Havayolu şirketlerinin kodları, havacılık endüstrisinin vazgeçilmez kodlarıdır. Uçuş bilgi ekranlarında, uçak takip sistemlerinde, biletlerimizde ve hatta kredi kartlarımızın üzerinde bile bu kodları görmeniz mümkün.
Her biri belirli bir kombinasyonla oluşturulan ve bu kodların arkasına konulan rakamlarla da uçuş numaralarımız belirleniyor. Bu numaraların önemi her havayolu şirketine göre farklılık gösterse de milli bayrak taşıyıcımız olan Türk Hava Yolları’nda sayı ne kadar küçük ise uçulan destinasyon o kadar önemli anlamı çıkıyor. TK 1 Türk Havayollarına ait İstanbul New York uçuşudur. Dönüş bacaklarına ise bir sayı fazla yazılarak (TK-2) aynı hattın dönüş bacağını belirtmesi sağlanır.
1-9999 rakamlarına kadar ulaşabilen uçuş rakamlarında bazı değişik uygulamalarda var. Örneğin Türk Hava Yolları’na ait TK-1881 Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün doğum yılı ve doğum yeri olması sebebiyle Selanik uçuşuna verilen koddur.
Herhangi bir karışıklığa sebebiyet vermemek içinse uçuş kodlarında uçak tiplerinin numaraları kullanılmaz. 777, 320, 380 gibi. Bazı havayolu şirketleri de batıl inançlar ile açıklanabilecek 13 ve 666 sayılarını kullanmıyor.
İstisnaiyi durumlar oldukça fazla olsa da genellikle kuzey ve doğu seferleri için tek sayılar, güney ve batı seferler içinse çift sayılar seferlere atanır.
Havayolu şirketlerine atanan kodlara örnek vermek istersek;
SU= Soviet Union – Aeroflot
RO= Romanya – Tarom
NH= Nippon Helikopterleri – ALL NIPPON AIRLINES
AA=Amerikan Airlines
DL=Delta Line Airlines
şeklindedir.