UTED 52 yaşında

uted

UTED, Uçak Teknisyenleri Derneği bundan 52 yıl önce, 5 Aralık 1968 tarihinde Dernekler Masasının onaylaması ile resmen faaliyete başlamıştı. Bugün 5 Aralık 2020, UTED tam 52 yaşında. Bu tarih yani 5 Aralık, aynı zamanda Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanımasının yıldönümü. UTED kuruluş yıldönümümüz ve Kadın Hakları günümüz kutlu olsun.

10 kişiden oluşan UTED Kurucu Üyelerinden bugün hayatta kalan sadece 2 kişi, biri ben, diğeri de Necati Yüce. Rahmet-i Rahman’a kavuşan 8 meslektaşımızı (Fahrettin UÇARLAR, Aykut GÜNTEKİN, Basri ÇEKİCİ, Süleyman PİŞKİNOĞLU, İsmail DÖRTER, Hakkı ÇOKER, Ayhan YANIK ve Kurucu Başkanımız İlhan ACAR) rahmet ve minnetle anıyoruz.

Yarım asır önce UTED’in nasıl, hangi şartlarda kurulduğu hakkında kısa bilgi almak isteyenler UTED Web Sitesinin www.uted.org adresinde “UTED TARİHÇE” bölümüne girip bakabilirler.

UTED bir sivil toplum kuruluşu olarak yarım asır boyunca üyeleri olan uçak teknisyenlerine unutulmaz hizmetler sunmuştur. 90’lı yıllara kadar ülkemizde sivil havacılık olarak tek kuruluş durumundaki THY’nin Teknik biriminde çalışan üyelerinin işveren ve sendika tarafından yapılan Toplu İş Sözleşmelerinde (TİS) uçak teknisyenlerinin sorunlarının ve haklarının neler olduğunu hatırlatarak sorunların çözülmesinin ve haklarının temin edilmesinin takipçisi olmuştur. UTED Dergi, 70’li yılların sonlarında üyelerini bilgilendirmek ve mesleki gelişmelerine, eğitimlerine katkıda bulunmak için çıkarılmaya başlanmıştı. Bir diğer deyişle UTED Dergi, 40 yıllık geçmişe sahip, bir mesleki yayın organıdır.

Bütün bu ve benzeri faaliyetlerin üyelerinin varlığı ve destekleri ile yapıldığını biliyoruz. Üye olmazsa veya dernek yöneticileri üyelerinin maddi ve manevi desteğini göremezse dernek bir hiçtir.

Son yıllar hariç, üye desteği hep varken, bir tarihten sonra üyelerin dernekleri ile olan ilişkisi zayıflamaya, bozulmaya hatta çürümeye başladığını görüyoruz. Dernek yönetiminde görev alacak üyeler bu işten bir maddi menfaat sağlamaya sapmadan, kendi istirahat zamanlarını toplum için harcamayı kabul etmiş olmalıdırlar. Toplum için sağlanacak bir menfaat, elbette birey için de geçerlidir. Dernek için çalışmak özveri ister, toplumu kendinden daha öne almayı gerektirir. Üye, böyle idealist bir sorumluluk altına girmekten, toplumuna hizmet etmekten mutlu olmalı, haz duymalıdır.

“Ait olduğum toplumun menfaatleri beni ilgilendirmez, ben iş dışında kalan zamanımı ailem ve kendim için kullanacağım” diyenlerin dernek yönetimine aday olmamaları gerekir. Yönetimde görev alan herkes verilen görevi azimle ve eksiksiz olarak yapmak durumundadır. Bunun böyle olduğuna inanan ve öyle davranan üye kaldı mı? Dernek birey için değil ait olduğu toplum için çalışır, birey zaten o toplumun bir elemanıdır.

Üyeler toplumun değil, bireysel menfaatlerinin peşinden gitmeye başladıklarında, toplumsal dayanışma tükenmiş, toplumsal dayanışmanın tükendiği bir toplumda dernekçilik de bitmiş demektir.

Bu yılın ilk çeyreğinden itibaren küresel Covid-19 salgını nedeniyle havacılık nasıl diz çöktüyse, dernekçilik de diz çöktü. Uzun yıllardan beri yayın hayatında olan UTED Dergi bu yılın Mart ayından sonra yayınlanamadı. UTED’in üyeleri olan uçak teknisyenlerinin maaşlarında kesintiye gidildi, gelirleri kısıldı, bazıları işini kaybetti. Sanıyorum, dernek aylardır üyelerinden aidat almıyor. Çıkmayan dergi reklam alamadığı ve üyelerinin maddi ve manevi desteği de kesildiği için, dergi çıkarmak için gerekli olan gelirden mahrum kaldılar. Hiç olmazsa elektronik ortamda yayına devam edebilirlerdi ama, ne yazık ki, onu da yapamadılar. Neden yapılamadı? Bilmiyoruz.

Yönetim Kurulu ne durumda olduklarını bildirmiyor. UTED Web Sitesinde bilgi verilmeyince dedikodular çıkıyor. Dedikodulara inanırsak, yönetim kurulunun bir kısmı istifa etmiş. Yerlerine yedekler çağırıldı mı? Bilmiyoruz. Yönetim kurulu olarak periyodik toplantıları yapılıyor, sorunlara çözüm bulunuyor mu? SAW’daki üyelerin yararlanması için Kurtköy’de bir lokal açılmıştı. Halâ faal mi, kirası ödenebiliyor mu? Bilmiyoruz. Hani bir söz vardır; “üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi”

Yarım asırı devirmiş UTED güncel tabir ile yoğun bakımda entübe edilmiş gibi. Hayatta kalan kurucu üyeler olarak UTED’in bu entübe edilmiş durumundan çok üzüntülüyüz. Biz yaşamasından ümidimizi kesmedik ama ilgisiz üyeler ve maddi manevi desteği kaybetmiş yönetim kurulu ile, yaşasa bile akciğerlerinde kalıcı hasar oluşmadan kurtulursa ne mutlu UTED’e.

Sevgili Kadir Ural abinin dediği gibi, “UTED’i biz kurduk, büyüttük, bugün 52 yaşına geldi, gençlerin yaşatıp büyütmeye devam edeceklerine inanmak istiyoruz”

Doğum günün kutlu olsun UTED, nice sağlıklı yıllara..

Erhan İnanç (5 Aralık 2020)

Exit mobile version