Uçak motorları artık daha güçlü ve sessiz. Nasıl mı?

Alman DLR mühendisleri Turbofan motorların daha sessiz hale getirilmesi için çalışmalar yapıyorlar. Bir uçağın motorunun sesinin üçte birinin öne doğru yansıttığını bulan mühendisler, aynı zamanda motorun girişindeki bölümde yapılacak ufak değişikliklerin motorun sessizleşmesi için yararlı bir adım olduğunu açıkladılar. Fan’in önünde kalan bölmede yer alan perçinlerin ve farklı parçaların birleşmesinden meydana gelen aralıkları azaltırlarsa ses azalıyor.
A380 de bu kısmın daha harmonik şekilde tek parçaymış gibi üretilmesi ses azarlamasında fayda sağlıyor.
 
Örnek; A330 motorunun girişindeki perçinlenmiş ve farklı parçaların birbiri ile birleşme noktası olan kesimlerin A380 de azaltılması sayesinde motorun belli bir oranda sessizleşmesi söz konusu.
Görüldüğü gibi A380 motorunun girişi daha az perçinlenmiş ve daha parçaların arasındaki aralık daha harmonik geçişlere sahip. Bu yeni tasarıma ”Zero-Splic” ismini veriyorlar.
Bununla yetinmeyen mühendisler araştırmalarına devam ederek, yeni bir FAN tasarladılar. Bu yeni FAN hem daha değişik bir forma sahip olacak hem de daha yavaş dönecek.
Bu şekilde motorlar hem daha sessiz hem de daha güçlü bir itiş gücüne sahip oldular. Aynı zamanda FAN daki PAL sayısının değiştirilerek daha sessiz ve verimli olması da söz konusu.

Exit mobile version