Uçan Asker Bu Sefer Başardı

Fransız mucit Zapata, Flyboard’la helikopter eşliğinde Manş Denizi’ni geçti…

Fransız mucit Franky Zapata, Flyboard isimli uçan kaykayıyla İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi’ni başarıyla geçti. Zapata geçtiğimiz ay yaptığı denemede dengesini kaybedip denize düşmüştü.

Agence France Presse’in haberine göre Zapata, gazyağı yüklü sırt çantasıyla Calais yakınlarındaki Sangatte’den kalkıp Dover’deki Aziz Margaret Koyu’na kadar olan 35 kilometrelik mesafeyi 22 dakikada geçti.
Zapata’ya uçuşu sırasında üç helikopter eşlik etti ve Zapata yolculuğu sırasında saatte 170 kilometre hıza kadar yükseldi.
Eski bir jet-ski şampiyonu olan Zapata 25 Temmuz’da ilk denemesi sırasında yakıt ikmali yaptığı sırada denize düşmüştü. Yolculuğun en zorlu kısmı yakıt ikmali sırasında sırtındaki çantayı gaz yağı yüklü başka bir sırt çantasıyla değiştirmekti.
Uçuş sonrası gazetecilere açıklamalar yapan Fransız mucit “Üç yıl önce bir makine yaptık ve şimdi Manş Denizi’ni geçtik, bu çılgınca. Tarihi bir olay mı değil mi, buna ben değil zaman karar verecek” dedi.
Fransa ordusu Zapata’nın teknolojisini askeri amaçlarla geliştirmek istemiş ve Zapata’nın Z-AIR adlı şirketine 1.3 milyon avro hibe etmişti. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Flyboard’un birçok amaç için kullanılabileceğine işaret etmiş “Örneğin uçar bir lojistik platform olarak veya bir saldırı platformu olarak düşünülebilir” demişti.

Exit mobile version