Vietjet Air inişte taksi yolunda mahsur kaldı

Vietjet Air inişte taksi yolunda mahsur kaldı

Taylandlı Vietjet Air’e ait yolcu uçağı Japonya’nın Fukuoka Havalimanı’ndaki taksi yolunda mahsur kaldı. VZ810 uçuş numaralı uçak başarıyla iniş yaptı ancak kokpit ekibinin hava trafik kontrol talimatlarını yanlış yorumlaması, uçağın bakım sonrası motor testleri için ayrılan bir servis alanında mahsur kalmasına neden oldu.

Düşük maliyetli havayolu şirketinin Bangkok Uluslararası Havalimanı’ndan rutin bir uçuş gerçekleştiren Airbus A321 tipi uçağı Fukuoka’ya iniş yaptı. İniş sonrası prosedürlere göre uçağın kulenin talimatları doğrultusunda yolcu terminaline taksi yapması gerekiyordu. Ancak, iletişimsizlik pilotların uçağı kendi gücüyle çıkamayacağı tek girişli servis alanına yönlendirmesine yol açtı.

İleri ya da geri hareket edemeyen uçak, havalimanı yetkililerine bir tehlike sinyali gönderdi. Yetkililer tarafından hızlı bir müdahale yapılarak kurtarma ekibi gönderildi.

Olayda herhangi bir yaralanma rapor edilmediği gibi pistin kapatılmasına da gerek duyulmadı.

Olay, hava trafik kontrolörleri ile kokpit personeli arasındaki iletişimin netliği konusunda soru işaretleri yaratmakta.

Havaalanında, bu tür yanlış yönlendirmelere karşı önleyici bir tedbir olarak ‘motor test alanına’ girişi gösteren büyük bir ‘X’ işareti bulunmasına rağmen, Taylandlı Vietjet Air pilotları kısıtlı bölgeye girmeye devam etti.

Fukuoka Havalimanı yetkilileri olayın bir hatadan kaynaklandığını öne sürdü.

Havaalanı ofisi, trafik kontrolörlerinin iletişiminde bir hata olmadığına belirterek, uçuş ekibinin talimatları yanlış yorumladığını ima etti.

Fukuoka Havalimanı’ndaki ofis, olayın bir tür hatadan kaynaklandığını iddia etti. Hava trafik kontrolörlerinden gelen iletişimin söz konusu olmadığını, pilotların hava trafik kontrolörlerinden gelen talimatları yanlış anladıklarını öne sürdü.

Exit mobile version