Hava yoluyla seyahat ederken, birinin kulak ağrısından şikayet ettiğini duymak nadir değildir. Kulak sorunları uçuş sırasında herkesi etkileyebilir. Bu yazımda kulak ağrısının nedenlerini ve bir sonraki uçuşunuzda deneyebileceğiniz bazı çözümleri açıklayacağım.
Modern uçaklar bir mühendislik ve teknoloji harikasıdır. Yüzlerce yolcuyu anormal hiçbir şey hissettirmeden yerden 30.000-40.000 feet (10.000 metre ve üzerinde) yüksekte uçurmak gerçekten de inanılması zor bir başarıdır.
Uçaktaki herkesin rahat ve konforlu bir yolculuk yapmasını sağlamak için kabine yapay olarak basınç uygulanır. Kabin basınçlandırması, oldukça karmaşık bir sistem olmasına rağmen, basitçe söylersem; “yüksek irtifalarda uçmayı mümkün kılmak için iklimlendirilmiş havanın uçağın içine kontrollü bir şekilde pompalanmasıdır” diyebilirim. Bununla birlikte, bazı insanlar için yerdeki doğal atmosferik basınçtan yapay basınçlandırmaya geçiş tam olarak pürüzsüz olmayabilir.
Kabin basıncı, yolcular için uygun kalmasını sağlamak için otomatik elektronik kontrollü basınçlandırma sistemi iyi bir görev yapar. Sistem, uçağın irtifa kazanımıyla doğru orantılı olarak çalışır. Sistem gerçekte, uçak daha kalkışa başlarken pistten kalkmadan önce, kabine basınç vermeye başlar.
Kulağın içindeki basınçla dışındaki basınç farkı çok fazla olduğunda, kulak zarlarınızda oluşan strese bağlı olarak rahatsızlık veya ağrıya neden olabilir. Bu durumun tıbbi terimi Kulak Barotravması’dır. Sadece uçuşta değil, uzun ve dik bir yokuşta aracımızı yokuş aşağıya yüksek hızda sürmemiz (hızlı irtifa kaybı), hafif bir kulak barotravması yaşamamıza neden olabilir.
Uçuşlarda oluşan kulak ağrısı, kulağınız çevredeki ortama göre basıncı eşitleme imkanına sahip olduğunda ortadan kalkacaktır. Ağrıyı gidermek veya azaltmak için yapabilecek bazı şeyler var.
Ancak, uçuşta kulak ağrınız dayanılmaz derecede fazla oluyorsa, uçmadan önce durumunuzu bir tıp uzmanıyla görüşmenizi öneririm.
Sağlıklı uçuşlar
Erhan İnanç