Yemen'de sivilleri vuran Suudi pilotları İngiltere eğitiyor

Liberal Demokrat Parti, Yemen’de savaş suçları işlendiği yönünde gelen haberlere rağmen Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri pilotlarına İngiltere’de eğitim verildiğini açıkladı.
Independent gazetesinin haberine göre, Liberal Demokrat Parti’nin dışişleri sözcüsü Tom Brake, İngiltere Savunma Bakanlığı’nı Suudi Arabistanlı pilotların eğitime derhal son vermeye ve bu ülkeye silah ihracatını daha sıkı kontrol etmeye çağırdı.
İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon’un Brake’e yazdığı yanıt mektubunda, Suudi Arabistan ile devam eden savunma işbirliği çerçevesinde ülkesinin Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri’ne (RSAF) eğitim sağladığını, eğitimin her iki ülkenin topraklarında verildiğini belirterek, “Eğitim, hedef belirleme ve uluslararası insani hukuka uyma kurslarını içeriyor” dedi.
ABD, Yemen’de de Suriye’de de Suudileri her zaman destekledi’ Fallon, Yemen’deki operasyonla ilgili Suudi Arabistan’a hiçbir tavsiyede bulunmadığını ve Suudi pilotlara ‘askeri operasyonlara siyasi onay’ eğitiminin verilmediğini kaydetti.
Fallon’un mektubunu değerlendiren Brake, “İngiltere hükümetinin Suudi pilotları silahlandırmanın yanında onlara eğitim vermesi rezalet. Suudi Arabistan’ın Yemen’deki sivilleri gelişigüzel bombalayarak uluslararası insani hukuku açık biçimde ihlal etmesi şimdi iyice belgelenmiş oldu. Hükümet bu ölüm saçan kampanyaya desteğine son vermeli” dedi.

Exit mobile version