Yeni uçuş kontrol teknolojisi, uçak tasarımında devrim yaratacak!

BAE Systems ve Manchester Üniversitesi, uçakları manevra etmek için daha önce denenmemiş bir hava üfleme sistemi kullanacak. Küçük ölçekli İHA ‘MAGMA’ ile uçuş denemelerinin ilk aşaması başarıyla tamamladı.

Uçak kontrolü için geliştirilen yeni konsept, uçuş esnasında uçakları kontrol ederken flapları hareket ettirmek için kullanılan karmaşık, mekanik hareketli parçalara duyulan konvansiyonel ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
Bu teknolojinin, gelecekte daha hafif, daha gizli, daha hızlı ve verimli askeri ve sivil uçaklar geliştirmesine imkan tanıyarak ağırlık ve bakım maliyetlerini düşürmenin yanı sıra daha fazla kontrol sağlanmasına da yardımcı olması bekleniyor.

Jet motoru ile çalışan İHA, MAGMA ile denenecek olan teknoloji şöyle:

  • Havayı uçağın motorundan alan ve uçağın kontrolünü sağlamak için bu havayı kanadın arka kenarı boyunca sesten hızlı bir şekilde üfleyen Kanat Sirkülasyon Kontrolü
  • Uçağın yönünü değiştirmek üzere egzozdan çıkan havayı kullanan Akışkan İtme Vektörlemesi.

İki organizasyon arasında devam eden bir projenin parçası olan uçuş denemeleri, aynı zamanda yenilikçi uçuş kontrol teknolojisini keşfetmek ve geliştirmek için sanayi, akademi ve hükümet arasında daha geniş kapsamlı uzun vadeli işbirliğinin de parçası.

Nihai hedefi, uçağın herhangi bir hareketli kontrol yüzeyi veya kanat kapakları olmadan uçabilmesi olan yeni uçuş kontrol teknolojilerinin testlerinin önümüzdeki aylarda yapılması planlanıyor.
Şayet testler başarılı olursa, gaz türbinli uçaklarda tek bir motorla uçuş sırasında dolaşım kontrolü kullanımına ilk kez tanıklık edilecek.
BAE Systems mühendislik görevlisi Clyde Warsop deneme ile ilgili olarak, “Manchester Üniversitesi ile geliştirdiğimiz teknolojiler, daha ucuz ve daha yüksek performanslı yeni nesil uçaklar tasarlamayı mümkün kılacak.” dedi.

UAV performansını artırmak için ilave teknolojiler, Arizona Üniversitesi ve NATO Bilim ve Teknoloji Organizasyonu’nun işbirliğiyle araştırılmakta.

Exit mobile version