Uçuş Planları Yeniden Şekillendi: Afganistan Daha Güvenli Mi?

Uçuş Planları Yeniden Şekillendi: Afganistan Daha Güvenli Mi?

Son dönemde İsrail ile İran arasında artan gerilim ve füze saldırıları, ticari havayollarını uçuş rotalarını yeniden gözden geçirmeye zorladı. Singapur Havayolları, British Airways, Lufthansa, Türk Hava Yolları, Thai Airways ve Air France-KLM gibi büyük havayolu şirketleri, daha önce tehlikeli olarak değerlendirdikleri Afganistan hava sahasını yeniden tercih etmeye başladılar.

Afganistan’ın Yeniden Kullanımı

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından, havayolu şirketleri ülke üzerindeki uçuşları durdurmuştu. Ancak, İran ve İsrail arasındaki düşmanlıkların şiddetlenmesiyle birlikte, Afganistan üzerindeki hava sahası daha az tehlikeli olarak değerlendirilmeye başlandı. Pilotlara, 32.000 feet’in üzerinde uçmaları tavsiye ediliyor, çünkü bu yükseklikte yerden havaya silahların etkisinin azaldığı düşünülüyor.

Uçuş Planlarındaki Değişiklikler

Uçuş takip grubu Flightradar24’e göre, uçuş rotalarındaki değişiklikler, İsrail ve İran arasındaki füze ve insansız hava aracı saldırıları sırasında Nisan ortasında başladı. Ancak, bu değişikliklerin asıl artışı, Temmuz ayı sonunda Hamas ve Hizbullah’ın üst düzey isimlerinin öldürülmesinin ardından yaşandı.

Exit mobile version