilotun yorgunluk belirtilerine hiç rastladınız mı?(Esneme, başınönedüşmesi, dikkat azalması, sorulara geç reaksiyon verme vs.)” sorusuna evet yanıtını verdi.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ anket6

“DİNLENME SÜRESİ ÇOK KISA”

Pilotların yorgunluğa neden olan faktörlerin başında, minimum dinlenme süresini gösterdi. Hemen ardından limitlere yakın planlama ve şirketlerinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden aldıkları özel istisnalar ve muafiyetlerle uçmak geliyor.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ anket7

Pilotların kendini yorgun hissetmesine neden olan sebepler şöyle sıralanıyor: Minimum dinlenme ile planlanmış uçuşlar, gece uçuşları, uzun görev süresi, göreve sabah erken başlama, arka arkaya uçuşlar, kısa yatılar, 4 veya daha fazla bacak uçuşu, uzun gecikmeler, belkenmeyen uçuş değişiklikleri, jet lag.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ anket3

İYİ HİSSETMESELER DE UÇMAK ZORUNDALAR

Çalışmanın en can alıcı sorularından biri de şöyleydi: “Yorgunluk nedeniyle “Unfit” olduğunuzu şirketinize bildirip uçuşa gitmediğiniz zamanlar oldu mu?(Unfit-to-Fly)” Pilotların sadece yüzde 9’u buna evet cevabı verdi. Yüzde 57’si “Hayır” derken, yüzde 34’ü şirketinde böyle bir uygulamanın olmadığını kaydetti.

Raporda, hem yolcuların hem mürettebatın sağlığı için pilotların çekinmeden şirkete yorgunum(unfit to fly)) dediğinde uçuşunun sorgusuz sualsiz ve doktor raporu istenmeden alınması ve bu konuda (suistimal edilmediği sürece) yaptırım olmayan bir sistemin getirilmesi gerektiği vurgulandı.

“Unfit to fly” hakkının koşulsuz şartsız yıllık belirlenecek bir limit dahilinde getirilmesi gerektiği belirtilen raporda, aynı gün içinde minimum dinlenmeyle 2 defa uçuş yapmanın hiçbir iş kolunda olmadığını ve insancıl olmadığı kaydedildi.

Raporda ayrıca şu tespitlere yer verildi: 

  • Kitabi limitlerin dışında insani limitlerinde dikkate alınması, bizim bir uyku tuşumuz olmadığı gibi her zaman ve her şartta uygun dinlenmeyi gerçekleştiremediğimizin dikkate alınması ve Unfit to fly kavramının gerçek anlamda şirket kültürümüze yerleşmesi hususunda beklentiler var.
  • Özellikle gece uçuşlarını müteakip mutlaka bir gece uykusu yapılması sağlanmalıdır. Kategori C meydan uçuşları öncesinde mutlaka 24 saatlik dinlenme yapılmalı.

“ÖLÜMLÜ BİR KAZAYA KADAR ŞİRKETLER DİKKATE ALMAYACAK”

  • Pilotlar yorgun. Şirketler bunları dikkate almıyor ve almayacak , ta ki ölümlü bir kaza oluncaya kadar. O kaza da eğer Avrupa’da olacak olursa EASA işin içine girecek şirketlerimize hava sahası yasağı uygulayacak belki o zaman bir şeyler düzelir. Yoksa istediğimizi yapıyoruz ve her şey normal gidiyor yapmaya devam edelim mantığı ile hareket etmeye devam edecekler.
  • İnsan olduğumuzun unutulmaması… Bir bilgisayar programının verileriyle yorgun olup olamayacağımıza karar verilmemesi. Yorgunluk önlenmelidir. Bitkinlik ile yorgunluk keskin çizgilerle ayrılmaz. “Yorgun olabilirsiniz” kabulü ile yapılan planlama ,sorunlara yol açmaktadır.
  • Uçuş limitlerinin sürekli uygulanabilir limitler olmadığı dikkate alınmalıdır. Aylık planda limitlerde uçuşlar ihtiyaç doğrultusunda istisna olarak planlanmalıdır.
  • Limitlerin sürekli normal bir planlama olarak uygulanması Yorgunluk ve bitkinliğe sebep vermekte ve insancıl olmamaktadır.
  • Havacılıkta alınan en büyük risk yorgun pilottur.

(sozcu)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 2 yıl önce

    Delinin biri kuyuya bir taş attı bin tane akıllı çıkartamıyor. EASA FTL maksimum limitleri tanımlar. Derki siz bu limitleri pilotların hayrına düşürün. Max limitlerde kullanmayın. Biz pilotlar hem max limitlerde uçuyoruz. Hemde skpk kullanıyoruz.Hem de Minumum rest alıyoruz. Son olarak minimum resti kısaltıyoruz. Sorun sende değil bende.

    Cevapla
  2. Sabah ingiltereden gelen adamı, akşamına rusya yazarsan uyur tabi

    Cevapla
  3. 2 yıl önce

    Anket sonuçlarına baktığımız zaman pilot yorgunluğuna neden olan başlıca “yanlış” uygulamalar yeniden düzenlenirse pilot yorgunluğu bir nebze olsun azaltılabilir. Bu yanlış uygulamalar: 1 -> SHGM’nin hiç bir havacılık uygulama pratiğine uymayan, başka bir ülkede eşi görülmemiş Dual Base muafiyeti – Bu uygulama acilen iptal edilmelidir – 2 -> Boş günlerin hemen arkasından gece yarısı 00:01 ve sonrasında verilen gece uçuş görevleri – boş günün yarısı bu uçuşa hazırlık için ve yolda geçtiğinden verilen boş günlerden biri yeterli dinlenme için kullanılamıyor. 00:00 sonrası başlayan gece uçuşları bir gün önce başka bir uçuş yapan ekiplere verilerek pilotların boş günlerinin tamamını kullanmaları sağlanmalı. 3 -> uçuş sonrası hak edilen minimum istirahat süresinin boş gün içerisine dahil edilmemesi gerekir. Pilotlar boş günlerini istirahat için kullanıyorlar 4 -> Uçuş sonunda kapı açılışından 30 dakika sonra başlayan minimum istirahat süresinin hemen sonrasında uçuş planlamamak. – pilotlar 12 saat olan minimum istirahat süresinin 3-4 saatini yolda 2 saatini evde uyumadan önce ve sonra geçirmek zorundalar. Geriye kalan 6-7 saat istirahat süresi dinlenmek için yeterli değil. Bu tip planlamalar ayda 1 kez değil sürekli yapılıyor. Bütün bunlara ek olarak Ekip Planlama ve tahsis çalışanlarının Yorgunluk Yönetim Sistemi bağlamında eğitilmesi ve şirketin Uçuş Emniyet birimi tarafından sürekli denetlenmeleri gerekmektedir.

    Cevapla