featured

UÇAK TEKNİSYENLERİ VE DİĞER LİSANSLI ÇALIŞANLARIN DİKKATİNE! …

AKP ekonomi alanında yasal değişiklikler öngören 71 maddelik kanun teklifini TBMM’ye sundu.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Kanun teklifimizle alakalı bazı açıklamalarda bulunmak istiyorum; İl Bank Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri, bu teklifle İl Bank’a yetki vermeyi düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarına destek olması ve finansman sağlaması için İl Bank’a yetki verilmesi kanun teklifi içerisinde bulunmaktadır” dedi ve ekledi:

“Pol-san biliyorsunuz emniyet memurlarının sandığı, yeni gelen memurların da buraya katılımını zorunlu hale getirilmesini teklif ediyoruz.”

Kanun teklifinde yer alan diğer değişiklikler ise şöyle:

  • İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarında kolaylık sağlanarak devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumunun ortadan kaldırılması ve işsizlik maaşı alabilmek için son 120 gün prim ödeme şartı hizmet akdine tabi olma haline dönüşmesi,
  • Yaşlılık/malullük/ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen aylıklar için 1.000 TL’lik alt sınır belirlenmesi,
  • Bebek sütlerinde ve şalgamda ÖTV kaldırılması,
  • Konut hesabına katılanlara devlet katkısı 20 bin liradan 25 bin liraya çıkarılması,
  • Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış personele yapılan aylık ücret ödemelerinin gerçek safi değerinin %70’inin gelir vergisinden istisna edilmesi,
  • Kira bedelinin belirlenmesinde tüketici fiyat endeksinin (TÜFE ) artış oranı olarak belirlenmesi öngörülüyor.

MADDE 4– Madde ile, kamu kurum ve kuruluşları hariç Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış kabin memurlarına teşvik gayesiyle ödenen tazminatlara yönelik 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 29 uncu maddesinde yer alan istisna, uygulamaya yönelik bazı tereddütlerin giderilmesini teminen, aynı Kanunun 23 üncü maddesinde ücret istisnası olarak yeniden düzenlenmektedir. Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış  personele yapılan aylık ücret ödemelerinin gerçek safi değerinin %70’i gelir vergisinden istisna edilmektedir. Ücretin gerçek safi değeri, işveren tarafından verilen para ve aymlarla sağlanan menfaatler toplamından, Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinde sayılan indirimler düşüldükten sonra kalan, gelir vergisine esas olan miktardır. Madde ile ayrıca, mevcut istisna oranını %100’e kadar artırma ve sıfıra kadar indirme yetkisi Cumhurbaşkanına verilmektedir.
NOT/ Bildiğiniz üzere, 2005 yılında bu maddenin bir benzeri madde gereği Maliye bakanlığını dava etmiş ve iş tazminatlarından vergi kesilmemesi gerektiğini savunarak mahkemeyi kazanmanın yanı sıra Danıştay’da onaylatmış ve 5 sene geriye dönük (kanun gereği alacaklar beş sene geriye dönük olabiliyor) iş tazminatımın vergilerini geri almıştım. Bu davayı kazanmam dan sonra, tüm uçak teknisyenleri benim kazandığım bu davayı emsal göstererek 177 Trilyon(bugün için milyon) TL yi hazineden geri almış ve bu dava sonucunda da bir sekide iş akdime son verilmişti.
Bu ödemeden sonra, kanunda bulduğum açığı,maliye bakanlığı  ilgili kanun maddesini değiştirerek uçak teknisyenlerini bu kanun dışına çıkartmış ve uçak teknisyenin önü kesilmişti. 
Şimdi görülüyor ki eski kanun bir başka şekli yeniden gündeme getiriliyor.
Hayırlısı diyelim…
Bu Aksam Airlinehaber’in youtube kanalından saat 21 de konuya detaylı açıklık getirmeye çalışacağım.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

37 Yorum

  1. 6 yıl önce

    Brüt maaş uzerınden anlaşma yaptıysanız sıkıntı, fakat net maaş uzerınde anlaşma yaptıysanız vergı artırımı sızı degıl ısverenı bağlar.

    Cevapla
  2. 6 yıl önce

    Bi yolunu bulur ne yapar yapar tekniğe vermezler

    Cevapla
  3. Gökten para yağsa teknisyenin gözüne hidrolik kaçar. Boşuna sevinmeyelim
    ..

    Cevapla
  4. 6 yıl önce

    Sefa abi sen zamanında tüm ama tüm şirkete vergi muafiyeti aldırdın hatta yetmedi geçmişe dönükte aldırdın. Herkes sana duacı. Ama malesef kalıcı olmadı bu değişiklik. Eğer bu teklife de teknisyenleri ekletirsen 1000 sene geçse unutulmazsın. Bu işi yapsan yapsan sen yaparsın abi.

    Cevapla
  5. 6 yıl önce

    Teknisyenler bu taslakta bişey çıkmaz , duty on flight ifadesi tüm regulationlarda var maalesef otoritelerin gözünde uçuşa katilsaniz da havada bir göreviniz yok. Buna istinaden ne bunun gibi bir muafiyetten nede ftl’den yararlanamazsiniz. Oradaki sertifikalandırma personel ifadesi siz değilsiniz.

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Canım biz Certified Staff olarak geçiyoruz. Direkt olarak sertifikalı personeliz ve yetkimizi sivil havacılıktan alıyoruz. O uçakları sefere verirken kafamıza göre mi veriyoruz sanıyorsun? TR.145.001 yetki numarası ile onaylıyoruz. Hangi bölümdesin bilemem ama pilot lisanslı teknisyen ve dispacther dışında havacılık camiasında lisanslı yetkili personel yoktur

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Atma falan yok birader kanunda ifade net uçuşta görev, senin tekrar etmen uçuş öncesinde yada bekle nede olsa bu geçer yürürlüğe girer o zaman yaşa ve öğren

      Cevapla
  6. 6 yıl önce

    Mevcut durumdakilerin hakları korunuyor. Yani pilot ve hosteslerin gelirinin %30 una vergi gelmeyecek.(Bkz. https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-1369.pdf bulunan 5. madde ). Mevcut kanunun 29. maddesinin kapsamı genişletilerek, Gelir vergisi kanunun 23. maddesine eklenecek.

    Cevapla
  7. 6 yıl önce

    GELİR VERGİSİ KANUNU-http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.4.193.pdf
    TBMM BAŞKANLIĞINA SUNULAN KANUN TEKLİFİ-https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-1369.pdf

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      yapmış olduğunuz tespitlerden yapmamız gereken çıkarım nedir ? ve ikinci linkte verdiğiniz teklifin, genel gerekçe kısmının ilk paragrafını ve 4. 5. maddelerini okuduğumda değiştirilmesi öngörülen şey “rakamlar” ve de “sertifikalandırılmış kabin memurları” ibaresi…bu ibarenin geçtiği fıkrayı kanunun halihazırda geçerli 29. maddeden çıkarıp “…sivil havacılıkta görevli pilot ve sertifikalandırılmış personele yapılan aylık ücret …” şeklinde 23. maddede yeniden düzenlemek gibi bişey sanırım yapılması öngörülen şey…

      Cevapla
  8. 6 yıl önce

    … mevcut istisna şeklini aynen koruyacak şeklide değiştirilmektedir.

    Cevapla
  9. 6 yıl önce

    Keşke ekran görüntüsü alabilsem. Ama sanırım yazılanı anlayamadınız. Bugün Meclis Başkanlığına sunulan Kanun Değişikliği Teklifinin 4. maddesi ne göre, Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. maddesindeki istisna, uygulamadaki tereddütlerin giderilmesinin teminen, yani değiştirilerek aynı kanunda yer alan 23. madde nin içinde yeralacak. Kanun Değişikliği Teklifinin 5. maddesine göre, Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. maddesindeki
    (Değişik bentler 2, 3, 4 : 24/12/1980-2361/20 md.)
    2. Subay,astsubay, erbaş ve erlere ve Ordu hizmetinde bulunan sivil makinistlere,
    uçuş, dalış gibi hizmetleri dolayısıyla verilen tazminatlar, gündelikler, ikramiyeler, zamlar ile
    Türk Hava Kurumu veya kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan müesseselerde uçuş
    maksadıyla görevlendirilen, hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş
    esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış
    personele; fiilen uçuş hizmeti, denizaltına (……..)
    şeklinde devam eden madde…

    Cevapla
  10. 6 yıl önce

    mevcut durumda pilot ve hostesler vergiden muaf. buda demek oluyor ki pilot ve hosteslere yüzde 30 vergi geliyor.buna bağlı olarak uçuşa katılan teknisyenin uçuş saat birim fiyatınada yüzde 30 vergi gelme ihtimali var.

    Cevapla
  11. 6 yıl önce

    Yaw bunu yapacak adam önce doğalgaz elektrik ve suya yaptığı zammı geri alır :) Ben inanmıyorum

    Cevapla
  12. 6 yıl önce

    Şimdi biz iş kolu olarak havacılıkta değiliz ya bu bir sorun mu? İkincisi ben açıkcası uçucu olarak görevlendirildiğimiz zaman dışında bize vergi muafiyeti verceklerine inanmıyorum. Üçüncüsü böyle bir yasa teknisyen için çıkmaz çıkarsa oyum akpye.

    Cevapla
  13. 6 yıl önce

    Sefa bey teknisyen ile ilgili bir durum söz konusu değil anlamadan haber yapmışsınız.

    Cevapla
    • Yönetici 6 yıl önce

      Teknisyen’de uçuş görevine gidiyor.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Uçuş görevinde vergisiz alıyor zaten abi

      Cevapla
      • Yönetici 6 yıl önce

        tabiki biliyorum ama ben dondurulmuş belirli bir saatden bahsetmeye çalıştım. Yani ayda 10 saat dondurulmuş dediğinde sen uç veya uçma o 10 saati alırsın.

        Cevapla
    • 6 yıl önce

      Abi sadece uçuştayken vergiden muaf olabiliriz ki o da kesin değil çünkü uçuş esnasında hizmet vermiyoruz. Kanun teklifinin verildiği asıl madde gelir vergisi kanunu 29.madde ve o da şu şekilde:Subay,astsubay, erbaş ve erlere ve Ordu hizmetinde bulunan sivil makinistlere, uçuş, dalış gibi hizmetleri dolayısıyla verilen tazminatlar, gündelikler, ikramiyeler, zamlar ile Türk Hava Kurumu veya kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan müesseselerde uçuş maksadıyla görevlendirilen, hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış personele; fiilen uçuş hizmeti, denizaltına dalış yapanlara fiilen dalış hizmetleri dolayısıyla yapılan aynı mahiyetteki ödemeler

      Cevapla
      • Yönetici 6 yıl önce

        Yahu işte bende onu diyorum bu henüz yasalaşmış değil. İtiraz edilmeli istek yapılmalı.

        Cevapla
  14. 6 yıl önce

    MADDE 4- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
    “17. Kamu kurum ve kuruluşları hariç Türk Hava Kurumu veya kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan müesseselerde uçuş maksadıyla görevlendirilen, hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış kabin memurlarına ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin %70’i (Cumhurbaşkanı, bu oranı % 100’e kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye yetkilidir).”

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Şu an meclis komisyonunda olan ilgili teklif https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-1369.pdf adresinden incelenebilir. sizin alıntıladığınız bölümü göremedim. ilgili linkten ulaşılabilecek teklifin 4. ve 5. maddeleri güncel konu hakkındaki tekliftir.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Gönderdiğiniz linki dikkatli incelerseniz göreceksiniz. Sizin bahsettiğiniz 4. ve 5. Maddeler gerekçeler. Sayfa 16da bulunan madde 4 ise kanun değişikliği teklifi metnidir

      Cevapla
  15. 6 yıl önce

    sefa bey, bu alıntıladığınız gerekçe maddesi, kanun metninde durum farklı ona bakmanız daha doğru olur, sadece pilot ve kabin memurlarını kapsayacağı net şekilde yazılmış kanun metninde.

    Cevapla
  16. 6 yıl önce

    Adamlar devlet hastanelerine genelge gönderiyor pahalı ameliyatları yapmayın diye bizimkilerde vergisiz maaş alacaklarını sanıyorlar.kardes sizin memleket neresi norvec mı?

    Cevapla
  17. 6 yıl önce

    Cqmler taşmı yesin aga qmmecler fuck mı yesin ne yesin

    Cevapla
  18. Güzel haber
    İnşallah yasa geçer

    Cevapla
  19. 6 yıl önce

    Tallman akan muslugu kesmez en sondaki cumle bacak arasi zaten %100 e cikarma yada 0 a indirme yetkisi cumhurbaskanina verilmektedir burdan cikanda kaptanlara vergi geliyor demek

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Yaw biraz pozitif olun ya.bu negatiflikten gına geldi.bi bitmediniz.bu yasa tasarısı kabul edilirse maaslarimiz ciddi şekilde artacak hepimiz devletimizden vergi konusunda iyileştirme bekliyorduk bütün sektörlerin basina.hee c.b. nina insiyatif verilmesinden rahatsız olmayın zira kendisi daima milletinin menfaatinin yanında olmuştur.

      Cevapla
    • 6 yıl önce

      Müslüman Mahallesi, önce bir işkolumuzu hatırlayalım biz hava kolundan metal koluna geçmedik mi polyana olmaya gerek yok ne zaman hayırlı birşey geldiki yukarıdan umarım yazdıklarıma pişman olurum rezil olurum ama gerçekçi olmak lazım

      Cevapla
  20. 6 yıl önce

    Hayırlısı. O dönem sizin bu dava sayesinde pek çok kişi geriye dönük vergi iadesi almıştı.

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Hakan bey çok iyi takip ediyorsunuz herşeyi ben de sizi öyle takip ediyorum. Fırsat olursa tanışmak isterim.umarım hayırlısı olur.

      Cevapla
  21. 6 yıl önce

    yani artik lisansli teknisyenler icin %70 vergi muaffiyeti mi olacak?

    Cevapla
    • 6 yıl önce

      Sen hiç teknisyenin adam yerine koyulup durduk yere ödüllendirildiğine şahit oldun mu üstadım? Muhtemelen sertifikalı personel olarak sadece kabin ekibini kastediyordur. İş sertifikaya kalırsa sms eğitimi alan herkes sertifikalı da olduğu için bu kapsama dahil olur, sonra ahçı bahçıvana bahçıvan uşağa… benim yorumum hali hazırda vergisiz maaş alan personelleri bir miktar vergi altına alabilmek. He birisi kalkarda teknisyen için birşeyler yaparsa beni uyandırın. zZzZzzzZzzz…

      Cevapla