featured

Vize çilesi bitsin talebi

 

Türkiye, AB ülkelerine giriş vizesi olan Schengen uygulamalarında, bireylerin seyahat etme özgürlüğüne ters düşen, çifte standart uygulandığına dair örneklere son verilmesi için rapor sunacak. Hazırlanan raporda, Avrupa vizesinin siyasi güdümlü bir yaptırım aracı olarak kullanıldığına dair saptamalar bulunuyor.

Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu’nun haziran ayı toplantısında sunulmak üzere, “Schengen Sisteminin Avrupa Konseyi Üye Devletleri Tarafından Siyasi Amaçlı Bir Yaptırım Olarak Kötüye Kullanılması” başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda, bireylerin seyahat etme özgürlüğüne atıf yapılırken, Schengen Bölgesi’ndeki devletlerin, üçüncü ülke vatandaşları için geçerli olan ‘asgari ortak standart ilkeler’ benimsemesi gerektiği dile getiriliyor. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ülkelerinin zaman zaman siyasi amaçlı uygulamalar yaptığı, Schengen’in kötüye kullanıldığı belirtiliyor.

VİZE SORUNU

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi ve AK Parti Milletvekili Ziya Altunyaldız tarafından sunulacak raporda, Schengen vizesi konusunda yapılan çifte standart uygulamalardan örnekler de yer alıyor. Sorunun çözümü için uluslararası kuruluşlardan temsilcilerin dinlenmesi, Avrupa Parlamento Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi (ECPRD) aracılığıyla anket çalışması yapılması, ‘açık ve evrensel’ kuralların herkese eşit uygulanması, net bir “siyasi motivasyon” tanımı üzerinde çalışması gerektiği belirtiliyor. Raporda, Schengen bölgesine dahil olan Avrupa Konseyi üyesi devletlerin, sınır giriş-çıkışlarına izin verme ve bu süreçleri yürütme aşamasında, geniş bir serbestliğe sahip olduğu belirtildi. Ulusal güvenlik tehlikesinin olmadığı zamanlarda bile Schengen bölgesindeki devletlerin, bireylerin kendi topraklarına erişimini reddettiği ifade edildi. Bunun, Schengen sisteminin siyasi amaçla kullanılması anlamına geldiği görüşü paylaşıldı.

KARARLARA TERS

Raporda, AKPM kararlarında, “Schengen sisteminin kişilerin serbest dolaşımını sağlamayı amaçladığı”, “siyasi pozisyonlar için ceza olarak bireylerin hareket özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaların kabul edilemeyeceğinin” dile getirildiği anımsatıldı. Bu kararlara karşın, Polonya, Ukrayna, Türkiye ve Rusya vatandaşlarına karşın geçmişte uygulanan siyasi gerekçeli Schengen kısıtlamalarından örnekler verildi. Bu nedenle, Schengen vizesinin açık ve net kurallara göre uygulanması istendi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 3 yıl önce

    Serbest dolaşım hakkı gelse burada insan kalmaz, ülke yolsuzluk,sahtekarlık,dolandırıcılık,şiddet,tecavüz,taciz,baskı,tehdit,her türlü hafif,ağır suçtan geçilmiyor, insan kalitemiz çok kötü, ekonomi bitik, devlet kendi eliyle bir sürü haltlar yiyor, ne soruşturuyor ne de ceza veriyor, yeşil ve gri pasaport olayları malum ve bunları herkes biliyorken vize kalkmaz üstüne üstlük prosedürler daha da zorlaştırılır ayrıca çoğu ab üyesi ülkelerin vatandaşları buraya GÜNÜ GEÇMİŞ OLSA dahi kimlikleriyle gelip,9 ay çıkmadan kalıp,vergisiz ev,arsa alabiliyor eee hani mütekabiliyet ilkesi? Bir ülke pasaportu kadar güçlüdür, Japonya bile bize vize uygulamaya başladı. Varsa gücün aynı şartları onlara da koy ya da aynısını onlardan iste yoksa da şöyle büyüdük böyle geliştik, herkes bizi kıskanıyor,gıpta ediyor,çekiniyor masalları anlatıp,boşa üfleme…

    Cevapla
  2. 3 yıl önce

    vize verirler mi? sen buradan belediye etkinliği altında avrupa ya görürüp orada kalmasına kaçmasına yardımcı olursan veya her geleni ülkeye alıp 250 bin dolara vatandaşlık satarsan kendi öz vatandaşın böyle zorluk çıkarırlar

    Cevapla