Yeni havalimanıyla birlikte İstanbullular da taşındı

İlk etabı 29 Ekim 2018’de hizmete açılan İstanbul Havalimanı’nın etrafındaki ilçelerde gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemlerinde hissedilir bir artış gözleniyor.

Mega yatırımlardan İstanbul Havalimanı’na yakın ilçelerde konut piyasası hareketli. Havalimanının yanı başında bulunan BaşakşehirArnavutköy ve Eyüp’e taşınma oranında yüzde 100’e varan artışlar görülüyor.

İlk etabı 29 Ekim 2018’de hizmete açılan İstanbul Havalimanı’nın etrafındaki ilçelerde gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemlerinde hissedilir bir artış gözleniyor. Bu ilçelerin başında Başakşehir, Arnavutköy ve Eyüp bulunuyor.

Eyüp revaçta

Araştırmalara göre taşınmaların yoğunlaştığı bölgeler şöyle:

-Eyüp’ün Göktürk, Mithatpaşa ve Mimar Sinan mahallelerine taşınma oranı yüzde 100’ü aştı. Eyüp’te konutlar prim yapıyor.  İlçede daire metrekare fiyatı 2013-2019 döneminde yüzde 103 artarak 3 bin 700 liraya dayandı.

-Arnavutköy’de Bolluca ve Boğazköy İstiklal en çok taşınılan mahalleler oldu. İlçede daire bedeli yüzde 90 arttı, metrekare fiyatı 2 bin 200 lirayı geçti. Arnavutköy gerek TOKİ ve Emlak Konut’un, gerek markalı konut üreticilerinin yakın markajında.

-Başakşehir’de Kayabaşı mahallesi göç alıyor. Stratejik bir bölgede bulunan mahalle pek çok aile tarafından tercih ediliyor. Başakşehir’de de evlerin yanına yanaşılmıyor. İlçede dairelerin metrekare fiyatı 3 bin 900 lira seviyesinde. Fiyatın 5-6 senede yüzde 90 oranında artması ünlü müteahhitlerin iştahını kabartıyor.

-Sarıyer’de Zekeriyaköy mahallesine de taşınanların adedinde belirgin bir artış söz konusu. Daireler pahalı olsa da, metrekare fiyatı 9 bin liraya ulaşsa da mahalleye akın eden edene.

Bu semtler boşalıyor

-Havayolu şirketlerinde çalışanların önemli bölümünün ikamet ettiği Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar’da Yeşilköy, Şirinevler, Siyavuspaşa gibi mahallelerden başka ilçelere taşınma talepleri, geçtiğimiz seneye göre yüzde 94 artış kaydetti. Bu bölgelerde konut fiyatlarının gerileyeceği öngörülüyor.

-İstanbul’da taşınma hareketliliği en fazla olan semtler geçen sene olduğu gibi bu sene de Kadıköy, Başakşehir ve Beylikdüzü oldu. Bahçeşehir’e ilgi artarken, Kadıköy’ün taşınma hareketliliği en yoğun mahalleleri Göztepe, Bostancı, Acıbadem olarak sıralandı. Mahalle bazlı bakıldığında taşınma artışında Fikirtepe başı çekiyor. Bu mahallede yükselen yeni konutlar bu semte olan ilgiyi arttırıyor.

İstanbul’u terk ediyoruz

İstanbul, totalde diğer şehirlere göç veriyor. Şehirden taşınma oranı yüzde 23 arttı. İstanbul’u terk edenlerin büyük bölümü İzmir, Muğla ve Antalya’ya gidiyor.  Bu illere İstanbul’un yanı sıra Ankara’dan da göçler arttı. Atatürk Havalimanı müstakil kargo, bakım-onarım, genel havacılık, hava taksi, iş uçuşları, devlet uçakları ile yapılan uçuşlar ve otoritenin uygun göreceği trafiklerce kullanılacak.

Exit mobile version