Uçak Gürültüsü Şikayetleri Artıyor…

İstanbul Havalimanı’nın açılması ile birlikte Büyükçekmece, Sinanoba, Mimaroba, Beylikdüzü, Avcılar’dan uçak gürültülerine dair şikayetler çığ gibi büyüyor…

Uçak gürültüleri insan sağlığı üzerinde büyük bir sorun olmaktadır. Yapılan araştırmalar, kalp krizinden, uyku bozukluğuna, sinir hastalıklarından, kan dolaşımı sorunlarına, öğrenme kazanımından, performans etkilerine kadar bir çok rahatsızlığa, uçak gürültüsünün sebep olduğunu gösterdi. 

Dünya genelinde bir çok ülkede uygulanan gece uçuş yasağı ne yazık ki ülkemizde uygulanmıyor. Almanya’da konuya ilişkin şikayetlerin artması ile Sivil Havacılık İdaresi tarafından alınan karar ile 23:00-05:00 arası uçakların iniş ve kalkışlarına izin verilmiyor. Havayolu şirketleri bu duruma zarar edecekleri için itiraz etmiş olsa da kabul edilmemiş ve yasak uygulamaya konulmuştu. Özellikle kargo uçuşlarını etkileyen bu yasak yüzünden şirketler büyük zarara uğradı. 

Japonya’da ise havalimanı çevresi sakinleri gürültü kirliliği, tansiyon rahatsızlıkları ve uyku bozukluğuna sebep olan uçuşlar için tazminat davası açmış ve 22 bin kişiye 30.19 milyar yen (1,5 milyar Türk Lirası) tazminat ödenmesi için karar verilmişti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Gürültünün Yönetimi ve Değerlendirilmesi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlanarak geçen yıl yürürlüğe girmişti. Bu kapsamda gürültü sertifikasız uçaklardan alınan tazminat kaldırılmıştı. Oysa bu tazminat ile uçaklar, gürültü kirliliğine karşı önlem almaya zorlanıyordu. Aynı zamanda havalimanlarının gürültü kirliliğini önlemek için yapacağı faaliyetler için bir fon olarak değerlendiriliyordu. AB üyesi ülkelerdeki bu uygulama, bizde son bulmuş olmuştu. 

ICAO’nun konuyla ilgili kararları ise “Noise Abatement Operational Procedures” başlığında havayolu şirketlerine bildiriliyor. Ülkemizde çeşitli şikayet kanallarından “Uçak Gürültüsü” başlığı ile birçok şikayet artarak ilgililere ulaştırılmaya çalışılıyor. 

Fizyolojik ve psikolojik problemlere sebep olan 55 DB üstü gürültülerin, gece uçuşlarında sınırlandırma yapılarak giderilmesini arzu eden sakinler, konunun yetkililerce ivedi bir şekilde değerlendirilmesini talep ediyor…
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Exit mobile version