UTED'DEN SHGM'YE SERT ELEŞTİRİ

UTED’DEN SHGM’YE SERT ELEŞTİRİ

Temmuz ayı UTED dergisi başyazısında SHT66 yönetmeliği sonrasında çözüme kavuşturmaya çalıştıkları süreci ve bu sürecin sonuçlarında elde edilen kazanımların dışında SHGM’nin ısrarla sınav yapmak istemesi ve bu sınavın sonuçları ile ilgili olarak sert eleştiri ve sorulara cevap beklediği bir yazı hazırlamış.

Sevgili meslektaşlarım,

‘SHT66 Yönetmeliği’ ile ilgili süreç gelip çattı. İlgili toplantılarda itirazımızın bulunduğunu, yapılmak istenen sınavlarla SHGM’nin arzu ettiği istatistiğe ulaşmasının zor olduğunu, ilerleyen dönemdeki bakım güvenliği endişelerini ortadan kaldırmak için bugün çalışanlarda yaratılan stresin çok daha tehlikeli olduğunu bir daha hatırlatmak isteriz. Özellikle on yıl önce yanlış bir uygulama ile yıllarca uçak üzerinde çalışmış ’SHT35 Lisansı’na sahip personele EASA modüllerindeki farklar bahane edilerek sınırlama getirilmiş, daha sonrasında SHGM’nin yapamadığı bir sınavı mecburen yurtdışı kaynaklı firmalardan üstelik münferit olarak değil yine çalıştığı şirketler ve SHGM’nin onayı ile yapılan sınavlarla başarı gösterenlerin sınırlamaları kaldırılmıştı. O dönemi yine eğitmen olarak yaşayan ve EASA uyumlu ilk modül sınavı hazırlayan komisyonlarda bulunmuş biri olarak söylemeliyim ki, o tarihte yıllarını uçağa vermiş uçak bakım teknisyenlerine sınırlama koymak ne kadar yersiz ve anlamsız ise bugünkü durum da ondan farksızdır. Şu an en azı 15 senelik olan yetkili uçak bakım teknisyenlerine yeniden “15 sene önce gördüğün konulardan sınava gir” demek, herhangi bir döküman sağlayamamak ne kadar doğrudur, siz değerli okuyucuların ve tüm kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Bu veriler ışığında çalıştığı şirketi tarafından SHGM onayı için yetkilendirilmiş CRS vermis, bakım kartı kapatmış halihazırda HBL veya EASA lisans sahibi bir uçak teknisyeninin bu sınava alınmasının gereksiz olduğunu bu konuda SHGM nin yeniden bir değerlendirme yapması gerektiği talebimizi yineliyoruz.

İlgili konuda bizim de henüz cevap alamadığımız sorularımız bulunmaktadır.

• Sınavda başarılı olunduğu takdirde ilgili sınavın geçerliliği nedir? Herhangi bir modülün gerçek karşılığı olmadığına göre SHGM’nin istatistik tutarak ulaşmak istediği sonuç, sektör adına anlamlı olacak mıdır?

• Sınavda başarısız olunduğunda ilgili personel ile alakalı olarak nasıl bir yol izlenecektir? Her ne kadar toplantılarda kazanım olarak elde ettiğimiz sınırsız sınava girme durumu olsa da, realitede yıl sonuna kadar bu personellerin ikinci kez sınava girmesi mümkün gözükmemektedir. Sadece ticari uçaklarda değil, VIP Cumhurbaşkanlığı uçaklarında CRS veren teknisyenlerin sınavda başarısız olduğu durumda SHGM’nin izleyeceği yol nasıl olacaktır?

• Sınavda başarısız olan ilgili teknisyenin SHGM tarafından aldığı yetki ile yapmış olduğu geçmiş işler, kapattığı kartlar, verdiği CRS’ler ve bakımı çıkmış uçakların akibeti ne olacaktır? Yüzlerce uçağın bakımını yeniden yapmak ya da böyle bir leke ile Türk sivil havacılığını uluslararası alanda şüphe duyulacak konuma getirmek yanlış değil midir?

• SHGM’nin kendi talep ettiği ve sektörel anlamda herhangi bir geçerliliği olmayan bir sınav için sınava girenlerden neden ücret talep edilmektedir? Eğer böyle bir sınav ile istatistik tutma amacını taşıyan SHGM ise, bunun da maddi yükümlülüğünü üstlenmek zorunda değil midir? Yaklaşık 2 bin 500 – 3 bin kişinin sınava gireceği düşünüldüğünde; sınav ücreti sebebiyle teknisyenden sadece bir sınav için alınacak bedel yaklaşık 2.250.000 TL (750x3000TL) civarındadır. Bu personelin sınav gününü çalışmadan geçirdiği düşünüldüğünde yaklaşık işgücü kaybının maddi karşılığı ise 38.880.000 TL’dir (adam saat ücreti 60 dolardan hesaplanmıştır). Ülkece ekonomik olarak sıkıntılı günler geçirdiğimiz bir dönemde kaba hesap 40 milyon liralık fatura ile elde edilecek kazanımı merak etmekteyiz? Bu meblağın sınav ile istatistik tutmak yerine, teknisyen gelişimleri için projelere kaynak olarak aktarılması daha doğru değil midir?

• Yurdışı görevlendirilmelerinde bulunan ya da İstanbul dışı şehirlerde görev yapanların sınavlara girmesi ile hem personel hem de şirketlere yaratacağı ek maliyetler düşünülmüş müdür? Bunun planlaması nasıl yapılmıştır? Havacılığın en hareketli olan yaz döneminde bu sınavlara başlamak zorunlu mudur?

• Sınava alınması planlanan 2 bin 500 – 3 bin personelden hangisinde geçmişe dönük uygunsuzluk bulunmuştur da böyle bir sınav zorunlu kılınmaktadır? Eğer uygunsuzluk bulunan personel varsa neden sadece ilgili personele yaptırım yapıp sınava almak yerine, personelin tamamı zan altında bırakılarak cezalandırılmak istenmektedir? Bu eleştirileri ve soruları iletmemize karşın, SHGM’nin sınav içeriği ile ilgili olarak yaptığımız taleplerden;

• Sınavın sektör tarafından gerçekleştirilmesi,
• Sınav soru seviyelerinin Level 1-2 seviyesinin üstüne çıkmaması,
• Sınav sorularının Türkçe olması,
• Sınava bekleme ve limit olmadan girebilme gibi

Konularda destek olduğunu, ilettiklerimizin de dikkate alındığını söylememiz gerekir. İlerleyen günlerde de görüşmelerimiz devam edecek olup ana amacımızın sektörü daha iyi seviyeye getirmek için çabalarken, hali hazırda devam eden bakım oganizasyonlarında yaşanan stres sebebiyle herhangi bir sıkıntı oluşmasına engel olmak olduğu bilinmelidir.

© AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. Dumenden cs olup otobandan ilerleyen klimacilar gergin digerleri icin genel kultur sinavi olabilir

  2. 2 yıl önce

    Ülkenin dört bir yanındaki Liyakatsızlık sorunu senelerdir SHGM nin içindede hastalık olarak gözüküyor. Yıllardır uçak üzerinde sıfır hata ile çalışmış bir uçak teknisyenine yetersizsin deyip yeniden sınava alamaya çalışıyorlar. Sınavı geçtikten sonra ne değişecek. Tabiki bir hiç. Gelin biz uçak teknisyenleri sizi Test edelim; siz o makamlara uygun musunuz?

  3. 2 yıl önce

    Sghm onaylı part66 kurumundan alınan modul sınavları ve elimizde mevcut onay belgeleri bulunduğu halde ve bu onay belgelerini ve modul sınavlarını kabul edip lisans tanzim eden shgm ne yapmayı amaçlamaktadır adama demezler mi madem uygun değildi bu personellere ne amaçla lisans tanzminde bulundun .Açıkçadı kendi pisliklerini temizleme amacı da güdülmektedir .

61 Yorum

  1. SHGM de ne yaptığını bilmeyen, sektör çalışanlarını sevmeyen insanlar bu kararı almışlar gibi gözüküyor. Bakarsınız tüm dünya otoriteleri de onları örnek alır 😂

  2. 2 yıl önce

    Adam girmiş easa dan laps laps almış gelmiş lisansını , şimdi level 1 karma sınavından alıcak notu missler gibi koyacak ortaya çocuğu . Hiç yapmayın daha iyi … ne biçim bir sistem kendi haline bıraksan daha iyi yürür.braviiii shgm braviii

    Cevapla
  3. 2 yıl önce

    Shgm lisansını 3 yılda almamız gerekirken shgmden modülleri vermek istediğimiz icin 5 senede aldık. Bunun bize ne kazandıracagını düşündük. Sivil havacılıkta okumamış kişiler bir gece italyaya ya da başka ülkere giderek tüm modülleri verdi. Üstelik kabiniçinde çalışanlar b1 yetki aldılar. Neye dayanarak??
    Ne bu karar uygun değil ne de uçak anlamında hicbir bilgisi olmayan insanların parayla lisans alması uygun değildir.
    3 senede lisans almıs olsaydım evler 4-5 milyon olmadan ev sahibi olabilirdim. Bizlerin zararını kim karsılayacak. Bir ülkede tek bir kural olmalıdır. Shgmden lisans alanların verdiği emeklerin karsılıgı olmalıdır. Modül 11 ve modül 13 sınavlarında arkadaslarımız defalarca ban yedi ve bir sene bekledi. Tüm bunlar düsünülmeli ve kimseyi üzmeyecek hakkaniyetli düzenleme sağlanmalıdır.

    • 1 yıl önce

      Kabiniçi off wing mi? Öyleyse uçakta yolculuğunu E/E’ de yapabilirsin ya da Mlg de ptu yanı tercih senin.
      Ya da yapısalın onarım yaptığı uçağın üzerine bir konponenti takma ya da inspect etme. Bırakın egoyu artık cahillikten öte bir değil bu.
      Wright kardeşler gelse aramızda hakir görecekler var.
      Shgm de zaten bu kafadaki arkadaşların gazına geliyor.
      Sen logbook doldurunca iyi ben doldurup gönderince sen yapısalsın kabincisin.
      Aynı işleri yap gönder modülün burdan olsa dahi farklı muamele gör ayıptır günahtır. Bize düşmana gerek yok

      Cevapla
  4. 2 yıl önce

    Ey SHGM yüreğin varsa yurt dışından Yunanistan,Bulgaristan vb neredeyse ucmadan lisans olan pilotları unuttun mu.Madem teknisyenlerin daha önce onayladigin sınavlarını ve lisanslarını tekrar ben değerlendireceğim diyorsun hodri meydan önce pilotlardan başla bakalım cesaretin varsa her kime veya neye hizmet ediyorsan.

    • 2 yıl önce

      Yer mi ? Yemez tabiki .. maceristandan bam güm lisan alıp burda konvört ettiler … adam daha uçağın nasıl uçtuğundan haberi yokken sağ koltuğa oturdu … haydi şimdi ordan başlayında görelim!!! , işiniz gücünüz yıllardır bitmek bilmeyen derdiniz teknisyen… ne sınırlaması kaldı ne inglizcesi kaldı, modül sınavlarını açıp açıp kapdınız , kimse easa falan bilmezken soktunuz ülkeye elin yunanını almanını şimdi de önünü alamadınız , napsaydı millet oturup nasibini mi bekleseydi ?

  5. 2 yıl önce

    Bugüne kadar her ne şekilde lisans almış olursa olsun , shgm nin şu talimatlarla ama 3 gün ama 5 ay bir şekilde tekrardan yine eksiği olan abilerimizi kardeşlerimizi yanımızda anahtar sallarken göreceğiz . Bu yola çıkmış adam genelge vs durduracağını mı sanıyorsunuz ? Önemli olan bu kafaları değiştirmek kendini geliştirmenin yolunu göstermek . Karma sınavdan geçince ok mi ? Ey bütün modülleri bileğinin hakkıyla vermiş olan kardeşlerim senide yetkilendiren şirketin onu da . Ülkemizde kocaman filosu olan bayrak taşıyıcı firma olsun diğer filosu büyük yada küçük özel şirketler olsun şu anda yetkilernin düşmesini uçaklarının yerde kalmasını ister mi ? Korkunç bir seneryo . Karma sınavı olmayan arkadaşım , inglizce sınavı 80 üstü olan arkadaşım sana soruyorum, şirketin sana madalya verip 1000 dolar zam mı yapacak ? Ekibinden 5 kişinin yetkisi düşsün bakalım senin yaşadığın kamçılar nerende izler bırakıcak . Bırakın bu birbirinize düşmeyi . Bu sektör başladığından beri , birileri zaten senden daha kötü yada iyi , sistemin bu şekilde bir anlık akıl almaz dayatmaları yarın öbürgün senin önüne neler çıkartıcak düşündün mü ? Hak mı hukuk mu ?

    • 2 yıl önce

      Hernesekil lisans almissa o sekil lisansi iptal olsun. Sirketleri cok dusunuyorsan disarda dirsek curutmus torpilliler yuzunden ise giremeyen bir dunya insan var onlara is imkani cikar. Bu haksizliklara kizip yurtdisna giden arkadaslar geri gelir. Dogru tektir ihtiyaca konjektore göre degismez. Gecmiste hak yiyenler simdi burunlurindan fitil fitil gelecek insallah.bir dunya okuldan mezun olan is arayan onlarin anasi babasi var magdur

      Cevapla
      • 2 yıl önce

        Seni kim mağdur etti söyle :)

      • 1 yıl önce

        Boeing ve airbus SHYO lu arkadaşlar tarafında kuruldu da haberimiz yok sanırım ya da dünya genelindeki bütün amt’ler shyo’lu olmak zorundadır diye bir kaide var annex kaçtı acaba.
        Hesap sorman gereken neden eğitim sistemi dostum aydınlan lütfen.

        Cevapla
  6. 2 yıl önce

    Havacılık mezunlarının hakkını koru sanayiden konfeksiyonda tarladan uçak teknisyenleri parasıyla modül geçip lisans alanları engellediği için shgm kral hareket yaptı .işi ehline teslim etmek bu ülkenin en ihtiyaç duyduğu şeydir shgm ye alkislar

    • Boş lisansı olup tip alamayan adam zaten senden geride ve hep geride kalacak.
      Tis e bakarsan görürsün şirket zaten diğer teknisyenlerden fazla maaş vererek hakkın olduğunu veriyor. He sen istiyorsan shyo olsun herkes diğer herkes işten atılsın.
      Dünyada bu işler nasıl oluyor bir araştır ve aydınlan lütfen.

      Cevapla
  7. 2 yıl önce

    ey shgm bizi erenin kucagina atan anadolu universitesi ve sizin goz yuman calisanlarinizdi simdi ne oldu

  8. Uted hakkında yapılan eleştirileri neden yayınlamıyorsunuz

    • 2 yıl önce

      babasının oğlu

    • 2 yıl önce

      Ut e d şu ana kadar ne yaptı teknisyenler için teknisyenler durmadan yakıt tankına girdi motor indirdi motor bindirdi kışın soğuğu yazın sıcağı yedi hat bakımdakiler Olsun revizyonlardakiler olsun durmadan vardiyalı çalıştı yıprandı. Hakkı olan yıpranma payını bile çıkartmadınız teknisyenlerin hepsi kanser oldu neredeyse bel fıtığı oldu kronik hastalıklar yaşadı çoluğunu göremedi çocuğunu göremedi yurt dışı görevlerine gitti. Ne Sendikalar ne dernekler hiçbir işe yaramadınız şimdi bizim haklarımızı sivil havacılığa karşı mı koruyacaksınız hiç inandırıcı değilsiniz. Bizim hak ettiğimiz statüyü bize vermediniz siz bile 2 sınıf insan muamelesi gösterdiniz.

  9. 2 yıl önce

    Yeni genelgenin teknisyenliğe kattığı hiç bişey yok , olanıda çökerttiği gibi amaçlanan ulaşılmak istenilen türk sivil havacılığnı ileriye daha iyi duruma götürmek isteyen bir yol haritasıda yok . Tek olan şey sınav yapan firmaların ceplerinin dolması .

  10. 2 yıl önce

    Yahu uted tribünlere oynuyorsun 3000 Euro’ya b1-b2 modüllerinin tamamını 2 günde geçen yapisalcilar kabinici koltuk kompozit teknisyenleri uçak eğitimi almadan lisans aldı İngilizce adink söyleyemedim ingolizce essay yazdı sen önce bu kişilerin bu sınavı geçtiğini düşünüyormusun. Eskişehir Erciyes mezunları bu iş için ÖSS de dereceye girdi modül sinavlari için gece gündüz çalıştı öncelikle hakkı ile lisans alan teknisyenleri koru. Easa ülkeleri bile artık bu teknisyenler için lisans işlemi yapmiior kalitesiz olunduğu parayla alındığı ortaya çıktı bu sözlerini easaya damı söylüyorsun acab.. parayla modül sınavı satin alanlar bu öncelikle parayla serifika satan kisilere hesap sorsun sertifikalarini geri verip paralarini talep etsin. Önüne gelen bu işi yapmasın . Üniversite mezunları ve hakkıyla modül sınavı geçen lise mezunu kaliteli arkadaşlar durumdan gayet memnun apu calistiramayan uçak teknisyeni var madem easq lisansin vad girt Avrupa da çalış mülakatı gecebilirsen uted boşa şov yapma

  11. 2 yıl önce

    Komik olan şu aynı şekilde Easa lisansi almis tip işlemiş kimi arkadaşlar evrupada o lisanslarla çalışırken örneğin Almanya da otorite lisanslarini sorgulamazken alman dan daha almanız yunandan daha Yunaniz helal olsun bize bu hızla aya bile cikar shgm

  12. Easa lisanslarının satıldığını, İngilizce sınavından 50 anlamayanların, 4 tane İngilizce kompozisyon yazıp 75 üstü not aldığını bilmiyor gibi davranmayın.

  13. 2 yıl önce

    Bir devlet dairesinde KPSS den 80 alan aldığı puanla işine atanır . Sen bu memuru 10 yıl sonra tekrar KPSS ye sokarsan o memur o sınavdan 40 alır . Böyle mantıksızlık iş bilmezlik shgm den başka bir de askeriyede olur yazık

    • 2 yıl önce

      Bu konuda haklsın, hatta daha kötü bir şey yapıyor, daha önce hiç modül çalışmayıp geçen kişileri 10 yıl sonra tekrar sınava sokuyor, gerçek modüllerin %50si seviyesinde bir sınav yapsalar geçmeniz imkansız.
      Geçmiş olsun şimdiden

  14. Neden karşıt yorumları paylaşıyor sunuz ??? Bitane seçip yayınlamışsınız sabahtan beri yazıyorum küfür hakaret yok yayınlanmıyor

    Cevapla
  15. Utedin tek derdi parayi basıp yetki almış yaptığı kartı bile okuyamayan cs lerin yetkisini korumak olmuş. Bence bunların hepsi danışıklı dövüş yunan lisansları da Bulgar lisansları gibi patlarsa diye herkesin lisansını shgm ye çevirecekler yok sa kaliteymiş hakkaniyetli lafta bunlar.

  16. 2 yıl önce

    Merak ettiğim bir konu var. Madem bunu yapıyorlar neden EASA yetki numarası kullanarak neden release vermiyoruz? Sektörümüzü ulusal anlamda bu otorite madem bazı konuları düşünemiyor yada bilemiyor işleyişi şirketler bu yetkisini kullansınlar olmaz mı? Bilen varsa açıklasın

    Cevapla
    • 2 yıl önce

      Easa yetki numarasını sadece Avrupa Birliğine üye ülkelerin uçaklarını release ederken kullanabilirsin
      Bu EASA kuralıdır sadece bizde değil yüm dünyada böyledir

  17. 2 yıl önce

    Babalar easa lisansı olup mesleğini hakkıyla yapan kardeşlerim lütfen üzerlerine alınmasın ama 2 kelime ingilizcesi olmayan,hat’ta bir kimseye danışmadan ağrıza çözemeyen, base’de bir dikme söküp takamayan easa lisanslı c/s sayısı azımsanamayacak kadar çok. İşini doğru yapan hakkını verene bu sınav ne kadar gereksiz ise, haybeye C/S’lerin elenerek yerinede arkadan gelecek olan yetenekli genç kardeşlerimin geçmesi hepimizin hayrına diye düşünüyorum.

    • 2 yıl önce

      Bu sınavı geçince arızayı çözecek, dikmeyi sökecek yani o cs öyle mi? Pırıl pırıl kafalar.

      • 2 yıl önce

        Benim mühendisle tek farkım mühendisin ÖSS de bir sınavda beni geçmesi ve İTÜ ODTÜ gibi ünilere girmesi ama bu meslek anlamında işin çoğunu ondan iyi biliyorum, o zaman bende diyim ki ben işi daha iyi yapıyorum bu sebeple o kalksın ben oturayım. Mantıklı geldim bu fikir ve bunu uygulamada her yolu mübah görmem

        Cevapla
      • 2 yıl önce

        “Tertemiz” Yazılanı idrak edemeyip böyle bir sonuca varabilmen ve üstüne hiç çekinmeden kendince hakaret edebilmen muhteşem bir yetenek…

        Cevapla
  18. 2 yıl önce

    Sivil Havacılık uçak bölümü mezunlarının uted üzerinden yaptıkları sayesinde buralara geldik.Uçak mezunları değil miydi “biz okulunu okuduk siz 2 yıllık 4 yıllık farklı bölümlerden gelip yetkili oldunuz”diyen.3 yılda çoğu dersten muaf şekilde yetkilenmek yetmemiş,5 yılda tüm modülleri şirketten vererek yetkilenenlerin bile yetkilerine göz diktiniz.Ettiğiniz laflar,yaptığınız ispiyonlar,kazdığınız kuyulara hep beraber düşüyoruz.Bundan sonra biz işi yapacaz siz mühürleyeceksiniz,güven güvenebilirsen

  19. Adamlar eurolari verip hic bir emek sarf etmeden easa lisansli yetkili personel oldular. Bunun neyini savunuyorsunuz allah askina ? Tk ozelinde konusuyorum easa lisansli teknisyenlerin yuzde 70-80i bu sekilde sinavlara girip yetkilenmistir. İngilizceleri has been, have been + V3 den ileri gitmez. Bunun sonucunda ne mi olur sagdan soldan toplanan adamlar 3 kurusa calisir, bir haksizlikta adaletsizlikte hakkini arayamaz. İsverenin her turlu baskisina boyun egerler, sirkette birlik beraberlik olmaz. Sonra teknisyene deger verilmiyor diye sizlanirlar. Gercekten emegiyle sinavlara girip gecenleri tenzih ediyorum, ve ozur diliyorum boyle bir genellemenin icine kattigim icin fakat adamlar yillar once turkce sinavlara girip easa lisans aldilar. SHGMnin bu kararini sonuna kadar destekliyorum. Durumun farkindalar ve kalitesizligi liyakatsizligi duzeltmeye calisiyorlar.

  20. 2 yıl önce

    Talta nın etkin olduğu easa kurslarında yapılanları hepimiz biliyoruz.Türkçe kompozisyon yazamayacak kişiler İngilizce essay yazdılar.Korona döneminde işyerinde herkesin kulağında bir kulaklık. Bu ne diye sorduğumuzda tip kursu alıyorum cevabını veriyorlardı.Adam işyerinde lastik değiştirirken tip kursu alıyor.İnanılmaz beceri.Bunlar sektöre atılan bombalar.Hp valve değişecek denildiğinde abi alttaki mi üstteki mi diye soracak kadar da uçak bilgisine sahip arkadaşlar.Takkeyi biraz da öne koymak gerekiyor sayın uted.

  21. 2 yıl önce

    Hangi ‘uluslar’ arası güvenden bahsediyorsunuz. 3 kuruşa 5 lisans alıpta.

  22. 2 yıl önce

    Kendi kendisiyle çelişen bir SHGM
    4 ay içinde bu kadar uçak teknisyenine sınav mı yapılır .
    Bunca zaman giderilen uçak arızaları verilen CRS ler …
    Bunun hesabını nasıl vereceksin SHGM .
    Yazık , çok yazık …

  23. 2 yıl önce

    Ülkenin dört bir yanındaki Liyakatsızlık sorunu senelerdir SHGM nin içindede hastalık olarak gözüküyor. Yıllardır uçak üzerinde sıfır hata ile çalışmış bir uçak teknisyenine yetersizsin deyip yeniden sınava alamaya çalışıyorlar. Sınavı geçtikten sonra ne değişecek. Tabiki bir hiç. Gelin biz uçak teknisyenleri sizi Test edelim; siz o makamlara uygun musunuz?

  24. 2 yıl önce

    Önce bu sınavları yapılmasını isteyen SHGM personelleri sınava tabii olsunlar bakalım ne kadar başarılı olacaklar sonrasında Teknisyenlerden sınav istesinler. 2006 yılı avrupa uyum yasası adı altında EASA zorunluluğu getirildiğindeki sıkıntılar şimdi biz onları (EASA) tanımıyoruz bildiğimizi okuruz, işinize geliyorsa böyle noktasına getirmiştir. Hayatı boyunca sadece okulunu okumuş ama pratikte teknisyenlik ile yukarıdan aşağıya alakası olmayanların bu konularda ahkam kesmesi anlaşılır değil. Umarım bu yanlışlıktan biran evvel dönülür ve Teknisyenlerin üzerine kondurulmaya çalışılan lekemeden vazgeçilir.
    Diğer tarafdan Teknisyen camiasıda kendi içerisinde dağılmaktan vazgeçerde o hakkediyor bu haketmiyor gibi birbirlerini aşağılama tavırlarını bırakırlar…

  25. Yıllar önce ki hakkimizi hiçe sayıyorlar,bir daha girin diyorlar konu tamamen hukuksal olacak ,hukuk galip gelecek.
    İng Sinav için bir çok ülke kendi dilinde amm yayınlıyor ve uyguluyor , burda shgm İngilizce not 80 istiyor ,dünyada bu uygulamayı keyfi olarak yapan tek ülkeyiz, insanların ekmek parası ile oynamaktan vazgeçsinler . İng sınav en büyük sorumlusu tek bir havayolu şirketidir,,

  26. Bilindiği üzere bu kurumda feto baglantili kişiler tespit edildi ve görevlerinden uzaklaştırıldı.bunlardan biri de yıllarca teknisyenlerin lisans almasını zorlaştıran olup olmadık bahanelerle süreci tıkayan isimlerin başıydı. Acaba diyorum sektöre zarar vermesi kesin olacak bu düzenlemede feto parmağı olabilir mi? Thy’nin başarısı ortadayken ,rekor üstüne rekor kırılırken bu düzenlemenin getirilmesi bende bazi soru işaretleri oluşturuyor

    • 2 yıl önce

      İsim verin bari zaten anonimsiniz

      Cevapla
      • 2 yıl önce

        bu sektördeysen zaten isimleri bilmen lazım. shgm lisansını son 10 sene içinde aldıysan zaten ismi biliyorsundur. yok ben bilmiyorum dersen elindeki telefonda google uygulamasını aç arama kısmına fetö shgm yaz arat. çıkanları oku. başarılar.

        Cevapla
    • 2 yıl önce

      O kadar sahtekarlikla alinan sertifikali görmezden gelip shgm nin uygulamasini feto parmagi diye lansetmek tam feto taktifi

      Cevapla
  27. Dumenden cs olup otobandan ilerleyen klimacilar gergin digerleri icin genel kultur sinavi olabilir

    • 2 yıl önce

      Hokkabaz HATA cılar ve türevleri hokkabazlar yüzünden sektöre yine kibrit çakıldı.

      Bu kadar fırıldağın olduğu sektörde böyle olaylar bitmez. İyi oluyor.

    • 2 yıl önce

      Sen dümenden bile adam olamamışsın!Genel kültürden bahsediyosun ama argo konuşuyorsun.Sana bir kaç kitap tavsiye edeyimde hem argonu düzelt hem sektörde yıllanmış C/S abilerini kıskanmayı bırakda kendini geliştir.
      Bernard Shaw Gülen Düşünceler,
      Hüseyin Rahmi Gürpınar Gulyabani.

      • 2 yıl önce

        Doğru söze bu kadar tepki verdiğinize göre siz de hakkıyla C/S olmayanlardansınız galiba :)

      • Kimsenin kazandigi parada pulda inanin ki gozum yok sadece bu isin modulunden logbookuna tipinden ojtsine kadar kural kaideye uygun olmasi gerektigini dusunuyorum.Yoksa bu sektorde abilerimiz olmazsa isi kimden ogrenicez.Yanlisa yanlis demek bu kadar zor olmamali uslup icin kusra bakmayin.Ayrica adimin acilimi no pain no gain umarim bu herseyi ozetler sizin icin.

        Cevapla
    • 2 yıl önce

      Senin logbook’un da o abilerinin mühürleri var. Sen git ötede oyna yiğidim. Madem şaibe var sende baştan logbook yap

      • Sabaha kadar calisip sabah 9 da modul sinavina girip 3-11 vardiya ceviriyosam o abilerimin muhurledigi isleri aslanlar gibi silerim gram dahi uzulmem

  28. 2 yıl önce

    Akla tek gelen tek sey sinavin ucretli olmasi ve shgm nin de sertfikalarini almis personelden nasil para koparirim sorusunun cevabi bu genelgede olsa gerek:)

  29. Sen 15 sene önce EASA regülasyonu gereği 4-5 modülün bir kaç alt chapterından sınırlama kaldırma diye bir garabet ortaya çıkar ama bu sınavı yapacak 1 tane Türk kurum sağlama sonra başta THY olmak üzere sektörün tamamı bu sınavlara EASA yetkili yabancı ülke eğitim kuruluşundan senin onayın ile sınav olup Tapu gibi EASA onaylı belgelerini alsın,sende bunları kabul et devran dönüp hangi akla hizmet olduğu belli olmayan bir sebepten bu modüllerden tekrar, notu olmayacak,belgesi olmayacak bir sınav zorunluluğu icat et…Ağam bizimle dalga geçiyor herhalde

  30. 2 yıl önce

    Yanlış ilaç yazan doktor un doktorluğunu test etmek sınava tabi tutmak gibi bir uygulama doktorlar tarafından nasıl karşılanır.Nereniz doğru ben yaparım olur .
    Maalesef sektörden haberi bile olmayanların almış olduğu kararlar a birinin bu keyfiyata dur demesi gerekir.

  31. 2 yıl önce

    adam saat ücreti 60 dolar

  32. sghm bunu para icin yapiyor

  33. 2 yıl önce

    Sghm onaylı part66 kurumundan alınan modul sınavları ve elimizde mevcut onay belgeleri bulunduğu halde ve bu onay belgelerini ve modul sınavlarını kabul edip lisans tanzim eden shgm ne yapmayı amaçlamaktadır adama demezler mi madem uygun değildi bu personellere ne amaçla lisans tanzminde bulundun .Açıkçadı kendi pisliklerini temizleme amacı da güdülmektedir .

    • 2 yıl önce

      Uçağa İngilizce uçuruyor bu zamana kadar hep İngilizce uçurdu bundan sonra da İngilizce uçuracak.

      Cevapla