Yerli Motorla Yüksek İrtifa: Bayraktar TB3'ten Bir Başarı Daha

Yerli Motorla Yüksek İrtifa: Bayraktar TB3’ten Bir Başarı Daha

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3, 27 Ekim 2023’te Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan olarak ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bu tarihi uçuşun ardından çeşitli irtifalarda sistem tanımlama ve performans testlerini başarıyla tamamladı. En son olarak rampa kalkış testini de başarıyla geçerek bir adım daha ileriye taşındı.

Yerli Motor ile Yüksek İrtifa Başarısı

Bayraktar TB3, Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde 36.310 feet irtifaya çıkarak Yüksek İrtifa Sistem Performans Testini başarıyla tamamladı. TEI tarafından geliştirilen yerli PD-170 motoruyla bu başarıya ulaşan TB3, kritik bir eşiği daha geçti. Milli havacılık tarihimizin irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait.

Rampadan Kalkış ve TCG Anadolu

Bayraktar TB3, Tekirdağ Çorlu’da başlayan ve Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde devam eden testlerde, 1 Haziran 2024’te ilk kez rampadan havalandı. Keşan’da TCG Anadolu’nun güvertesiyle aynı şartlarda inşa edilen pistte 12 derece eğime sahip bir rampadan kalkış yaptı. Bu testler, TB3’ün gemiye çıkmaya ne kadar yaklaştığını gösteriyor.

445 Saatlik Uçuş Deneyimi

Bayraktar TB3, bugüne kadar yapılan test uçuşlarında toplam 445 saat 03 dakika havada kaldı. 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde yere inmeden 32 saat havada kaldı ve 5.700 km yol katetti.

Milli SİHA ve Milli Kamera Entegrasyonu

26 Mart 2024 tarihinde, Bayraktar TB3, ASELSAN tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile ilk kez uçtu. ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi.

TCG Anadolu’dan İlk Uçuş 2024’te

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanacağını açıkladı. Katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilecek dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olma özelliği taşıyor. TB3, görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetiyle çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek ve keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra edecek.

Baykar’ın İhracat Başarısı

Baykar, 2003 yılından itibaren İHA Ar-Ge sürecini öz kaynaklarıyla yürütmekte ve gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etmektedir. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, Türkiye’de en çok ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer aldı. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına yaptı. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülke ile, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 9 ülke ile toplam 34 ülkeye ihracat anlaşması imzalandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir