ZOR GÜNLER KAPIDA…

THY çalışanlarının ek avantajı  6 ay sonra yeni Toplu Sözleşmenin imzalanacak olması.

Değerli okurlar, seçim bitti şimdi gündem geçim. Doludizgin seçim ekonomisi uygulanan güzel ülkemizde seçimden önceki vaatler de tutulursa bütçedeki açık inanılmaz seviyelere çıkacak. Eee nereden gelecek bu değirmenin suyu? Bizden,yani halktan… Zamlar, ek vergiler derken pamuk eller cebe girecek… İyi de büyük şair Orhan Veli’nin dediği gibi “Cep delik, cepken delik/  Kol delik, mintan delik/ Yen delik, kaftan delik/ Kevgir misin be kardeşlik !”

Kısacası yaşam her gün biraz daha zorlaşacak. Ekonominin düzelmesi epey bir zaman alacak. Hazırlanacak acı reçete uygulandığında fakirleşme kaçınılmaz olacak. İşte bu şartlarda, ekonominin darboğaza girdiği bir süreçte THY’nin “tarihin en büyük siparişi” olarak lanse edilen yaklaşık 100 milyar dolarlık uçak alımının da gözden geçirileceği anlaşılıyor. Bloomberg’in haberine göre THY bu konudaki açıklamayı ertelemiş. Yeni Hazine ve Maliye Bakanının bu alıma müdahil olacağını tahmin etmek zor değil. Standart&Poors’un Mart ayında THY’nin kredi notunu B olarak, görünümünü ise durağan şeklinde tanımlamasını da dikkate almakta fayda var. Kredi Derecelendirme Kuruluşunun kriteryasına göre B notu “Çok Spekülatif ve Yatırım yapılamaz” anlamına geliyor. Ülkemizin kredi notu ise daha da olumsuz. Hal böyleyken 600 uçaklık bir alım nasıl ve hangi faiz oranları ile realize edilebilir, herhalde THY yönetimi bu konuyu da düşünmüştür.

600 uçaklık bir alımın şirkette ciddi bir büyümeyi beraberinde getireceği çok açık. Büyümek kolay da, yeri geldiğinde küçülmek, kabuğuna çekilmek o kadar kolay değil. İşler ters gittiğinde neler olduğunu 2016 terör saldırılarında, hain darbe kalkışmasından sonra ve pandemide yaşayarak gördük. İşveren ve yönetici tayfa kendi konforlarından taviz vermeden işçi ücretlerinden kesintiye gitmeyi uygun gördüler.

Ağır ekonomik tablo THY ve yan kuruluşlarında çalışanların ücretlerini de tehdit ediyor. Belki cebinizdeki, hesabınızdaki para artacak ama füze gibi yükselen mal ve hizmet fiyatlarına yetişemeyecek. 2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimler nedeniyle belki az acılı bir dönem geçirebiliriz.

Bunun dışında THY çalışanlarının ek avantajı  6 ay sonra yeni Toplu Sözleşmenin imzalanacak olması. Bu sözleşmede Haziran-Aralık 2023 enflasyonunun en az iki – üç katı kadar bir zam alamazlarlarsa işleri çok zor. İşin özü, Mart 2024’e kadar zor , o tarihten sonra ise çok zor günler bizi bekliyor. Ne diyelim, yaşayalım ve görelim.

Exit mobile version