Yerli Uçak Projesinde Kırılma Noktası

Yerli uçak projesinin yükünü çekecek olan kamu ağırlıklı şirket ile STM yollarını ayırdı. Yerli uçak projesinde bu gün kritik bir gelişme yaşandı projeye resmiyet kazandıracak kontrat için görüşmeler devam ederken STM yollarını ayırdı. Projenin önderliğini yapacağı açıklanan kamu sermayesi ağırlıklı şirket STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik) ile yollar ayrıldı.
 

ÖZEL ŞİRKET TEK KALDI
Böylece, Eren-Fatih Özmen çiftine ait SNC (Sierra Nevada Corporation) bünyesinde kurulan TRJet şirketi projede yalnız kaldı. Uçakların tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarının Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na (SSM) ait olması prensibinde ise değişiklik yapılmayacağı öğrenildi.
İMZALAR ATILMIŞTI
Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı’ndan oluşan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK), SSM iştiraki olan STM’yi, 27 Nisan toplantısında aldığı kararla, projenin ana yüklenicisi olarak görevlendirmişti. Ardından STM de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda 27 Mayıs’ta düzenlenen törenle SNC şirketiyle mutabakat zaptı imzalamıştı. Ayrıca SNC’ye yapılan teklifte uçağın %70 üretiminin Türkiye’de yapılması istenirken SNC bu teklife sıcak bakmıyor.

 

Exit mobile version