Yerli Gözlem uydusu İMECE geliyor!

Türkiye artık tasarımını, analizini,yazılımını entegrasyonunu ve testini milli kaynaklarla gerçekleştirdiği yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapabilen keşif ve gözetleme uydusuna sahip sayılı ülkelerden biri. RASAT, Göktürk-1 ve Göktürk-2 ile bu alanda uzmanlaşan türkiye şimdi İMECE uydusu ile bu alanda kendini ispatlama yolunda bir adım daha atıyor.

Yer Gözlem Uydu Teknolojilerinin Geliştirilmesi kapsamında hayata geçirilecek İMECE uydusu için Türkiye’nin önemli kurum ve kuruluşları bir araya gelerek güçlerini birleştirdi. Yüzlerce uzman ve akademisyenin hedefi metre altı çözünürlüklü görüntüleme elde edecek milli bir uydu üretmek.
Tamamen türk mühendisleri tarafından tasarlanacak ve üretilecek İMECE uydusu, 700 kilometre iritfadan 90 santimetre çözünürlükte siyah beyaz, 3,6 metre çözünürlükte renkli görüntü alacak. İMECE en az 1000 kilometre uzunluğunda şerit görüntüyü depolayabilecek.
Tasarım, analiz üretim ve testleri Tübitak Uzay tarafından gerçekleştirilecek olan İMECE uydusunun uçuş bilgisayarı ve güç sistemi dahil birçok alt sistemi de yine yurt içinde Tübitak Uzay mühendis, teknisyen ve işçisi tarafından geliştirilecek. Uydunun testleri için TUSAŞ (TAI)’nin temiz odası ve test tesisleri kullanılacak.
TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Metre altı çözünürlüklü elektro-optik kamera dahil, Haberleşme sistemi, güneş algılayıvı, yıldız algılayıcı,tepkiş tekeri, GPS, Optik mükemmeliyet merkezi ve milli yer istasyonu gibi birçok uydu alt sistemi İMECE Alt Sistem Projeleri kapsamında milli olarak geliştirilecek.
Türkiye’de ilk defa TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından geliştirilecek Güneş Paneli ve Enerji Ensitütüsü tarafından geliştirilecek lityım iyon batarya İMECE uydusunda uzay kalifiye hale getirilecek ve bu sayede yurt dışı bağımlılığı ortadan kaldırılacak. (STAR)

Exit mobile version