Yapay zekâ, ilk defa askeri uçakta yardımcı pilot oldu

Yapay-zeka-askeri-keşif-uçağında-yardımcı-pilotluk-yaptı

Yapay zekâ teknolojileri son devirde, özelikle savunma sanayi bölümünde kendine ziyadesiyle yer bulmaya başladı. Bu alanda ABD Hava Kuvvetleri’nden gelen örnek ise alanındaki ilk uygulama olma özelliği taşıyor.

Kelam konusu uygulamada, Hava kuvvetleri envanterinde bulunan U-2 Dragon Lady yüksek irtifa keşif uçağının yardımcı pilot koltuğuna ARTUµ isimli yapay zekâ algoritması oturdu. 15 Aralık’ta gerçekleştirilen test uçuşunda ARTUµ, olağan kurallar altında uçağın pilotunun uçuş anında yürütmesi gereken birtakım misyonları üstlendi.

ABD Hava Muharebesi Komutanlığı bünyesinde misyon yapan U-2 Federal Laboratuvarı’nca üç yıl süren bir geliştirme süreci akabinde hayata geçirilen algoritmanın kullanıldığı test uçuşunda ARTUµ, uçaktaki sensörleri denetim ederek diğer bir yapay zekâ tarafından U-2’ye fırlatılan uçaksavar füzesinden kurtulma hareketleri yaptı.

Hava Kuvvetleri yetkililerince yapılan açıklamada, yaklaşık 500 bin bilgisayar simülasyonu sonucu elde ettiği deneyimle uçaktaki sensörlerin denetimini devralan ARTUµ, uçağın pilotuyla koordineli bir biçimde çalışarak verilen vazifesi muvaffakiyetle yerine getirdi. Vazife esnasında pilot ve yapay zekânın tıpkı radar sistemini kullandığı ve pilotun uçağı havada tutarken ARTUµ’nun ise düşmana ilişkin füze fırlatma rampalarının yerini tespit ettiği söz ediliyor. Algoritmanın işe yaradığını göstermek için icra edilen testin başarılı olduğunu söyleyen yetkililer ise en son gayenin teknolojiyi öbür sistemlere transfer etmek olduğunu lisana getiriyor.

Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada ise “Makine öğrenmesinin yetenekleri ve bir pilotun uzmanlığı ile ortaya çıkan iş birliği kapsamında gerçekleştirilen bu tarihi uçuş, Ulusal Savunma Stratejisi’nin otonom sistemlere yatırım davetine bir yanıt niteliği taşıyor.” tabirlerine yer verildi.

Exit mobile version