VALİ BEKTAŞ'TAN RİZE-ARTVİN HAVALİMANI AÇIKLAMASI

Türkiye ve Avrupa’nın deniz üzerine dolgu yöntemiyle inşa edilen ikinci havalimanı olacak Rize-Artvin Havalimanı, her iki il halkına ulaşımda getireceği kolaylığın yanı sıra turizm potansiyelini de artıracak.
Deniz üzerine dolgu yöntemiyle inşa edilecek Türkiye’nin ikinci havalimanı Rize-Artvin Havalimanı’nın, her iki ilin turizm potansiyelini arttırması bekleniyor.
Rize merkeze 34, Artvin’e ise 75 kilometre uzaklıktaki Yeşilköy ve Pazar sahili mevkisine inşa edilecek Rize-Artvin Havalimanı, Türkiye ve Avrupa’nın Ordu-Giresun Havalimanı’nın ardından ikinci deniz üzerine dolgu havalimanı olacak.
Uluslararası konvansiyonel boyutta yapılacak havalimanının, 3 bin metreye 45 metrelik pisti, 265 metreye 24 metrelik taksi yolu denilen bağlantı yolu ve 300 metreye 120 metrelik de apronu olacak.
İniş kalkışlar için Boeing 737-800 tipi uçaklar referans alınarak projelendirilen havalimanında, yaklaşmalarla birlikte 4 bin 500 metrelik alanda denize paralel olarak doğu batı aksında bir pist ve pist bağlantı yolları yapılacak.
88,5 milyon ton dolgu yapılması planlanıyor
Havalimanı için yaklaşık 25 milyon ton taş dolgu olmak üzere toplam 88,5 milyon ton dolgu yapılması planlanıyor. En derin yeri 22 metre olmak üzere ortalama 17 metrelik bir dolgu oluşturacak.
Rize-Artvin Havalimanı tamamlandığında, terminal binası ve diğer üst yapı tesisleriyle yılda yaklaşık 3 milyon yolcuya, Türkiye’nin 56. havalimanı olarak hizmet verebilecek.
Rize Valisi Erdoğan Bektaş,  Rize-Artvin Havalimanı’nın iki ilin, hatta Batum’un ihtiyacını karşılamaya dönük planlanmış çok önemli bir proje olduğunu belirtti.
Deniz üzerine havalimanının dünyada örnekleri olduğuna işaret eden Bektaş, Türkiye’nin de Ordu-Giresun Havalimanı ile bu alanda önemli bir yer edindiğini ve önemli bir potansiyele büyük hizmet verdiğini söyledi.
“Trabzon’un doğusunda iyi planlanmış ve hazırlanmış bir proje”
Vali Bektaş, Trabzon Havalimanının çok yoğun hizmet verdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Rize-Artvin Havalimanı, Trabzon’un doğusunda iyi planlanmış ve hazırlanmış bir proje. Projenin büyük getirisi olacak. Ovit Tüneli Projesi olmadan nasıl Ovit Dağı’na bir kış turizm merkezi düşünülemiyordu, Rize-Artvin Havalimanı Fırtına Vadisi, Ayder ve Kaçkarlar bazlı bütün doğal turizm projelerimizi tetikleyen bir unsur. Ayder’de büyük bir kayak projesi geliştiriyoruz ama bunu mümkün kılan havalimanı projesinin başlamış olması. Havalimanına başlamış olmasaydık Ayder’de kayak merkezi projesinin gerçekleşme ihtimalini çok yüksek göremezdik.”
Ayder’de planlanan kayak tesislerine en yakın havalimanının 150 kilometre mesafede olduğunu dile getiren Bektaş, “Havalimanına 150 kilometre mesafede bir kayak merkezi rantabl değil, gerçekçi değil ama şimdi havalimanına 45 kilometre mesafede Türkiye’nin en büyük kayak tesisinin projesini düşünme, gerçekleştirme ve ilgililere sunma cesaretimiz oldu.” ifadesini kullandı.
Vali Bektaş, Ordu-Giresun Havalalimanının yapılmasıyla hareketlilik, seyahat ve iç turizm açısından Ordu ve Giresun’un başka bir çehreye kavuştuğunu belirterek, benzeri bir gelişmeyi havalimanıyla birlikte Rize ve Artvin’de de beklediklerini kaydetti.
Daha işin başında olduklarına vurgu yapan Vali Bektaş, “Doğru yürümeyen hiçbir şey yok. İhale ve müteahhit seçimi yapıldı. Yer teslimi nisanda yapıldıktan sonra bir temel atma düşünülüyor. 3 senelik bir yapım periyodu var. Umarım kısa sürede başlar ve biter. Bölge de çok köklü, temelli hayallerinden birine daha kavuşmuş olur.” dedi.

Exit mobile version