YENİ YURT DIŞI ÇIKIŞ HARÇ PULU

Yurtdışı çıkış harcı ne kadar? vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde TBMM’de yasalaşan torba kanunla yurtdışı çıkış harcına zam yapılmıştı. 15 TL’lik harcın 50 TL’ye çıkarılmasını öngören kanun 19 Temmuz 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yurtdışı çıkış harcı ne zaman 50 TL olacak? merak ediliyordu. Yurtdışı çıkış harcına ilişkin detaylı bilgi haberimizde…

YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI NE ZAMAN 50 TL OLACAK?
Geçtiğimiz günlerde TBMM’de yasalaşan torba kanunla yurtdışı çıkış harcına yüzde 200’ün üzerinde zam yapılmıştı. 15 TL’lik harcın 50 TL’ye çıkarılmasını öngören kanun 19 Temmuz 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
1 Ağustos’tan itibaren yurtdışı çıkış harç pulunun 50 TL olarak vatandaşlara verilmeye başlandı. Bayram öncesi yurt dışına çıkmak isteyenlerin ise tepkisi yüksek oldu. %200 ün üzerinde bir zam yapılarak alınan bu harç TOKİ’ye (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) aktarılıyor. İstanbul Havalimanı’nda yeni harç otomatları ise kurulduktan sonra arıza gösterdiği için an itibariyle kullanılamıyor. 15 Ağustos tarihinden itibaren bu otomatlarla işlem sağlanabilecek.
Yurt dışına çıkan bazı yurttaşların ellerinde bulunan eski pullar ise 35 TL karşılığında gişelerden değiştirilebiliyor.
YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI NEREYE NASIL ÖDENİR?
Harç pulu havalimanlarındaki gişelerden satın alınabiliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın giden yolcu katında 1 noktada, İstanbul Havalimanın’ın gidiş katında ise 2 farklı noktada harç pullarının satışı yapılmakta. Ancak harç pulunu havalimanlarından almak zorunda değilsiniz. Bu bedeli gümrük saymanlıkları, vergi daireleri, Maliye Bakanlığı’nın ilgili büroları ve yetkilendirilmiş bankalara ödeyebiliyorsunuz.
Havalimanlarında harç pulu ödeme telaşına düşmemek istiyorsanız, aşağıdaki bankalara ödeme yaptığınız durumda size verilen dekont, harç pulu olarak kullanılıyor. Pasaport kontrolü esnasında bankadan aldığınız bu dekontu görevli memura göstermeniz yeterli oluyor.

Yurt dışı çıkış harcı için yetkili bankalar:
Ziraat Bankası
Halk Bankası
İş Bankası
Yapı ve Kredi Bankası
Akbank
Vakıflar Bankası
Garanti Bankası
Şekerbank
Finansbank
Denizbank
Albaraka Türk Katılım Bankası
Türkiye Finans Katılım Bankası

 

Exit mobile version