Aranılan Meslek Grubu
Uluslararası Görev Sahası
Lisanslandırma sürecini tamamlayarak uçak tip eğitimlerini alan bakım personeli, Türkiye dışında geniş bir coğrafyada istihdam edilme olanağına sahip oluyor. İleri düzeyde İngilizce dil yeterliliğine sahip olan adaylar, büyük hava yolu işletmelerinin aranılan elemanı durumunda. Kariyer yolculuklarına teknik departmanların ara ve üst düzey yöneticilikleriyle de devam edebilen bu meslek grubu için sektör açısından temininde güçlük çekilen sınıfta olduklarını söylemek mümkün.
Yükseköğretim Kurumlarındaki Yeri
Bu alandaki eğitimlerinde diploma programına dâhil olmak isteyen adaylar özellikle üniversitelerin “Uçak Teknolojisi” ön lisans programlarını tercih ediyor. Bu programlar içerisinden ön plana çıkanlar ise İstanbul Rumeli Üniversitesi tarafından da uygulanan yabancı dil ağırlıklı ve lisans modül sınavlarına uyumlu ders müfredatları uygulamakta olan yükseköğretim kurumları oluyor.
Dileyen Mühendis Olabiliyor
“Uçak Teknolojisi” ön lisans programını bitiren adaylar dilerlerse Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Pilotaj, Uçak Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerine geçebiliyor ve böylelikle mühendislik yetkisi de alabiliyor.
Önde Gelen Kuruluşlar
Mezunlar açısından bu alandaki önde gelen kuruluşlar THY, Pegasus, SunExpress, Onur Air ve MNG Hava Yollarından oluşuyor. Gelişmekte olan hava aracı filo yapıları ve tip çeşitliliği ise bu alanda yetişmiş insan gücüne olan gereksinimi her geçen gün daha da arttırmakta. Türkiye’de özellikle Türk Hava Yolları ve İş-Kur ortaklığında yürütülen uçak bakım teknisyeni yetiştirme programları yoğun ilgi ve talep görüyor. (Haber7)