Bilindiği gibi 01.01.2017 tarihinden sonra tüm uçucu ekipleri yakından ilgilendiren UÇUŞ VE GÖREV SÜRESİ SINIRLAMALARI İLE DİNLENME GEREKLİLİKLERİ TALİMATI (SHT – FTL) yürürlüğe girecek.
Birlikte yeni talimatı inceleyelim;
SHT-FTL, Avrupalı uçuş ekiplerinin hali hazırda kullandığı EASA-FTL’in bire bir kopyası olduğu görülmekte. Neredeyse harfi harfine Türkçe’ye çevrilmiş hali. Bilindiği üzere 18 Şubat 2016 tarihinde Avrupa’da yürürlüğe giren bu FTL’e, Türkiye’de kademeli olarak geçilecek ve son hali 01.01.2019 tarihinde uygulanacak olarak karar alınmış
Bu kadar beklemeye gerek var mıydı? Önce bunu sorgulamak lazım. Sanırım havayolu şirketlerine zaman tanıma amaçlı olsa gerek. Uçucu ekipler yıllardan beri SHT-6A ile uçmak zorunda bırakıldılar. SHT-6A daki bir çok madde yanlış kullanıma ve yoruma çok açık olduğundan, havayolu Şirketlerin usta ekip planlamacıları SHT-6A daki açıkları kullanarak uçuş ekiplerini haksız ve illegal bir şekilde planladılar. Tabii ki onları suçlamak da yanlış. Çünkü onlara da yukarıdan talimat verildiğinden bu yollara sapmışlardır. Nede olsa şirket çalışanları. Yukarı makamların dediğine uymazsan kapı dışarı edilirsin.
SHGM zaman zaman kontroller yaparak bu hataları yakaladı ama …..
01.01.2017 yürürlüğe girecek FTL’de öyle görülüyor ki ustalaşmış planlamacılar, şirket menfaatine yapacakları haksız ve illegal planlamalarda zorlanacaklar. Özellikle Sorumlu Kaptan Pilot Kararı konusunda, dinlenme süreleri ve boş günler konusunda kısıtlayıcı yeni yaptırımlar var. Ben yine de SHGM’nin kontrolu elden bıraktığı an çok yaratıcı olan ekip planlamacıların aldıkları emirle bu yeni talimattaki maddelerin açıklarını bulup eskisi gibi şirket menfaatine planlamaya devam edebileceklerine inanıyorum.
Bu nedenle burada SHGM’ye bir çağrı yapmak gerekiyor.
Sevgili SHGM; EASA talimatını kopyalayıp yapıştırmak yetmez.Bu talimatın etkili olup uçuş ekiplerini gerçekten dinlendirmek ve uçuş emniyetini sağlamak istiyorsanız kontrol mekanizmasını eskisinden daha iyi ve etkili çalıştırmanız gerekecek. Ekip planlama ve şirketler SHGM’nin nefesini ensesinde hissetmediği sürece bu yeni talimatın hiç bir anlamı olmayacaktır.
Neden olmaz? Çünkü ekip planlama aynı şirketin çalışanı olduğundan talimatı şirket tarafına yontmak zorunda bırakılabilirler.
Yeni FTL’de Aşırı yorgunluk risk yönetimi (FRM) denilen yeni bir olgu var. Bu SMS gibi Türk havacılığının yeni tanıştığı bir olgu. Şirketler ekiplerin dinlenmesini bu yeni FRM ile sağlayacaklar. Yeni FTL de IR – ORO.FTL.120 başlığı altında FRM için yeni kurallar ve talimatların olduğu görülüyor ama bunlar tamamen şirketlerin kontroluna bırakılmış.
Hatırlarsanız Türk havacılığı SMS ile tanıştığı zaman uçuş emniyeti adına çok umutluyduk ama SMS ne yazık ki,sadece şirketlerin manuelleri arasında kaldı. İşin aslına baktığımızda gerçek anlamda uygulanan bir SMS yok. Sistem; Var mı? Var mantığında çalışıyor.
Gönül ister ki,FRM, SMS gibi olmasın
SHGM SHT-6A’da yapılan haksız ve illegal planlamaların 01.01.2017 tarihinden sonra tekrarını istemiyor ve bu konuda samimi ise, EASA (SHT).FTL’in Türkiye’de layıkıyla uygulanarak uçucu ekiplerin dinlendirilmesini sağlamalıdır. Bu nedenle SHGM kontrol mekanizmasını arttırması gerekiyor. SHGM bilhassa her şirketin uçuşları planlayan ekiplerini kontrol altında tutması gerekiyor. Kısaca fiziki denetim şart.
Bunun yanı sıra tabii ki isimsiz raporlama sistemi ile yapılan yanlışları yakalamak mümkün.
SHGM-FTL İÇİN TIKLAYIN
http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/talimatlar/SHT_FTL.pdf
.