Yunanistan, ABD’den İlk F-35’lerini Satın Almak İçin Anlaşmayı İmzaladı

Yunanistan, ABD'den İlk F-35'lerini Satın Almak İçin Anlaşmayı İmzaladı

ABD’nin geçtiğimiz ocak ayında Yunanistan’a tahmini 8.6 milyar dolar maliyetle 40 adede kadar F-35 savaş uçağı satmasına onay vermesinin ardından, Yunanistan hükümeti 3.5 milyar dolara ilk 20 adet F-35 savaş uçağının alımına onay verdi.

Savunma Bakanı Dendias’ın Açıklamaları

Savunma Bakanı Nikos Dendias, Atina yakınlarındaki bir askeri hava üssünde yaptığı açıklamada, bu alımın “bölgede güçlü bir caydırıcılık” oluşturacağını belirtti. Dendias, anlaşma için gerekli kabul mektubunun imzalandığını ve ABD’ye gönderildiğini belirtti.

ABD’nin Yunanistan’a ilk uçakların teslimatına 2028 yılında başlaması bekleniyor. Yunanistan’ın, tahmini 8.6 milyar dolarlık anlaşma kapsamında 20 adet F-35 daha satın alma opsiyonu bulunuyor.

Hükümet Sözcüsü Marinakis’in Yorumları

Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis, bu alımı Yunanistan’ın askeri modernizasyonu kapsamında “son yılların en önemli adımı” olarak nitelendirdi. Marinakis, “Ülkemizi donatmak ve savunmasını güçlendirmek için bu büyük programı uygulamaya devam edeceğiz,” dedi.

F-35’lerin üreticisi Lockheed Martin’in başkan yardımcısı ve F-35 programının Genel Müdürü Bridget Lauderdale, Yunanistan’ın F-35 programına katılan 19. ülke olduğunu belirtti ve “İlişkimizi sürdürmek bizim için onurdur,” dedi.

F-35 Programına Katılan Ülkeler

Katılımcı olarak ya da satış yoluyla F-35 programında şu anda ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Danimarka, Norveç, İsrail, Japonya, Güney Kore, Belçika, Polonya, Singapur, Finlandiya, İsviçre, Almanya, Çekya ve Yunanistan bulunuyor.

Exit mobile version