UÇAKTA KEMER BAĞLAMAMANIN CEZASI ARTTI !

İngiliz Havayolları British Airways’in tek koridorlu Airbus A320/A321 uçaklarının önümüzdeki yıldan itibaren koltuk aralıklarını daraltacağını açıklaması yanında büyük bir tartışma başlattı. Türkiye’de uçakta kemer bağlamayanlara verilecek ceza da 1.000 TL’den 1.500 TL’ye çıkarıldı.
Eskiden düşük maliyetli havayolu denildiğinde akla hemen kabinde koltuk aralıkları dar, ikramı satan, bagaj limitleri geçildiğinde hemen ekstra ücret alan şirketler gelirdi. Son yıllarda koltuk aralığı hariç diğer özellikler büyük havayolu şirketleri tarafından da uygulanmaya başlandı. British Airways’in (BA) aldığı son kararla, koltuk aralıkları konusunda da yeni bir dönem başlıyor. Havayolu, önümüzdeki yıldan itibaren A320/A321 uçaklarında koltuk aralığını 29 inch yani 74 santimetreye indiriyor. Bu mesafe, Avrupa’nın en büyük düşük maliyetli havayolu olan Ryanair’de ise 30 inch yani 76.5 santimetre. Ryanair’in Sky Interior tasarımlı, ince koltuklu 737’lerinde ise bu mesafe 31 inch yani 79 santimetreye çıkıyor. Hemen bunu reklamlarına taşıyan Ryanair, ‘Bizle uçmak için bir neden daha’ sloganını kullanmaya başladı.
Neden daralıyor?
BA, 4 saate kadar olan uçuşlarda kullandığı A320 serisi uçaklara, iki sıra yani toplam 12 koltuk daha ekleme kararı aldı. Uçaktaki business class da göz önüne alındığında iki sıra eklenmesi için her koltuktan 1 inch yani 2.55 santimetre ‘çalınmak’ zorunda kalındı. Ek koltuk sayesinde ekonomide koltuk kapasitesi yaklaşık yüzde 10 artırılacak. Dolu bir uçuşta yüzde 10’luk artış şirketler için çok kritik. Birçok uçuşta 12 koltuk, şirketin kâr etmesini sağlıyor. Uygulamanın Avrupa’daki diğer büyük havayolları tarafından da izlenmesi bekleniyor.
Tek koridorlu yolcu uçaklarında koltuk aralıkları genellikle 32 inch (81,6 cm) ila 29 inch (74 cm) arasında değişiyor. Geniş gövdeli uçaklarda ise uzun uçuş yapılması nedeniyle bu mesafe 31-33 inch arasında. Business class’ta ise havayolunun seçimine bağlı olarak 61-78 inch (155 – 199 cm) arasında değişiyor.
Kemer bağlamamanın cezası 1.500 TL
Uçakta olay çıkartan yolcular için para cezaları artırıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından verilecek idari para cezaları hakkındaki yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Para cezaları artırıldı. Önceki düzenlemeye göre, uçakta uyarılmasına rağmen yerine oturmamak, emniyet kemerini bağlamamak, baş üstü dolabını kapatmamak, başka yolcular ile veya kabin ekibi ile tartışmaya devam etmek, kabin ekibinin görevini yapmasına güç kullanarak engel olmak, kabin ekibinin verdiği talimatları yerine getirmemek gibi uçuş emniyet ve güvenliğini tehdit oluşturan davranışlarda bulunmanın cezası 1.000 TL’den 1.500 TL’ye çıkartıldı.
Bununla birlikte aynı cezaya tabi olan kabin ekibine ve diğer yolculara sözle tacizde bulunmaya devam etmek ibaresi yönetmelikle kabin ekibine ve diğer yolculara hakaret etmek ibaresiyle değiştirildi.
Sigara cezası 1.500 TL
Uçakta sigara içmenin para cezası da 1.500 TL’ye çıkartıldı. Bu maddeye Yeni yönetmelikte ayrıca bu maddeye “Uçak içerisinde duman çıkartan cihaz ve mamuller” ekiyle elektronik sigaralar da eklendi. Uçaklara yerden lazer tutanlara verilecek 10 bin TL olan ceza miktarı ise değiştirilmedi.
Cezalar caydırıcı mı?
Yolcu hakları konusunda çalışmalar yapan Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sami Aksoy, “Ekonomi sınıfı bilet fiyatları dikkate alındığında yeni yönetmelikteki ceza miktarlarının kural tanımaz yolcular için caydırıcı. Bu bakımdan yolcuların hem kendi hem diğer yolcuların can güvenliği, nihayetinde uçuş emniyeti ve yeni yönetmelik sebebiyle kendi keseleri için kural tanımaz yolcuya ilişkin davranışlardan kaçınmaları yararlarına olacaktır” dedi.(hurriyet)

Exit mobile version