UTED OLAĞAN GENEL KURULUNA DOĞRU… YANLIŞLAR-YANLIŞLAR-YANLIŞLAR

 
 
Bu hafta UTED’in 2020 Genel Kurulu öncesi üyeleri aydınlatmak ve bazı yanlışları dile getirebilmek için, bilgilendirme amacı ile haftalık köşe yazımı bu konuya ayırmayı uygun gördüm.
1975 yılında girdiğim THY’de ilk olarak UTED’e sonra da sendikaya üye olmuştum. 1986 yılındaki UTED genel kurulunda başkanlığa aday olmuş ve o zamanki tüzük gereği, başkanlık ve yönetim kurulu ayrı ayrı seçildiğinden ben 3 aday içerisinden başkanlığı göğüslerken yönetim kurulu listem kaybetmiş ve başkanlık görevimi rakip listenin yönetim kurulu üyeleri ile yapmak zorunda kalmıştım.
Tabii ki o zamanlar başkanlık tek dereceli olduğundan, başkan eğer istifa ederse yönetim kurulu içinden başkan seçilemiyor ve dernek olağanüstü genel kurula gitmek zorunda kalıyordu.
Şimdilerde öyle bir durum söz konusu değil.  Genel kurulda 11 kişilik yönetim kurulu üyesi seçiliyor ve seçimi kazanan bu 11 kişilik yönetim kurulu, ilk toplantısında başkanı, başkan yardımcısını, genel ve mali sekreter vb… gibi icra kurulunu seçiyor. Kısaca başkanlık seçimi ayrı yapılamıyor. Hal böyle olunca yönetim kurulu istediği zaman oy çokluğu ile başkanını değiştirebilir.
Şimdi de gelelim olağan genel kurullara;
Dernekler tüzüklerindeki maddelere göre yönetilir. Tüzükler dernekler kanunu ve medeni kanuna uygun olmak zorundadır. Tabii ki UTED de aynı kanunlara tabi tüzük hazırlamak zorunda.
Şimdi, UTED’in 2020 olağan genel kurul ilanındaki çelişkilere bakalım:
Tüzüğün 7. maddesinin 3. fıkrası ; “Olağan genel kurul, 3 yılda bir, Ocak ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır” deniyor.
Bu maddeye göre Ocak ayında ilk toplantı yapılmalıydı. Çünkü Tüzük, Ocak ayı içinde tebligat yapılır demiyor, Ocak ayı içerisinde toplanır diyor. Tüzük böyle diyor demesine de 22 Şubat 2020 tarihi ilk toplantı günü olarak ilan ediliyor. YANLIŞ- 1
Ayrıca genel kurul ilanında sadece ilk toplantının tarihi ve yeri yazılmış. Hâlbuki genel kurul çağrısında ilk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci ve son toplantının yapılacağı yer ve saat de belirtilmeliydi.
Neden? Çünkü üyeler 24 saat, 3 vardiya çalıştıkları için, genelde ilk toplantıda çoğunluğu sağlamak çok zor. (Bu gerçekle zaten ilk toplantı yeri Bakırköy’deki dernek binası gösterilmiş. (Sanırım yönetim de ilk toplantıda çoğunluk sağlanamayacağını biliyor.)
Tüzüğümüz gereği, Yapılan Genel kurul çağrısında UTED yönetimi ikinci yani çoğunluğa bakmaksızın (yönetim ve denetim kurul üye sayısının en az iki katından az olamaz) yapılacak genel kurula çağrı ilanında 2. Toplantı gün ve yerinin belirlenmesi gerekirdi. YANLIŞ-2
Bu gerçeği tüzük şöyle yazmış. “Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir”  DİYOR.
Genel kurul çağrısında ikinci toplantı gün ve yeri belirtilmiş mi? Ben göremedim de…
Şimdide gelelim üye olma şartlarına
Madde3 : “Türkiye Sivil Havacılığının kabul ettiği Uçak Bakım Lisans türüne sahip olmak ya da bu lisansı alabilecek konumu olan bir iş yerinde çalışıyor olmak.”
18 yaşını bitirmiş ağır hapis cezasına veya taksirli suçlar haiz olmak üzere beş yıldan fazla hapis cezasına mahkûm olmayan, yüz kızartıcı suçlardan (yahut bu kanunla kurulması yasaklanan dernekleri kurmak ve idare etmek suçlarından birinden) kesin olarak hüküm giymemiş kişiler Yönetim Kurulu Kararı ile Asil üye olunur. Yönetim Kurulu üyelik müracaatlarını en geç otuz gün içinde karara bağlar. Asil üyeler dernek içinde ve ilişkin faaliyetlerinde eşit haklara sahiptirler.
Hal ve kural böyleyken iki ay önce yapılan bir başvuruya değil üye yapmak cevap bile verilmemiş.  YANLIŞ-3
Yayınlanmış Genel Kurul Gündemi 7. Maddeye bir göz atalım.
“Dernek Tüzüğün her maddesinin yeniden değerlendirilmesi ve ilave maddelerle birlikte tadil edilmesi,”   İŞTE BU TÜZÜK TADİLİ ÇOK ÖNEMLİ.
Çünkü Tüzük o dernek, sendika, siyasi parti, spor kulübü vb….nin Anayasasıdır. Çok elzem olmadıkça dokunulmaz, değiştirilmez. Değiştirilmesi gerekli ise, hangi maddenin nasıl değiştirileceği gerekçeleriyle beraber tek-tek önceden üyelere bildirilmelidir.
Şimdi bakın UTED Yönetimi ne diyor? “Dernek Tüzüğün her maddesinin yeniden değerlendirilmesi ve ilave maddelerle birlikte tadil edilmesi,  kısaca, biz tüzüğün her maddesini tekrar değerlendireceğiz ve ilave maddeler yazacağız diyerek üyeleri uyarıyor. Çok gerekli olmadıkça yapılmayan bu uygulama, yani derneğin Anayasası ile ilgili ön çalışmayı yapmış olmalılar ki bu kökten tüzük tadili yapmayı gündeme almışlar.
Buna da gerekli olmasa da normal diyebiliriz. Ancak, tüzüğün hangi maddelerinin değiştirilmesinin planlandığı, tek tek yazılmalı ve her değiştirilmesi düşünülen maddenin altına, genel kurula giren mevcut yönetim olarak neden gerekli görüldüğü ve değişikliklerin neler içereceği yazılmak zorunda.  YANLIŞ 4
Neden mi zorunda;
Mevcut tüzükte yazan bu maddelerin hepsinin tekrar değerlendirileceği yazılmış.
Yine tüzüğe bakalım. Örneğin; 5-Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi maddesi var…
Yönetimin bu maddelerin değişmesi için mutabık kaldığı hususlar var ki, TÜZÜK TADİLİ İSTEMİŞ. Mevcut gayrimenkulün satılması mı düşünülüyor veya yeni bir mülk alımımı planlanıyor ki tüzük tadili isteniyor?
O HALDE değiştirilmesi istenen her tüzük maddesini tek tek yazıp altına da, yeni maddenin ne olacağı ve neden gerekli görüldüğü açıklanmalıydı. Aksi takdirde, genel kurula katılanlar az sayıda olursa oldu bit tiye getirilir. Buna da baskın seçim ve baskın tüzük tadili denir.
Neden mi?
YÖNETİMİN GÖRÜŞÜ YAZILMALI Kİ GENEL KURULA GELMEYİ DÜŞÜNMEYEN ÜYE BİLE BU MADDELERDEKİ YÖNETİMİN GÖRÜŞÜNÜ OKUR VE O MADDENİN DEĞİŞMEMESİ VEYA DEĞİŞMESİ İÇİN GENEL KURULA GELİR.
Örneğin; 6-Üyenin ödediği aidat değişecek midir? Değişecekse talebiniz yazılmalı ki üye gelip kabul veya ret etsin.
Örneğin; 7-Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi. Bu konuda yönetim ne düşünüyor? Yazmalı ki üye genel kurula gelip EVET veya HAYIR diyebilsin. KISACA ÖNCEDEN DERSİNİ ÇALIŞABİLSİN.
Kısaca bu tür bir dolu madde masaya yatırılacak. Yönetim olarak ne planlandığı yazılmalı. Yönetimin görüşü neyse üyeler oraya hazırlıklı gelebilsin. Kendi aralarında ilgili tüzük maddelerinde yönetim ne gibi değişiklikler yapmak istiyor anlayabilsin ki genel kurula hazırlıklı gelebilsin.  
 
Değerli UTED üyeleri;
Şimdiye kadar hiçbir UTED genel kurulunu kaçırmadım. Bu genel kurul ilk toplantıda yapılamaz. Bu nedenle, kısmetse ikinci toplantıya gelip izlemeye çalışacağım. Vakit olursa da genel kurul bittikten sonra üyelerle karşılıklı bugüne ve geleceğe yönelik yapıcı bir sohbet gerçekleştirebilirim.  
Ancak; Derneğin son günlerde aldığı Anti Demokratik kararları ile katılımcı Demokrasiden uzaklaştığını, tüzüğe uymadıklarını gözlemlemekteyim. UTED, uçak teknisyeni için her şeydi. Şimdiye kadar alınan haklar veya geri gidişat, hepsi derneğin etkili veya etkisiz olması nedenlidir. ÜYELERİN DERNEĞİNE, DERNEK YÖNETİMİNİNDE ÜYELERİNE SAHİP ÇIKMASI GEREKİR.   
Bizim zamanımızda üye yapabilmek için çok çalışırdık. 2006 yılında 1200 üye ile bıraktığım derneğin üye sayısının, bugün sektörü izlediğimde, en az 4000 civarında olması gerekirdi. (Tüzüğümüz gereği özel havayollarında ki teknisyenler de üye olabilir )
Son günlerde UTED yönetiminin şu anda üye olmak için bekleyen adayları üye yapmadığını ve bu yolla yönetime girebilme ihtimali olanların önünün kesildiğini duymaktayım.
Ayrıca; Tüzükte yönetime girebilme şartları ile ilgili bir madde yok. Bir günlük üye bile, eğer arkasında üye desteği varsa, yönetime aday olabilir, seçilebilir. Çünkü aksine bir madde yoktur.
Hal böyleyken yok sen daha yenisin, şimdiye kadar neden üye olmadın diyerek üyelerin önü kesilemez. Tüzükte bu tür bir madde de yoktur.  Üyeden korkulmaz…
Yapılacak olan genel kurulda, mevcut yönetime muhalif ikinci bir listenin çıkmaması için üye yapmayarak aday olabilmenin önüne geçildiğini gözlemlemekteyim. Ayrıca;  UTED’in her geçen gün katılımcı demokrasiden uzaklaştığını gözlemliyorum.
 Üyesi ile ters düşebilen, Toplu iş sözleşmesinde aktif bir politika izleyemeyen, üyelerinin tümünü bağlayan yanlış kararlara itiraz bile etmeyen, sendikadan istifa etme adına atılan adımlarda, işverence işten çıkartılan teknisyenlere sahip çıkmamamın yanı sıra UTED dergi vasıtasıyla bile kınayamayan, Haksız yere ByLock suçlaması ile baş başa kalanların işe iadeleri ile hiç uğraşmayan bir dernek yönetimi varken Teknisyenler için istenilen hiçbir hakkın bu kafa yapısı ve pasif bir yönetim anlayışıyla alınamayacağını NET olarak söyleyebilirim. 
Ayrıca;
Pas bilet kullanımında Teknik A.Ş çalışanlarına yönelik değerlendirmede THY çalışanlarının altına düşürülmesinin mücadelesini, THY Genel Kurulunda, Teknik A.Ş çalışanlarının mağduriyetini dile getirerek yapılan yanlışı ortaya koymuşken UTED’in hiç desteğinin olmaması çok ilginçti.
İŞTE BU NEDENLE;
UTED üyelerince 2006 yılının ocak ayında yapılan ve 420 katılımcı üyenin 420 sinin el kaldırarak oy birliği ile tarafıma verdikleri payenin, yani, Maddi getirisi olmayan ancak manevi değeri yüksek Onursal Başkanlıktan istifamı genel kurula sunacağımı şimdiden bildirmek isterim.
Bu kararım, aynı zamanda mevcut dernek yönetiminin son günlerdeki, yasal ve etik olmayan yaptırımlarına yönelik bir tepkidir.
NOT/ Genel kurullarda her üyeye bir tüzük ve gelir ve giderlerin tek tek belirtildiği mali tablonun yanı sıra yönetimce ne faaliyetler yapıldığını belirten Faaliyet raporu dağıtılması gerekir. Genel kurul sürdürülürken üyeler de bu raporlara bakarlar. Bu raporun ilk toplantıda verilmesi tavsiye edilir. Çünkü üyeler sunduğunuz faaliyet raporu ve mali tabloları boş zamanlarında tek tek inceleme şansını bulurlar. 
 
 

Exit mobile version