Onlarca yıldır süregelen, cep telefonlarının uçakların sistemine etki edip etmediği tartışmaları farklı kararları da beraberinde getiriyor.
Doğrusu, cep telefonunun yaydığı herhangi bir sinyalin, uçağa herhangi bir olumsuz etkisi bu güne dek ispatlanmış değil. Buna rağmen, geçtiğimiz günlerde yaşanan Trabzon’daki uçak kazası dahil, yolcu uçaklarıyla ilgili yaşanan bir çok hadise cep telefonuyla bağdaştırıldı. Bu konuda en yayın görüş, cep telefonu sinyallerinin, pilotun kokpitteki görsel ekranlarındaki frekanslarla çakışarak bunların kullanılamaz hale getirebileceği yönünde.
Belki size basit bir bakış açısı gibi gelecek ama böyle bir ihtimal olsaydı, ilk günden beri hiç kimsenin cep telefonu ile uçaklara binmesine izin verilmemesi gerekirdi. Keza şu ana dek cep telefonu kaynaklı olduğu kanıtlanan bir tek uçuş kazası dahi bulunmuyor.
Bunu kanıtlayacak şekilde, THY, geçtiğimiz yıl bir bildiri yayınlayarak cep telefonu dışındaki bütün teknolojik cihazların uçaklarda kullanılmasına müsade olduğunu açıklamıştı. Belki de bu şehir efsanelerini bir kenara bırakırcasına, Hindistan uçuşlarında akıllı cep telefonları aracılığı ile hem kablosuz bağlantı hem de mobil veri yoluyla internete girilmesinin yolu açılıyor.
Belirli bir yüksekliğe çıkılmış olması ve kalkış esnasında aktif olmaması koşuluyla hem uçağın sunduğu kablosuz internet bağlantısı, hem de yolcuların kendi telefonunda bulunan mobil veri aracılığı ile internete girilebilmesi konusunda çeşitli adımlar atılmaya başlandı. Yolcu dilerse yurtiçi dilerse de yurtdışı seyahat ediyor olsun, bu hizmetten istediği gibi faydalanabilecek. (webtekno)