Zürih Havalimanı’na kereste terminal binası ve kontrol kulesi yapılıyor

Zürih-Havalimanı'na-kereste-terminal-binası-ve-kontrol-kulesi-yapılıyor

 

Danimarkalı mimarlık stüdyosu BIG ve ABD firması HOK,  Zürih havaalanında Dock A adlı bir yığın kereste terminali ve kontrol kulesinin tasarımını ortaya çıkardı.

2032’de açılması beklenen bina, büyük ölçüde yerel kaynaklı keresteden inşa edilecek ve havalimanı’nın en büyük terminali olacak.

Terminal, havalimanının en büyüğü olacak

Mevcut Hava Tarafı Merkezi ve Terminal 1’in bitişiğinde yer alan Rıhtım A, ofisler, dinlenme salonları ve dükkanlarla çevrili, üstten aydınlatmalı bir atriyuma bağlı kapılarla çevrili uzun bir iskele içerecektir. Atriyumun ortasından bir trafik kontrol kulesi yükselecek.

Bina, en üst katlarda geliş ve gidişler ve yer altında bulunan bir göçmen salonu ile yedi kata bölünecek.

Alp binalarını yansıtmak ve İsviçre’de uzun süredir devam eden ahşap yapı geleneği üzerine inşa etmek üzere tasarlanan terminalin ana yapısı V-şekilli ahşap kolonlardan oluşacak.

Atriyumun yukarısına açılana kadar genişleyen lineer bir ışıklık, gün ışığının binaya girmesine izin verecek ve doğal bir yön bulma sistemi görevi görecektir.

BIG’in kurucusu Bjarke Ingels, “Havaalanları büyüdükçe ve geliştikçe ve uluslararası kurallar ve güvenlik gereksinimleri değiştikçe, havaalanları giderek daha karmaşık hale gelme eğilimindedir: Frankenstein’lar birbirine bağlı unsurlar, yamalar ve uzantılar” dedi.

“Zürih Havalimanı’nın yeni ana terminali için, bu karmaşık zorluğa mümkün olan en basit yanıtla yanıt vermeye çalıştık: yapısal tasarım, mekansal deneyim, mimari bitiş ve organizasyon ilkesi bir arada olan bir kütle ahşap uzay çerçevesi.” Terminalin iç mekanlarında büyük miktarda kereste kullanılacaktır. Ana yapı ile birlikte zemin ve tavanlarda malzeme kullanılacaktır.

BIG ortağı Martin Voelkle, “Görsel olarak sakin malzeme paleti, doğal ışık ve biyofili, tipik havaalanı deneyimine ilişkin yolcu beklentilerini yeniden tanımlamaya yardımcı oluyor” dedi.

Eskiyen Dock A’nın değiştirilmesi, 2001 yılında mimarlık stüdyosu AGPS tarafından Dock E’nin eklenmesi, Grimshaw’ın 2014 Hava Tarafı Merkezi ve 2020’de açılan Japon mimar Riken Yamamoto’nun The Circle’ı dahil olmak üzere Zürih Havalimanı’ndaki sayısız gelişmeyi takip ediyor.

BIG’in Dock A tasarımı, Foster + Partners, SOM ve Grimshaw gibi stüdyolar tarafından hazırlanan 10 tasarımdan oluşan kısa bir listeden seçildi.

Kurulduğu 2005 yılından bu yana büyüyerek Dünya’nın en tanınmış stüdyolarından biri haline gelen BIG, geçtiğimiz günlerde İsveç Laponyası’ndaki bir ağaç ev ve Norveç’teki “Dünya’nın en çevre dostu mobilya fabrikası” için tasarımlarını ortaya çıkardı.

BIG’in Zürih Havalimanı’na genişletilmesi, hava yolculuğunun çevresel etkisi hakkında artan endişelerle mimarların havalimanları tasarlamaya devam edip etmeyeceği konusundaki son tartışmaları takip ediyor.

2020’nin sonunda, Birleşik Krallık stüdyosu Foster + Partners’ın Suudi Arabistan’da bir havalimanı için tasarladığı tasarımlar, aktivist grup Architects Climate Action Network’ten eleştiri aldı ve firmanın Architects Declare’den çekilmesine neden oldu.

Exit mobile version