Anadolu Amfibi Hücum Gemisi’nin yapımı sürüyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, katıldığı televizyon programında yapılan projeler ile ilgili mühim açıklamalar yaptı. Demir, kamuoyunda uçak gemisi olarak da bilinen Anadolu Amfibi Hücum Gemisi’nin ne zaman biteceği ile alakalı soruya cevap vererek, Bu sene sonuna yetişsin diyorduk, biraz daha sarkacak gibi görünüyor. Ama biz artık 2022’yi ıskalamak istemiyoruz” şeklinde konuştu.
CNN Türk canlı yayınına misafir olan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayindeki son gelişmeleri anlatıyor. İsmail Demir’in açıklamalarından satır başları şöyle:
ANADOLU AMFİBİ HÜCUM GEMİSİ NE ZAMAN DENİZE İNECEK?
Kamuoyunda bu, uçak gemisi olarak biliniyordu. Şu anda yoğunlukla üstünde durduğumuz konu helikopterler Bunun olabileceğini görüyoruz. Bu fikir dünyada bayağı bir yankı yaptı. Çeşitli ülkelerle konuştuğumuzda baya alıcısı olduğunu gördük. Dünyada uçak gemisi oldukça az. Geçenlerde bir Avrupa ülkesinin Türkiye’yi ziyaretinde, İspanya’nın da çok alakasını çektiğini gördük, birlikte çalışmayı teklif ettiler. Belki iki ülkenin ortak ürünü olabilir. İş gücü açısından salgının bazı etkileri oldu. Bu sene sonuna yetişsin diyorduk ama zaman olarak biraz daha sarkacak gibi görünüyor. Ama biz artık 2022’yi ıskalamak istemiyoruz. SİHA’nın testlerini tamamen bitirip öyle yaşama geçirmek istiyoruz.
“TÜRKİYE’YE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ”
İşiniz olmayan yerde sözünüz de olmuyor. Bu yıl için de çeşitli Afrika ülkelerinden çok sayıda heyet geldi. Türkiye artık iyi ilişkiler kurulması gereken bir ülke, Türkiye’ye bakış açısı değişti.
“ŞEHİR GİBİ BİR ŞEY”
Bu geminin bize maliyetine baktığınızda, eski bir geminin başka bir ülkeye yüzde 40 daha çok satıldığını söyleyeyim. Bu, denize indirildiğindeki zamanki hâli. Bunun içinde hastanesi de var, başka unsurlar da var; şehir gibi bir şey.
“TAMAMEN YERLİ YAZILIMLAR”
Bunu sıfırdan yazıp sisteme entegre eden şirketlerimiz oldu. Bunlar artık tamamen yerli yazılımlar. İhracat kalemi olarak da çok sayıda ülkeden talep görmekte, Pakistan bunlardan bir tanesi. Bizden komuta kontrol sistemi isteyebiliyorlar, bu da kendi başına pazarlanabiliyor.
YERLİLİK ORANI
Yüzde 10’luk bir bölümü kaldı. Operasyon yeteneğini yüzde 90-95 bitmiş biçimde de kullanıma geçebilir. Yüzde 60’lar civarında yerli.
Bırak masalı, bu ülkede mevcut eğitim sistemi ve kalitesi , bütçe, ekonomik çöküş, yetişmiş insan azlığı, var olanları da torpil, hemşehricilik, particilik, adam kayırma,liyakatsizlik zihniyetiyle elimizden kaçırdığımız için yerli ve milli hiçbir şey yapılamaz, anca oradan buradan ham madde, teknoloji, ekipman, mühendislik alıp burada birleştirip göz boyama, koltuk ve kişisel çıkar için yerli ve milli diye sallarsınız…