featured

UÇUŞ TABİPLERİNİN SHGM TARAFINDAN YETKİLENDİRİLMELİ

Havacılık Tıp Merkezleri hakkında bilgi veren Koru Ankara Hastanesi Havacılık Tıp Merkezi Başkanı Uçuş Tabibi Dr. Hülya Doğan Yedikardaşlar, merkezin; havacılık personelinin sağlık muayenelerini ulusal ve uluslararası sivil havacılık mevzuatlarına göre yapan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yetkilendirilen ve denetlenen, SHGM’ne karşı sorumluluğu olan sağlık kurum veya kuruluşlar olduğunu söyledi.
Havacılık Tıp Merkezinin üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri, özel hastaneler veya tıp merkezleri içinde kurulabileceğini söyleyen Dr. Yedikardaşlar, Havacılık Tıp Merkez Başkanının yetkili bir uçuş tabibi olup, bünyesinde havacılık tıbbı alanında temel ve ileri düzeyde eğitim almış en az 2 yetkili uçuş tabibi ve uzman doktoru bulundurduğunu ifade etti. Dr. Yedikardaşlar, “Merkezler, havacılık sağlık muayene ve tetkiklerini yapabilecek tıbbı-teknik teçhizatla donatılmış olmalıdır. Uçuş tabiplerinin havacılık tıbbı konusunda temel ve ileri düzeyde eğitim aldıktan sonra, SHGM tarafından yetkilendirilmesi gerekmektedir” dedi.
Yetkili uçuş tabibinin havacılık personelinin sağlık muayenelerinin takibini yapıp, sağlık kurulunda yer alan uzman hekimler ve konsültasyon gereken durumlarda konsültasyon hekimlerle koordinasyonu ve uçucu personel sağlık muayenelerinin ulusal ve uluslararası sivil havacılık mevzuatları olarak yapılmasını sağlayıp, sağlık kurulu içinde kurul başkanı olarak görev aldığını belirten Dr. Yedikardaşlar, “Havacılık personeli sağlık muayeneleri sonucunda ilgili mevzuatlara göre değerlendirme yaparak görevini yerine getirmeye elverişlilik/elverişsizlik kararlarının alınmasını sağlar, sağlık muayene raporlarını düzenler, SHGM-Hava Sağlık Birimi ile yazışmaları takip eder ve SHGM’ne karşı sorumluluğu olan tabiplerdir” açıklamasında bulundu.
“İşlemler, tıbbi gizliliğe uyularak yürütülmektedir”
Uçucu personel sağlık muayenelerinin yetkili uçuş tabibi başkanlığında dahiliye, nöroloji, psikiyatri, göz ve kulak burun boğaz uzmanlarından oluşan bir sağlık kurulu tarafından gerçekleştirildiğini, gerek görülen durumlarda diğer uzmanlık dallarının konsültasyonuna başvurulduğunu, ilgili mevzuatlara göre uçuşa elverişlilik/elverişsizlik kararı verildiğini, karar ve ilgili dokümanların SHGM’ne basılı doküman olarak gönderildiğini dile getiren Dr. Yedikardaşlar, “Sağlık muayenesi ilk muayene, periyodik muayene, genişletilmiş muayene, özel durum muayenesi, hakem muayenesi, alkol-psikoaktif madde takip muayenesi, kaza kırım sonrası takip kapsamlarında yapılmaktadır. Uçucu personel sağlık muayenelerinde; yukarıda açıklanan uzman muayenelerinin yanı sıra, tam kan sayımı, kan biyokimya tetkikleri (şeker, kolesterol, trigliserid, karaciğer enzimleri, ürik asit), idrar tahlili, kanda sedimentasyon, yaşa göre değişen periyotlarda EKG, solunum fonksiyon testleri, akciğer grafisi, odyometri, görme alanı tetkikleri yapılmaktadır. Tıbbi endikasyon söz konusu olduğunda gerekli diğer tetkikler de yapılabilmektedir” dedi.
Havacılık sektörünün son yıllarda ani ve hızla büyümesi sebebiyle sektördeki insan kaynaklarının da hızla arttığının altını çizen Dr. Yedikkardaşlar, “Havacılık personelinin uçuş görevlerini yapabilmeleri için uluslararası ve ulusal mevzuatlar çerçevesinde tıbbi açıdan uygun olup olmadıklarının değerlendirilmesine yönelik ilgili işlemler, tıbbi gizliliğe uyularak yürütülmektedir” ifadelerini kaydetti. Dr. Yedikardaşlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Koru Ankara Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Havacılık Tıp Merkezimiz SHGM tarafından 16 Aralık 2016 tarihinde yetkilendirilmiş olup, üç yetkili uçuş tabibi ile hizmet vermektedir. Havacılık personeli sağlık muayenelerinin güvenilir ve etik ilkelerden ödün vermeden yapılmasına yönelik olarak tüm organizasyonu sağlamak; mükemmel sağlık hizmetini kaliteden ödün vermeden uygun fiyatlarla sunmak, yönetim felsefemizin ve kalite politikamızın temel ilkeleridir.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir