2010 yılından bu yana 7-13 Mart tarihleri arası “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” olarak kutlanıyor. Kabin memurundan, pilotuna hatta uçak teknisyenine artık tüm dünyada uçuşlara kadın eli değiyor…
Baronesse Raymonde de La Roche’un dünyanın ilk kadın pilotu olarak lisanslandırıldığı 8 Mart 1910’un yüzüncü yıldönümüne
denk gelen 2010 yılından sonra, 8 Mart’ı kapsayan hafta, her yıl farklı ve anlamlı bir tema ile “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” olarak kutlanıyor.
Artık kadınlar dünyanın birçok ülkesinde bir uçuşun gerçekleşmesi için gereken operasyonel tüm ekiplerde yer alıyor. Havaalanı güvenliğinden tutun da, uçak teknisyeninden, pilotuna kadar… Kadın kabin memurlarının sayıca ağırlıkta olduğu ise aşikar. Ülkemizdeki kadın havacılarla sektöre kattıkları iş gücünü ve mesleklerinin bilinmeyen yanlarını konuştuk. Ve yine gördük ki; kadın havada, karada güçlüdür…
“Ailem destek oldu”
Müge Sıraay (AtlasGlobal-Uçan Şef )
Havacılık sektörüne girmeden önce ailem ve çevrem bana hep destek oldu. Gökyüzünden dünyayı farklı bir bakış açısıyla görüyoruz. Hayatın monotonluğundan uzak, eğlenceli, yeni insanlar ve kültürler tanımamızı sağlayan mesleğimizi bütün genç arkadaşlarıma samimiyetim ile tavsiye ederim.
“Ofisimiz gökyüzünde”
Ebru Yakışır (Atlas Global-UçanŞef)
Mesleğimin benim açımdan en zor yanı özel günlerde sevdiklerimizle beraber olamamak sanırım. Yine da her gün bir sürü insanı tanımak, onların emniyetinden, konforundan sorumlu olmak iyi hissettiriyor. Bizim ofisimiz gökyüzünde ve her gün o manzarayı görmek büyüleyici. Bazen uçuş ekibinin hepisi kadınlardan oluşuyor, anons başladığında tüm yolcularımızın yüzündeki o gülümseme fazlasıyla mutlu ve güçlü hissettiriyor.
“Hata kaldırmayan bir meslek”
Gaye Karakuş (THY-Teknisyen)
Uçaklar, hep ilgi alanımdı zaten bu yüzden üniversitede uçak gövde-motor bölümünü okudum. Mezun olduktan sonra Turkish Technic’te işe başladım ve iki buçuk senedir çalışıyorum. Hata kaldırmayan bir meslek bizimkisi. En ufak bir hata yaralanmamıza, can kaybına sebep olabiliyor. Havacılık kuralları kanla yazılmıştır. İşe başlamadan önce “yapamazsın” diyenler çok oldu. Hâlâ “nasıl yapıyorsun, zor değil mi?” diyenler de var. Daha çok hırslanıyorum ve daha başarılı oluyorum. Gelişmekte olan bu sektörde daha çok kadın görmek istiyoruz. Gökyüzünde gördüğüm her uçak beni mutlu ediyor. İçimden “O uçakta ben de çalıştım, benim elim değdi” diyorum. Tarifsiz bir duygu.
“İnsanları birbirine kavuşturuyoruz”
Derya Söylemez (THY – Teknisyen)
Mesleğimiz fiziki, kimyevi açıdan ağır ve yüksek sorumluluk bilinci gerektiren bir alandır. Gençlere, sorumluluk bilincini en yüksek düzeyde tutmalarını ve tüm dökümanlar yabancı dilde olduğu için yabancı dil öğrenimi ve pratiği hususunda kendilerini geliştirmelerini önerebilirim… Bakımdan çıkardığımız uçakların, insanları birbirine kavuşturduğunu düşünmek ve havada güvenli bir şekilde süzüldüğünü görmek büyük mutluluk veriyor.
“Yolcular kadın pilotları alkışlıyor”
Ayşe Gül Akgül (Pegasus-Pilot)
Çocukken Adana İncirlik’ten havalanan F-16’ları izlerken karar verdim pilot olmaya. Hava Harp Okulu’nu bitirdikten sonra F-4 pilotu oldum. Uçmak en büyük aşkım. 18 yıdır bu işi yapıyorum. Ordudan malulen emekli olduktan sonra Pegasus’ta çalışmaya başladım. Önceden Vatan görevi yapıyordum, harbe hazır şekilde bekliyordum. Şimdi ise rota bekleyip hava ulaşımı yapıyorum. Dünyada bilim kadınları, astronotlar var. Hiçbir kadın kolaycılığa kaçmamalı ve daha yoğun çalışıp sevdiği işi yapmalı. Erkek ve kadın arasında meslek ayrımı olmamalı, kadınlar da her yerde olmalı. Yolcular kadın bir pilotla uçacaklarını öğrenince şaşırıyorlar ve anons sonrası alkışlıyorlar. Kokpitte iki kadın pilot olduğunda durum daha da farklı. Kadın dayanışması oluyor. İnsanlar bu duruma çok seviniyor.
“Bu uçak uçmaz diyenler oldu”
Duygu Baysal (Pegasus-Pilot)
Hukuk fakültesini bitirdikten sonra 2 yıl avukat olarak çalıştım ama pilotluğa ilgim hep vardı. Babam da pilot olduğundan beni destekledi ve avukatlığı bıraktım. Anonslarda pilotun kadın olduğunu öğrenen yolcuların çok mutlu olduğunu görüyoruz. Hatta tebrik eden teyzelerimiz, amcalarımız oluyor. Bunları gördükçe işimizi daha çok seviyoruz. Birkaç kez tepki gösterenler de ‘bu uçak uçmaz’ diyenler de oldu. Pilotluk düzensiz bir hayatı da beraberinde getiriyor. Pilot olmak isteyenler, önce düzensiz bir hayat isteyip istemediklerini kendilerine sormalılar. Kadınların çoklu görev paylaşımlarında erkeklerden bir tık üstte olduğunu düşünüyorum.
“Kadın ekipler yolcuları gururlandırıyor”
Sinem Güven (Atlas Global-Hostes )
İlk hostes olmayı düşündüğümde çevremde “Yapamazsın, uçmak mı, ayağın yere basmalı, korkmuyor musun?” gibi sözler söyleyen kişiler çok oldu. En büyük desteği ve cesareti bana ailem verdi. Anlatmakla bitmeyecek çok güzel yönleri var mesleğimin. Yaşam standartlarımız normalin üzerinde. Her türlü kültürü hem tanıyıp hem de görerek yaşıyorsunuz. Pilotundan, kabin amirinden, kabin memurlarına kadar tüm ekibin kadın olduğu uçuşlar tüm yolcuların yüzünü gülümsetiyor ve bizi tebrik ettiklerini söylüyorlar. Biz kadınların göklerde olması gurur verici.
“Asfalttan göklere eriştik”
Evin Eren (Çelebi Hava Servisi – Yer hizmetleri)
Havacılık; gece vardiyasında çalışmanın yanı sıra çok soğuk ve çok sıcak havalarda apronda, uçak altında çalışmayı gerektirdiğinden kolay bir sektör değil. Türkiye şartlarında evde kadın olmak kadar çalışan kadın olabilmek de toplumda yer edinmiş ve kadını ikinci planda tutan erkek zihniyetiyle mücadeleyi gerekli kılıyor. Fakat insanların uçuş güvenliklerini kadın pilotlara emanet ettikleri ve kadın üst düzey yöneticilerin fark edilir oranda olduğu havacılık sektöründe çalışan kadınlar olarak biraz daha şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Kadının evden çıkıp, ayağını asfalta koymasının sorun olduğu dönemlerde bile havacılık sektöründe çalışan kadınlar sayesinde asfalttan göklere erişmiş durumdayız.(milliyet)