Wizz Air Uçuşunda Yangın Korkusu: Telefon Alev Aldı!

Wizz Air Uçuşunda Yangın Korkusu: Telefon Alev Aldı!

Szczecin’den (Polonya) Bergen’e (Norveç) W6-2151 sefer sayılı uçuşu gerçekleştiren Wizz Air Airbus A320-200, Bergen havaalanına son yaklaşmada kabin ekibi yolcular tarafından kabinin ön bölümünde çıkan yangın hakkında uyarıldı. Bir yolcunun cep telefonunun pili aşırı ısınmış, duman çıkarıyordu alev almıştı. Telefonun sahibi pili çıkarmaya çalışırken hafif yanıklar aldı. Kabin ekibi müdahale ederek yangını söndürdü ve telefonu özel ekipman içimde emniyete alırken, kokpit ekibi acil durum ilan etti ve uçağı Bergen’e indirdi. Uçağın halısı hasar gördü, telefon imha oldu.

Norveç havacılık kazaları araştırma kurulu NSIA, Temmuz 2022 de olan bu olay için 3 Eylül 2024’te nihai raporunu yayınladı.

Termal kaçak (TR-Thermal Runaway) ve ardından lityum iyon pilde (LIB-Lithium Ion Battery) çıkan yangın, diğer yangın türlerinden farklı şekilde gelişir ve başa çıkılması zordur. TR, önemli bir sağlık riskine ve hasar potansiyeline sahiptir.

Yanıcı, toksik ve asidik gazlar hızla gelişir, sıcaklık hızla artar. Oksijene erişmesi nedeniyle yangın kendi kendine devam eder, erken önlemler alınmazsa durdurulması neredeyse imkansız hale gelir.

Lithium Ion Battery hücresinde bir TR ve elektrolit yangınını durdurmak için yeterli soğutma yapmak ve ateşin boğulmasını sağlamakla mümkün olabilir. Bunun için kabin mürettebatının ilgili söndürme ekipmanına kolayca erişebilmesi, söndürme konusunda eğitim alması ve hızlı hareket etmesi gerekir. Yanan pili izole etmek için özel ekipman, tehlikeli gazlara ve yüksek sıcaklıklara karşı koruma sağlamalı ve mürettebatın hasarlı bir LIB’yi izole etmesine ve güvence altına almasına olanak sağlamalıdır. Yanan bir LIB, hava alamayacağı özel kap içine kapatılmazsa bir TR ve olası yangın her an tekrar başlayabilir.

Wizz Air W6-2151 uçuşundaki kabin mürettebat üyeleri durumu hızlı ve çok iyi bir şekilde ele aldılar. İlgili ekipmanlara sahiplerdi ve cep telefonu pilini soğutmak ve uçak inene kadar kontrol altında tutmak için gerekli prosedürleri uyguladılar.

Sıcak veya yanan pilleri tutmak ve özel elipmanın içine koymak için koruyucu eldivenler olmalıdır. Bu nedenle NSIA, yolcu taşımacılığında yer alan tüm operatörlerin, mürettebat üyelerinin TR’li bir Lithium Ion pili gecikmeden tutabilmelerini sağlamak için kabini ve kokpiti kolay erişilebilir yangın koruyucu eldivenlerle donatmalarını ve ayrıca ilgili TR ve LIB yangın ekipman kitlerini kullanmalarını öneriyor. Mürettebatın düzenli olarak TR kullanma prosedürü eğitimi alması da önemlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir