Ukrayna F-16 Savaş Uçaklarına Kavuştu

Ukrayna F-16 Savaş Uçaklarına Kavuştu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD yapımı F-16 savaş uçaklarının Ukrayna’ya teslim edildiğini duyurdu. Zelenskiy, Ukrayna Hava Kuvvetleri Günü kapsamında düzenlenen törende, bu önemli adımı uzun süren müzakerelerin ardından gerçekleştirdiklerini ifade etti.

F-16’lar Ukrayna’da

Zelenskiy, konuşmasında F-16 savaş uçaklarının Ukrayna topraklarında olduğunu ve Ukrayna’nın hava savunma yeteneklerini önemli ölçüde güçlendireceğini belirtti. “Havacılığımızın yeteneklerini güçlendirmek, hava savunmamızın ve savunma kuvvetlerimizin kapasitelerini artırmak için birçok toplantı ve müzakere gerçekleştirdik. Sık sık ‘imkansız’ yanıtını aldık ancak nihayetinde savunma ihtiyacımız karşılandı ve F-16’lar artık gökyüzümüzde bir gerçeklik” şeklinde konuştu. Zelenskiy, jetlerde eğitim gören Ukraynalı askerlerle gurur duyduğunu da vurguladı.

Ek Savaş Uçakları ve Pilot Eğitimleri Bekleniyor

F-16 uçağı ve eğitimli pilot sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Zelenskiy, ek savaş uçaklarının beklendiğini ve Ukraynalı pilotların eğitimlerinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, komşu ülkelerin Rus füzelerini etkisiz hale getirmeye yönelik çabaların artırılması gerektiğini ifade etti.

Zelenskiy, “Komşu bir ülkenin füzelerini düşürmemize yardım etmesi büyük bir sorumluluk. Bu koalisyonun oluşturulması uzun zamandır gerekmekteydi ve bu karar ortaklarımız için zor olabilir, ancak biz bu sorumluluğu üstleniyoruz” dedi.

Teşekkür Mesajı

Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Zelenskiy, “F-16’lar konusunda gerçekten yardımcı olan tüm ortaklarımıza, uçak talebimizi ilk kabul eden Danimarka, Hollanda ve ABD’ye minnettarım” ifadelerini kullandı.

F-16 savaş uçaklarının Ukrayna’ya kaç adet teslim edildiği ise açıklanmadı.

Exit mobile version