Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) dört yıllık lisans eğitimi veren havacılık bölümlerine; ‘Eleman’ unvanı verdi.
Kısaca; ülkemizde havacılık alanında nadir bölümler olan ve çoğu gencin hayalini süsleyen Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde-Motor Bölümleri mezunlarına; ‘Uçak Bakım Elemanı’ unvanı verildi.
Bir yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitiminin ardından, dört yıl lisans eğitimi veren Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Sivil Havacılık Yüksekokullarına bağlı bulunan, ÖSYM tarafından yapılan Üniversite Giriş Sınavında yüksek puanlarla öğrenci alan bu okul mezunlarına uygun görülen unvan Eleman oldu. Bu eleman(!) yetiştiren okulların yüksek lisans ve doktora programları bile var.
Teknisyeni duyduk. Teknikeri duyduk. Mühendisi duyduk da bu eleman neyin nesi oluyor bunu bir türlü çıkaramadım.
Yurtdışında bulunan üniversitelerde, eşdeğer bölümlerden mezun olan gençler, Uçak Bakım Mühendisi ya da Uçak Avionic Mühendisi ve Uçak Teknoloji Mühendisi gibi unvanlar alırken, ülkemizde bu bölümlere eleman denilmesi, hayret edilecek bir olay niteliğindedir.
YÖK, 26 Temmuz 2012 tarihli toplantısında; Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü’ne; Uçak Mühendisliği, Uçak Gövde-Motor Bölümü’ne ise; Uçak Kontrol Makinisti(!) unvanı vermiş, ancak, ilerleyen aylarda bu unvanlar ‘Eleman’ olarak değiştirilmiştir. Bu unvan meselesinde sapla saman birbirine iyice karışmış görünmekte.
Ülkemiz üniversitelerinin dört yıllık teknik bölümlerinin hiç bir mezununa ‘Eleman Unvanı’ verilmediği düşünüldüğünde, Türk Sivil Havacılığını ayakta tutan, olmazsa olmaz olan bu bölüm mezunlarına böyle bir unvanın verilmesi sonucunda mezunlarının mağdur edilmesi ülkemiz adına üzücüdür. Bununla birlikte, bu bölümlerin temel seviyesinde eğitim alan iki yıllık Uçak Teknolojisi Programı mezunlarına YÖK’ün ne unvanı vereceği de ayrıca merak konusudur. Sanırım, bunlara da, mesleki literatürümüzde yer almayan bir unvan daha verilebilir!
Sevgili YÖK; Hala çözemediğiniz unvan konusunda Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok.
Örneğin; Dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan üniversitelere baktığımızda eşdeğer ders müfredatına sahip bölümler;
Avusturalya’da Kangan Üniversitesi ve New South Wales Üniversitesi’nde Uçak Bakım Mühendisliği (Aircraft Maintenance Engineer),
Almanya’da ABD kökenli olan Embry-Riddle Havacılık ve Uzay Üniversitesinin Berlin kampüsünde Uçak Bakım Mühendisliği (Aircraft Maintenance Engineer),
Yine Avustralya Queensland Üniversitesi’nde Avionic Mühendisliği (Aerospace Avionics Engineering)-Uçak/Havacılık Elektrik-Elektronik,
Pakistan’da Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Air Üniversitesi’nde Avionics (Uçak/Havacılık Elektrik-Elektronik) Mühendisliği. Bu okulları ve oradaki havacılık sektöründe bu okul mezunlarına ne unvan verildiğini bir gözlemleyin.
Dikkat edin. Ülkemizin gençlerine ve sivil havacılık sektörümüze yazık ediyorsunuz. Siz onlara “eleman” derken, dikkat edin de bazıları da size “el aman!” demesin…