UÇUŞ GÜVENLİĞİNDE ÖNEMLİ ADIM

Türk mühendisler, pistlerde bulunan ve uçak motorlarıyla donanımlarına zarar veren, kaza riskleri yaratan yabancı cisimlerin belirlenmesine yönelik, yapay zeka destekli elektro-optik tespit sistemi geliştirdi
AR-GE çalışmaları yürüten ArgosAl Teknoloji, Havaalanı Yabancı Madde Akıllı Tespit Sistemi (A-FOD) ile TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Programı’ndan yararlanmaya hak kazandı.
A-FOD sistemi, uçakların yolcu aldıkları apron alanları, uçuş sırasında bekledikleri taksi yolları, kalkış ve iniş pistlerine kadar tüm alanları gerçek zamanlı olarak kontrol ediyor.
Sistemle, uçuş güvenliğini tehlikeye atabilecek yabancı cisimler anında uçuş kontrol ve temizlik ekiplerine bildirilerek ortadan kaldırılacak.
LAZER DESTEKLİ SİSTEM
Böylelikle olası kazaların ve milyonlarca dolarlık hasarların önüne geçilecek. Lazer destekli işaretleme sistemiyle sahada kolay tespit ve temizlik yapılmasına olanak veren A-FOD, elektromanyetik sistem kullanılmadığından uçuş güvenliğini etkilemiyor. Sistem gözetleme işlemini de uçuş trafiği açısından olumsuzluk yaratmadan gerçekleştiriyor. Her türlü hava koşulunda çalışan sistem A-FOD, Amerikan Federal Havacılık İdaresi’nin kriterlerini tam olarak karşılıyor.
Dünyaya ihraç edilecek
A-FOD sistemiyle Türkiye’nin ve dünyanın ihtiyaçlarına çözüm üreten yüksek teknolojili bir ürün tamamen yerli olarak geliştirilecek. Yabancı cisim tespiti konusunda yurtdışına bağımlılık ortadan kaldırılacak. Türkiye’nin uçuş trafiği çok yoğun havalimanlarında kendini ispat etmiş bir ürün, dünya pazarlarına kolayca ihraç edilecek.
 

Exit mobile version