featured

UKRAYNA'NIN AN-225'İN HAKLARININ ÇİN'E GEÇTİ İDDİASI

Dünyanın en büyük uçağına sahip olan Ukrayna’nın, uçağı Çin’e sattığı iddia edildi
Çin medyası, Ukraynaca “Hayal” anlamına gelen “Mriya” isimli AN-225 tipi uçağı Çin Hava Yolları´nın satın aldığını öne sürdü. Çin devlet kanalı CCTV News, Ukrayna devlet işletmesi Antonov ile Çin hava yolu şirketi China Airspace arasında 30 Ağustos tarihinde imzalanan anlaşma ile, AN-225 uçağının tüm haklarının ve teknik çizimlerinin Çin´e geçtiğini açıkladı.
Böylece Çin´in havacılık alanında çok gelişmiş bir teknolojinin sahibi olduğu, Çin yapımı ilk AN-225´in üretiminin 2019 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığı belirtildi.
Ukraynalı Antonov şirketi ise, AN-225 uçağının telif haklarının Çin´e satıldığını yalanlandı. Yapılan açıklamada, “Çinli Aerospace Industry Corporation of China (AICC) şirketi ile yalnızca AN-225 programına yönelik işbirliği anlaşması imzalandı” denildi.
Anlaşmanın, modernize edilmiş ikinci AN-225´in üretimi ve ilerleyen dönemde uçağın seri üretimine geçilmesi konusundaki mutabakatı içerdiği ifade edildi.
Sovyetler Birliği´nin uzay mekiği Buran´ı taşımak için Ukrayna´da 1985-1988 yılları arasında üretilen AN-225, 2001 yılında modernize edilerek yeniden kullanılmaya başlandı. Şu ana kadar sadece bir adet üretilen AN-225, geçtiğimiz aylarda ticari uçuşlara başlamıştı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 8 sene önce

    Çin’in AN-225 gibi devasa boyutlu bir uçakla ne taşıyacaklarını merak etmeye başladım. Mutlaka işin arkasında askeri bir kullanım çıkacaktır ama bu tip işleri daha kolay ve pratik olarak AN-140 ile de yapabilirler. Üstelik AN-140 üretimi ve idamesi çok daha kolay/ucuz olacak bir uçak iken…???

    Cevapla