featured

UÇAK TEKNİSYENİ LİSANS SINAVLARI DEĞİŞİYOR!

Aldığım duyuma göre,Türk sivil havacılığında uçak teknisyeni lisans sınavları artık SHGM tarafından bizzat yapılacakmış. Şimdiye kadar SHGM’nin yetki verdiği okullarda yapılan lisans sınavlarının, artık merkezi sistem çerçevesinde yapılacağı söyleniyor. Bu yeni yapılanma için ihtiyaç duyulan soru bankası oluşturularak,binlerce sorunun içinden seçilecek soruların, bilgisayar karşısında ve belirli bir süre içerisinde cevaplanması istenecek. Bu konuda EASA ile görüşüldüğü ve konuya sıcak bakıldığı belirtiliyor.
Bu konuda öncelikle soru bankası oluşturulması gerekiyor. Soru bankası için binlerce sorunun olması çok önemli. Bilgisayar karşısında yapılması düşünülen bu sınav sistemi için binlece soruluk bir banka oluşması gerekecekmiş.Binlerce soru, uçak bakım teknisyen lisansı almak isteyen kişinin önüne rastgele sunularak cevabın verilmesi istenecekmiş. Sınavların İngilizce olması bir handikap olarak karşımıza çıkabilir.
Soru bankası oluşturmak işin en güç yanı. Az sorulu bir sistemin ezbere dayalı olabilme ihtimali yüksek olacağından binlerce sorudan bahsediliyor. Sınav sistemi için Pilotlara yapılan sınav sistemini revize etmek veya yeni bir program yapabilmek mümkün. Sınav sisteminin A-B1-B2 ler için ayrı,ayrı sorular ihtiva edecek hale getirilmesi de şart. Bu sistem içerisinde SHGM nin İstanbul-Ankara-İzmir vb şehirlerindeki ofislerinde,denetçileri eşliğinde bilgisayarların karşısına oturan adayların sınavlarını yapabilmeleri mümkün görünüyor. Bu sistem lisans almak için her geçen gün artan yığılmaları azaltabilir ve yedi senedir lisans üretemeyen ülkemize çözüm getirebilir.
Burada önemli olan A- B1 ve B2 ler için soru bankasını oluşturabilmek ve rastgele sorulacak soruların zorluk derecesinin eşitlenebilmesi önem taşıyacak gibi görünüyor.
Benim şahsi düşüncem; Bu sistem için en az bin soruluk bir soru bankası kurulacak ise en az 2000 soru ve cevaplarının basılı olduğu bir kitap dağıtılıp bu sorulara çalışılması istenmelidir. Yani soru ve cevapları verin ki teknisyenler bütün soruları ve cevapları okuyup hem geniş bir bilgi seviyesine ulaşsınlar hem de sınavda o kitaptakilerin içinde sorular çıkacağından o kitaptaki soruları ve cevapları anlayan sınavda rastgele sorulara da cevap verebilsin.
Kısaca, “vermeden almak Allah’a mahsustur” Önce vereceksiniz,öğreteceksiniz sonra öğrendiklerinden sınav yapmalısınız. 
Soru bankası ve sınav sistemi için Lufthansa örnek alınacak gibi görünüyor. Bu konudaki gelişmeleri bu siteden takip edebilirsiniz. 
NOT/ Yorumları yazının altına atarsanız diğer arkadaşlarınızda faydalanır. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

34 Yorum

  1. 5 yıl önce

    ya bu teknisyen milletinin lisans almasi değilde havacilik ile alakali bölümlerden gelip gelmedigine bakilmali o zaman havacilik okullarını kapatın adam.sanayiden girsin sınavlara kazansin… ne kadar ucakla alakasi olmayan adam.varsa ucak bakimi yapacak bu şekilde… bu meslegi bitiriyorsunuz doktor olmak icin sinava girmek yeterli mi ? yada öğretmen olmak icin ? brans bolum kavtamlari nerede kardesim ? kalite nerede ? isiniz cook zor Allah kaza bela vermesin.. ama görünen koy kilavuz istemez!

    Cevapla
  2. 8 yıl önce

    Sorulari ver cevaplari ver sinav yap … ilkokulda yapmiyorlar bunu! Bu yaziyi kim yazdi ☺☺

    Cevapla
  3. 9 yıl önce

    BEKLENEN LER OLMAYA BAŞLADI İST2 DE BUGUN SAAT 18:00 CİVARINDA MOTOR ATELYESİNDEN GÖKHAN ARKADAŞIMIZIN İŞİNE SON VERİLMİŞTİR GEREKCE OLARAKTA YÖNETİM KURULU KARARI DENMİŞ. AMA HERKEZ COK İYİ BİLİYORKİ SADECE VE SADECE ÇELİK İŞ SENDİKASINI İSTEMEDİĞİ İÇİN BUNLAR YAŞANDI..

    Cevapla
  4. 10 yıl önce

    SHGM tek başına bu işin altından kalkamaz. SHGM koordinasyonunda, üniversite-sektör iş birliği ile yapılmalıdır. Üniversiteden akademisyenler, sektörde çalışan Teknik Eğitmenler, danışman olarak seçilecek C/S teknisyenler ve kalite denetçi/gözlemcilerinden oluşacak komisyon kurulmalıdır. Sistemsel işleyişi görmek adına, farklı otoritelerin uygulamaları gözden geçirilmelidir.

    Cevapla
  5. 10 yıl önce

    Sefa bey, 40 yıllık tecrübesiyle mesleğimize değer katan önerilerde bulunuyor.Fakat sektörümüzün bilir kişileri bildiğini okumaya devam ediyor.10 yıldır kendisinin uçak teknisyenliği ile ilgili yazı ve görüşlerini takip ediyorum.Hep aynı sorunları defaatle gündeme getirmeye devam ediyor.Nafile!

    Cevapla
  6. 10 yıl önce

    soruları kitap hale getirip o soruları çalışıp sınava girmek ne demek?? Oturup her bir Modülü Çalışıp sınava öyle girilmesi gerekir! Soru ezberlemek sektörde hiçbirşey bilmeyen ve teknisyenliği, karar verebilmeyi küçümseyen yardımcı teknisyenler için işi kolaylaştırmaktan başka bir işe yaramaz. Her önüne gelen teknisyen olmamalı!

    Cevapla
    • Kesinlikle katılıyorum. Yıllarca çıkmış soruları ezberleyip geçenler ders çalışmak zorunda kalınca bas bas bağırıyor. Yetkileri geniş olan B1 lisansı zaten kolay alınmamalı. İngilizce kaynakları anlayacak kadar ingilizcesi olmayan zaten lisanslı teknisyen olmasın. Ayrıca ingilizcesi olmayana adamların gidip EASA kurslarında essay yazarak modül geçmesi de çok ilginç bir durum.

      Cevapla
    • 5 yıl önce

      emre sen ezberlemeden teknisyen oldun yada ezberleyemedin olamadin vallahi uzuldum uzuldum sana ama aa dur ingilizcen super oldugu icin ingilizce knsmakla alakasi olmayan ezber ydsden de iyi puan aldin aaa o kadar.iyisin ki sen teknisyende değilsindir ama teknisyen cok para aldigi icin teknisyen oldun dimi hadi kandirma bizi

      Cevapla
  7. 10 yıl önce

    merhaba;
    thy de yardımcı teknisyen (eski habomcu) olarak çalışmaktayım. Şuan aero bildung un şirketle yapmış olduğu anlaşma ile easa lisans sınavlarına girmekteyim gold air in dediğine göre şuan geçtiğimiz sınavlar shgm den yetki alındığından shgm tarafından geçerli kılınacakmış. Şuan bu yetki düştümü yoksa devam edecekmi?

    Cevapla
  8. 10 yıl önce

    Proje iyi gibi gözükse de bir kere adayın önce temel eğitim alması şartı konulmali

    Cevapla
  9. 10 yıl önce

    Abi pilotların biliyorsun egolarının tavan yapmasının en büyük sebebi lisanslarının olması ve kendilerini bulunmaz hint kumaşı sanmaları. Teknisyenlik için de lisanslandırma olayı benzer hatta bence daha zor. Daha da zorlaştırılması kanımca ki mesleğimiz daha da gerilemesin. Zaten yeterince seviye düşürüldü son 1 – 2 senedir. İşe alınan teknisyenlerin durumu ortada birçoğu için. Neyse bence güzel bir gelişme. Gerçekten hakeden alsın bunu ki kıymeti olsun. 4000doları olanın değil çalışanın,hakedenin,bilgi sahibi olanın aldığı bir kıymet olsun. 100.000 doları veren nasıl pilot oluyorsa bu iş bu kadar kolay olmamalı. SHGM bence otursun her şirketten gönüllü toplasın 50 kişi , bunlar lisanslı ve belli kriterde insanlar olsun.

    Cevapla
  10. 10 yıl önce

    Bu arkadaşlar hazırlasın 1000-2000 tane soru , 1000-2000 tane soru da satın alsınlar her modül için . Ezberleyen yiyorsa bunu ezberlesin , zaten bunu ezberleyecek kapasite olan adam sınavı da verir. Sektör elemana aç bu doğru ama sırf bu sebeple seviyenin düşürülmemesi gerekirdi , THY başı çekiyor ama diğer firmalar da ucuz işgücü için havacılık dısından adamları topladı da topladı. Onlar böyle söyleyince kızıyor ama bu sektör hepimizin ve bu sektörümüz için bence olumsuz bir durum. El birliğiyle mesleğimizi hakettiği yere getirmek dileğiyle … ( Türk eğitim sistemine göre teknisyen adı lise mezunu elamana,tekniker 2 yıllık myo mezunu elemana, mühendis yada teknik öğretmen 4 yıllık fakülte mezununa verilen isimdir. Teknisyen deyince dışarıdan farklı gözle bakılıyor. SHYO mezunları yada TEF mezunları 4 yıllık akademik eğitim almışlardır mesela. Kişisel önerim mesela mezuniyete bakılmaksızın lisans sahibi personele İngilizce AIRCRAFT MAINTENANCE ENGINEER benzeri bir title verilmesi daha uygun olacaktır. Teknisyen olmaktan gurur duyuyorum ama mesela eşimin akademisyen babasına ne iş yaptığımızı anlatmak uzun zaman almıştı. Çünkü teknisyen dışarıdaki insanların gözünde Mühendis altında çalışan daha alt kademe elemanlardır. Oysa ki biz mesleğimiz gereği sorumluluğu kendinde olan ve herhangi bir mühendis altında görev yapan kimseler değiliz ( Organizyon içerisindeki alt/üst olayı farklı bir durumdur ) .. )

    Cevapla
  11. 10 yıl önce

    Abi pilotların biliyorsun egolarının tavan yapmasının en büyük sebebi lisanslarının olması ve kendilerini bulunmaz hint kumaşı sanmaları. Teknisyenlik için de lisanslandırma olayı benzer hatta bence daha zor. Daha da zorlaştırılması kanımca ki mesleğimiz daha da gerilemesin. Zaten yeterince seviye düşürüldü son 1 – 2 senedir. İşe alınan teknisyenlerin durumu ortada birçoğu için. Neyse bence güzel bir gelişme. Gerçekten hakeden alsın bunu ki kıymeti olsun. 4000doları olanın değil çalışanın,hakedenin,bilgi sahibi olanın aldığı bir kıymet olsun. 100.000 doları veren nasıl pilot oluyorsa bu iş bu kadar kolay olmamalı. SHGM bence otursun her şirketten gönüllü toplasın 50 kişi , bunlar lisanslı ve belli kriterde insanlar olsun. Bu arkadaşlar hazırlasın 1000-2000 tane soru , 1000-2000 tane soru da satın alsınlar her modül için . Ezberleyen yiyorsa bunu ezberlesin , zaten bunu ezberleyecek kapasite olan adam sınavı da verir. Sektör elemana aç bu doğru ama sırf bu sebeple seviyenin düşürülmemesi gerekirdi , THY başı çekiyor ama diğer firmalar da ucuz işgücü için havacılık dısından adamları topladı da topladı. Onlar böyle söyleyince kızıyor ama bu sektör hepimizin ve bu sektörümüz için bence olumsuz bir durum. El birliğiyle mesleğimizi hakettiği yere getirmek dileğiyle … ( Türk eğitim sistemine göre teknisyen adı lise mezunu elamana,tekniker 2 yıllık myo mezunu elemana, mühendis yada teknik öğretmen 4 yıllık fakülte mezununa verilen isimdir. Teknisyen deyince dışarıdan farklı gözle bakılıyor. SHYO mezunları yada TEF mezunları 4 yıllık akademik eğitim almışlardır mesela. Kişisel önerim mesela mezuniyete bakılmaksızın lisans sahibi personele İngilizce AIRCRAFT MAINTENANCE ENGINEER benzeri bir title verilmesi daha uygun olacaktır. Teknisyen olmaktan gurur duyuyorum ama mesela eşimin akademisyen babasına ne iş yaptığımızı anlatmak uzun zaman almıştı. Çünkü teknisyen dışarıdaki insanların gözünde Mühendis altında çalışan daha alt kademe elemanlardır. Oysa ki biz mesleğimiz gereği sorumluluğu kendinde olan ve herhangi bir mühendis altında görev yapan kimseler değiliz ( Organizyon içerisindeki alt/üst olayı farklı bir durumdur ) .. )

    Cevapla
  12. 10 yıl önce

    Abi pilotların biliyorsun egolarının tavan yapmasının en büyük sebebi lisanslarının olması ve kendilerini bulunmaz hint kumaşı sanmaları. Teknisyenlik için de lisanslandırma olayı benzer hatta bence daha zor. Daha da zorlaştırılması kanımca ki mesleğimiz daha da gerilemesin. Zaten yeterince seviye düşürüldü son 1 – 2 senedir. İşe alınan teknisyenlerin durumu ortada birçoğu için. Neyse bence güzel bir gelişme. Gerçekten hakeden alsın bunu ki kıymeti olsun. 4000doları olanın değil çalışanın,hakedenin,bilgi sahibi olanın aldığı bir kıymet olsun. 100.000 doları veren nasıl pilot oluyorsa bu iş bu kadar kolay olmamalı. SHGM bence otursun her şirketten gönüllü toplasın 50 kişi , bunlar lisanslı ve belli kriterde insanlar olsun. Bu arkadaşlar hazırlasın 1000-2000 tane soru , 1000-2000 tane soru da satın alsınlar her modül için . Ezberleyen yiyorsa bunu ezberlesin , zaten bunu ezberleyecek kapasite olan adam sınavı da verir. Sektör elemana aç bu doğru ama sırf bu sebeple seviyenin düşürülmemesi gerekirdi , THY başı çekiyor ama diğer firmalar da ucuz işgücü için havacılık dısından adamları topladı da topladı. Onlar böyle söyleyince kızıyor ama bu sektör hepimizin ve bu sektörümüz için bence olumsuz bir durum. El birliğiyle mesleğimizi hakettiği yere getirmek dileğiyle … ( Türk eğitim sistemine göre teknisyen adı lise mezunu elamana,tekniker 2 yıllık myo mezunu elemana, mühendis yada teknik öğretmen 4 yıllık fakülte mezununa verilen isimdir. Teknisyen deyince dışarıdan farklı gözle bakılıyor. SHYO mezunları yada TEF mezunları 4 yıllık akademik eğitim almışlardır mesela. Kişisel önerim mesela mezuniyete bakılmaksızın lisans sahibi personele İngilizce AIRCRAFT MAINTENANCE ENGINEER benzeri bir title verilmesi daha uygun olacaktır. Teknisyen olmaktan gurur duyuyorum ama mesela eşimin akademisyen babasına ne iş yaptığımızı anlatmak uzun zaman almıştı. Çünkü teknisyen dışarıdaki insanların gözünde Mühendis altında çalışan daha alt kademe elemanlardır. Oysa ki biz mesleğimiz gereği sorumluluğu kendinde olan ve herhangi bir mühendis altında görev yapan kimseler değiliz ( Organizyon içerisindeki alt/üst olayı farklı bir durumdur ) .. )

    Cevapla
  13. Soruların oluşturulduğu kaynakların neler olduğu paylasilsinki insanlar o kaynaklara çalışıp sonrasında sınava girtsin yoksa ezber tahtası gibi sınava girecek arkadaşların elindeki anlamlı/anlamsız soru kirliliği yaratan sözde daha önce çıkmış sınav soruları ile hazırlanmaları boşa cekilmis kurekten öteye gidemez.

    Cevapla
  14. 10 yıl önce

    Sefa bey yazdıklarınızı büyük bir heyecanla okuyorum ancak lisans olayında komponent atelyeleri için de bir açıklama yapmanızı bekliyorum

    Cevapla
  15. 10 yıl önce

    İnşallah olur da biz de bu Anadolu Üniversitesi’nin zulmünden kurtuluruz.

    Cevapla
  16. 10 yıl önce

    Bahsedilen sistem önce sorulara çalışmak daha sonra sınavı yapmak üzerine olursa iyi olur fakat sınavın turkce yapıldığını düşünürsek İngilizceden türkçeye çevirmesini net olarak yapmalarını bekleriz.bazı soruları a.u çevirmiş ama emin olun orjinaliyle alakası bile yok .umarım shgm daha iyisini yapar ama tek korkum yabancı firmadan aldıkları soruları adam akilli türkçeye cevirememeleri.

    Cevapla
  17. 10 yıl önce

    Abi..olay sadece turkiye bazinda degil tum avrupada yapilacak sistemden bahsetmissiniz…ozellikle hata turu rganizasyonlarin illegal yapilan sinavlarindan dolayi easa kollari sivadi…kendi bunyesinde gerceklestirecek…saygilar

    Cevapla
  18. 10 yıl önce

    Çok güzel bir düşünce

    Cevapla
  19. Soru bankası hemen hazırlanır mı önceden gectiğimiz sınavlar ne olucak zorluk seviyesi nasıl olur aklımda deli sorular. Umarım lisansı aldırmamaya yönelik olmaz.

    Cevapla
    • Yazar 10 yıl önce

      Soru bankası işin en zor yanı. Sanırım yabancı bir şirketten soruları alacaklardır. Bizde 1000-2000 soru sorup cevaplarını yazabilecek kapasite varmı ki?

      Cevapla
      • 10 yıl önce

        ICAT denilen referans kitaplar var.Bunlar konuşma İngilizcesi ile hazırlanmış biz Kapadokya myo da cat A için bunlardan yararlandık. Şimdi THY hatbakım personeline eğitim verip sınav yapıyoruz bunlar Türkçeye çevrilmeli kocaeli Üniversitesi nden haluk hoca tercüme etmeye yeltenmiş yeminli tecume buroları 75000 tl istemişler kim sponsor olacak tabiiki Shgm. Yani demem o ki sorulardan önce kaynaklarını belirleyiniz. Bu sene ki EAMTC de bu 147 olayı tartışıldı ama esas oğlan ların haberi yok arayınız konuşalım bu konu da tam bir kararsızlık hâkim olay sınavlarla bit miyor logbook denilen kayıt formlarının dolması lazım bunsuz olmuyor. Thy dahil sektorde teknisyen alt yapısı yok ya esasta benim tavsiyem teknisyen logbook u dolmadan sınava girilmemesi ve shgm nin sınav yapması en uygunu böylece takke dusup kel gorunuy yönetici mühendis lere bile.

        Cevapla
        • 10 yıl önce

          Sırf o saçma sapan tasklarla dolu logbookla uğraşmamak için insanlar easa lisansı alıyor. Bunlardan biri de benim. AMM referansı olmayan task mı ararsınız, mevcut mandatory listesinin %25ini kapsayan propeller chapteri mi ararsınız, b1den b2ye sınırlama kaldırmak için istenen taskların ancak %67sinin legal yollarla yapılabildiği bir logbook mu ararsınız… Keşke sadece sınavları düzeltince lisanslandırma güllük gülistanlık olacak olsa, ama malesef bilinçli olarak easaya yönlendirme mevcut şu anda. nemalananlar var tabii ki, normaldir.

          Cevapla
        • 10 yıl önce

          kocaeli dedin HAL ile başlıyan ismi telafuz ettin sinirlerimiz oynadı.

          Cevapla
        • 9 yıl önce

          kesin o da öğrencilerine çevirtmiştir.Türk sivil havacılığı açısından büyük şanssızlıktır. Kendileri sivil havacılık yüksek okulu kadrolarında hocalık yaparken TYP adı altında ordan burdan herkesi 6 ayda teknisyen yapmaya çalışan insanların daha fazla bu işlere bulaşmamaları gerektği kanısındayım. ünvan yok bolumlerdeki hocalar da uçaktan bı haber eğitim zaten yok mezun ol lisans yok kapasınlar SHYO ları daha iyi. İnsanlarla oynamasınlar 5 yıl. Lisansı SHYO mezunu dışındakiler almamalı bunun tek çaresi budur. Okullar adam gibi eğitim verilip C/S yetiştirmelidir.

          Cevapla
      • 10 yıl önce

        Sefa abi neden olmasın şimdi istesinler kendi chapters ait ingilizce 200 soru cevap verebilirim.ve buna eğitimde görevli teknik hocalarda yapabilir.burda teknisyen arkadaşlarımızı ters köşe zihniyeti ile değilde verilen bilgiler doğrultusunda soru hazırlanması gerekir.rehber olarakta eğitim kitapları olmalidir

        Cevapla
      • 10 yıl önce

        B1.1 Kategori için toplam bütün modüller dahil 692 tane soru gerekmektedir. Yetki alabilmek için talimatta belirtilen en az 3 buklet soru olması gerekir ki bu zaten 2000 sorunun üzerinde demektir. Yani yetkisi olan okulların zaten hali hazırda en az bu kadar soruya sahip olması gerekiyor. Bu söylediğinizin olması için en az 10 bin soru olması gerekir.
        A1 kategori için de 468 soru gerekiyor ki bu yetki için 1500 soru gerekmektedir.
        Va ayrıca yetkili okulların soru sayılarını belli aralıklarla güncellemeleri ve soru eklemeleri gerekmektedir. Yani sizin bahsettiğiniz soru sayısı Türkiye’de çok rahat hazırlanabilir bu kadar da kötü değiliz.

        Cevapla
      • 10 yıl önce

        Eğer sorular yabancı bir şirketten alınacaksa sınavların ingilizce olması çok daha iyi olur çünkü soruların çevirilmesi ayrı bir problem oluyor örneğini tip sınavlarında gördük geçmişte

        Cevapla
  20. 10 yıl önce

    Güzel bir gelişme ancak eğitim almadan soru ezberlemek yanlış. Teknisyenlik te temel eğitim alınmadan lisans verilmemesi gerekir.

    Cevapla
  21. 10 yıl önce

    Adım adım değişimler başladı.Umut veriyor.

    Cevapla