Ulastırma bakanımızın,UÇ TÜRKİYE UÇ kampanyasının ardından başlıyan sivil havacılığımızdaki büyük atılım, halkımızın uçakla tanışmasını,ucuzlayan bilet fiatlarıyla uçağın artık bir lux olmadığını anlamamız ve ulaşımdaki rahatlığımız açısından büyük bir fayda sağlamıştır..ama,
Ülkemizde çok şeyde olduğu gibi bu sektörde de alt yapısız bir yükseliş tüm uyarılarımıza rağmen sürmekte. Temeli çok sağlam olmayan bir binaya kat ilavesine benzetebileceğimiz bu yükseliş, kendini sadece uçuş güvenliği ve emniyeti açısından ifade edemediği gibi, yetişmiş,kalifiye personel sıkıntısınıda beraberinde getirmiştir.
Her gecen gün uçuş müsadesi alan Şirketlerimiz,yetişmiş eleman sıkıntısını maalesef pekde şık olmayan bir tutumla birbirinden bulabilmektedir. Bilhassa yaz aylarında artan uçuş trafiği,şirketlerimizi artan müşteri potansiyeli açısından uçak kiralama veya satın almaya itmekte, uçak sayılarndaki artış ve herşeyden önemlisi sefer sıklığı uçakların bakım periodlarını artırmaktadır.
Bakım ve arıza dediğinizde aklınıza ilk gelen Uçak teknisyenidir. Lisanslı ve uçurulan uçağın tip/motor kurslarına haiz olması gereken bu deneyimli personel sıkıntısı aynen pilotlarımızda yaşanan eksiklik gibi kendini hissettirmektedir.
Ülkemizde her şeyde olduğu gibi kolay yolu seçmemiz,yatırımsız iş yapma alışkanlığımız nedeniyle, eleman yetiştirmek için harcanacak zaman ve maddi imkanlardan kaçarak günü kurtarmaya yönelik bu tür oparasyonlar son günlerde bayağı yoğunlaştı.
Alt yapıya önem vermeden sadece popüler transferlerle işi götürmeye çalışmak bir futbol takımında bile çok masraflı ve gelecek vaad etmeyen uygulamalardır. Tabiki işi götürmek için o an tüm olanaklar kullanılabilinir ama günü kurtarırkende ilerideki her gecen gün büyüyecek eleman sorunlarınıda aynı paralelde düşünmeliyiz diye düşünüyorum.
1ocak 2006 dan sonra Uçak teknisyeninin lisans alması ve lisansına uçak tip kategorisi işletmesi son derece zorlaşmaktadır. JAR 66 nın resmen gecerli olacağı bu tarihten sonra LİSANS almak bir üniversitede doktora yapmaktan daha zor olacak.
Bu zorluklar nedeniyle yetişmiş ,lisanslı eleman sıkıntısının dahada artacağını ve şirketler arası transferlerin artan şirket ve sefer sayıları oranında yükselişe gececeğini gözlemlemekteyim..saygılarımla..
1 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Aynen katılıyorum bu iş eyıllarını vermiş insanlardan JAR66 belgesi ve ayrıca 2 yıl staj istenmekte. Bu saçamalığın daniskasıdır Tecrübeli insanların bu belgeyi alma ve iki yılı kaybetme zorunluluğu kalkmalıdır