YOLCU KABİNİNDEKİ PSİKOPATLAR


Gün geçmiyor ki, uçaklarımız havada iken tuvaletlere veya galley’lere konulan sıradan bir not ile uçuş aksamasın. Bunun yanı sıra birde telefon ihbarları var ki gel de çık işin içinden.
Aslına bakacak olursanız, bilhassa kabin notlarının önüne geçmek kolay. Bu notların gerçeği yansıttığını hiç düşünmememe rağmen yine de sinek küçüktür ama mide bulandırır diye düşünülerek ekip ve yolcuların daha huzurlu yolculuk yapmaları açısından önlemler alınmalı diye düşünüyorum.
Bizim zamanımızda yolcular boardingten geçtikten sonra uçağa binerken tek, tek sayılır ve boardingteki biniş kartları ile içerideki yolcu sayısı eşitse kabin onay verir ve kapılar kapatılırdı. Bu sistem yani yolcuların fiziki sayımına daha sonraları son verildiğini duydum.
Görülen odur ki; Duyduğuma göre, bu eski sisteme tekrar dönüldüğü söyleniyor. Aslına bakacak olursanız kaldırılması bile yanlıştı.
Şimdi de gelelim uçaktaki BOMBA VAR diye konulan notlara.
Yolcu sayısından emin olduktan sonra bu tür bir bomba ikazını kim yapabilir? Bir kağıt parçasına veya aynaya yazılacak bomba var ikazını yapan kişi art niyetli ve kesinlikle sabotaj yapmayı aklına koyan bii ise ve bu kişi uçak içindeyse zaten bu ihbarı yapmaz diye düşünüyorum. Bu kişi canlı bomba tabir ettiğimiz biri bile olsa, bu ikazla uçağın bu sabotaj eyleminden kurtulabilmek için, en yakın meydana inme seçeneğini istemeyecektir. Bu nedenle bu notun gerçek olma ihtimali yok gibi…
Tabii ki bu konuda %100 emin olmak için yapılması gerekenler var.
Birincisi; Yolcu sayımının dışardaki elektronik barkod uygulaması ile yolcu sayısının tuttuğunun kesinlikle bilinmesi. ( Kabin tarafından fiziki sayım)
İkincisi; İkram arabası ve ikramcı uçaktan ayrılana kadar mutlaka başında beklenmesi ve ikram aracı ve ikramcı uçaktan ayrıldıktan sonra tüm galleyin son defa kontrolü. Uçağa girip çıkan harekat memuru ve teknisyenin işinin bitmesinin ve uçak kabininin terk edilmesinin görülmesi ve tuvalet kontrol edildikten sonra tuvalet kapılarının yolcu kabine girerken kilitlenmesi istenebilir.
Üçüncüsü ise; yolcu kapısı kapansın ikazı yapılmadan önce, tüm yolcuların yerine oturtulması sağlandıktan ve bir kez daha tüm tuvalet ve galleylerin o bölümde görev yapan kabin memurlarınca son bir kez daha kontrolü sağlandıktan sonra, yolcu kapısının kapanması yeterli olacak gibi görülüyor.
Ancak;
THY Kabin başkanlığınca; Gerektiğinde, Yolcu girişlerinde kabin memurlarının yolcuların beden dilinin kontrol edilmesi ve şüphe duyulduğu an kişiye yönelik genel sorular sorulması istendiğini duydum. Kabin memurlarının, beden dilinden anlayacak ve şüpheli davranışlar konusunda yeterli deneyim sahibi olduklarını sanmıyorum. Bu nedenle bu tür uygulama isteği var ise, yolcu ile kabin ekiplerinin karşılıklı tartışmaya gireceği varsayımıyla tekrar gözden geçirilmeli ve gereksiz bir takım sürtüşmelere girilmemeli diye düşünüyorum.
Yukarıda yazdığım önlemler alınmaz ve bir atasözümüzde olduğu gibi,gerekli önlemler alınmasına yönelik söylenen, eşek sağlam kazığa bağlanmazsa, uçak içinde, oraya buraya notlar yazarak, olası panik havasını izlemek ve bundan keyif alacak psikopatların oyuncağı olunur.
Aslına bakacak olursanız, bu önlemler, birçok uçağımız gereksiz yere havadan dönmeden önce de alınabilirdi diye düşünüyorum.

Exit mobile version